Sök recept här!

torsdag 24 december 2009

Bröd med nötter och fikon



Idag är det julafton och jag vill då dela med mig av receptet på detta goda bröd. Det passar perfekt med en skiva julskinka och en god senap på.
.
Ingredienser:
15 torkade fikon, 200 g
2,5 dl blandade nötter och mandel
½ pkt färsk jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl
.
Gör så här:
Mixa fikon och nötter ganska fint i en mixer eller matberedare.
Smula jästen i en degbunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt fikon-nötblandningen, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, 30x40 cm. Ta upp degen på mjölat bord och knåda ihop den. Forma degen till en längd lika lång som plåten. Lägg den på plåten och låt jäsa ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Sänk värmen till 200 grader. Grädda ytterliggare ca 15 minuter eller tills brödets innertemperatur är ca 95 grader.
Servera brödet till ost till exempel getost eller blå-/grönmögelostar.


I år ville jag att Amanda skulle ha en tuff stil på kläderna istället för en fin klänning (som sedan blir hängande i gardroben). Här kommer hennes outfit dagen till ära.
.
Kram

Inga kommentarer: