Sök recept här!

fredag 18 december 2009

"Julens Goda"

Nu hårdkör vi med julgodis här på bloggen. Idag delar en gotlänning med sig av sina godsaker. Jag har aldrig själv träffat dagens gäst, men jag har hört av säkra källor att hon är en jätte härlig person!

Varmt välkommen Nina


.
Namn: Nina Ruthström
.
Familj:Gift med Robert, mamma till Ville drygt 1 år
.
Den bästa mat jag vet: Mat med bröd eller deg som hemgjord paj, pizza, hamburgare, piroger
.
Den värsta mat jag vet: Den jag lagat själv.
.
Matlagning är som roligast när: Aldrig! Det är bakning av bröd och sötsaker som är min grej.
.
Min hälsning till Mor-Mia: Trevlig blogg. Kul idé med gästbloggare och med betygsättning av rätterna. Kika gärna in på min blogg för inspiration till bakning, inredning, foto m.m.
http://ninaruthstrom.blogg.se

Vit chokladtryffel
Ingredienser:
0,5 dl grädde
50 g smör
0,5 dl philadelphiaost
150 g vit choklad
1 dl florsocker
Rivet skal från 1 citron
Ytterligare 200 g valfri choklad till garnering
Mera florsocker eller kakao till garnering
Gör så här:
Koka upp grädde, smör och ost. Dra av från plattan. Rör ner 150 g vit choklad, citronskal och florsocker.
Låt kallna exempelvis i frysen. Rulla till ca 30 små bollar. Smält garneringschokladen i vattenbad. Rulla bollarna (gärna med handskbeklädda händer) i choklad och sedan i florsocker eller kakao.

Chokladlakritstryffel



Cirka 35 stycken

TRYFFELSMET:

200 g vit choklad

25 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

1-2 msk krossade turkisk peppar (lakritskarameller)

1 tsk glykos eller honung

LAKRITSSOCKER:

0,5 dl strösocker

2 -3 msk krossade turkisk pepper (lakritskrameller)

GARNERING:

Cirka 200 g mörk choklad

Gör så här:

1. Hacka chokladen till tryffelsmeten och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädde, krossad turkisk peppar och glykos. Häll den varma blandningen över chokladen och rör till en jämn smet.

3. Häll smeten i en engångsspritspåse och låt svalna.

4. Fyll tryffelskalen med tryffelsmeten.

5. Blanda socker och krossad turkisk peppar.

6. Finhacka chokladen och värm hälften av hacket till 50 grader. Rör i resten. Rör tills temperaturen sjunkit till 27–28 grader. Värm sedan upp chokladen till arbetstemperatur: 31–32 grader.

7. Rulla tryfflarna i chokladen och sedan direkt i lakritssockret.

Nu är vi precis hemkomna från en av våra årliga släktträffar. Som alltid var det jätte trevligt. Den goda maten hade självaste Per Hallberg lagat.
Amanda och de andra barnen körde tills de stupade och nu sover hon gott i sin säng.


Kram


1 kommentar:

Hallon & Blåbär sa...

Lakritstryffeln låter så himla mumsigt, blir kanske att göra en sådan laddning.

Ha en bra helg!