Sök recept här!

torsdag 3 september 2009

Linssoppa med crème fraiche



Idag visar jag er en av mina favorit soppor. Passar lika bra till vardags som till större kalas. Vi bjöd bland annat på den på Amandas dop då vi var 60 personer och den var då mycket uppskattad.

Del 1
Olivolja till stekning
1 gul lök
1 purjolök
3 grovhackade vitlöksklyftor
2 potatisar
2 rivna morötter

Del 2
2 liter grönsaksbuljong (2 liter vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar)
4 dl röda linser
2 tsk paprikapulver
2 tsk organo
2 tsk spiskummin
4 tsk finhackad färsk ingefära
4 rågade tsk tomatpuré
4 tsk citronsaft
salt, svartpeppar, cayennepeppar
3 dl vispgrädde

pinjenötter, rostade

Crème fraiche- sås
4 dl crème fraiche
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
4 krm cayennepeppar
4 krm salt

Gör så här:
Fräs allt som ingår i del 1 i olivoljan. Rör sedan ner allt i del 2 och låt sjuda under lock i 15-20 minuter, eller tills linserna är mjuka.
Blanda crème fraichen med kryddorna och ställ kallt. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Servera soppan med en klick crème fraiche sås, lite pinjenötter och ett gott bröd.

Igår lagade jag ovanstående soppa, för att bjuda på den ikväll. Som småbarnsförälder är planering A och O. Den här soppan kan med fördel göras dagen innan så smakerna hinner sätta sig riktigt!
Jag har haft lite vänner över ikväll och de verkade uppskatta min soppa. Till "förtugg" hade jag gjort mina goda tunnbrödsrullar och även de var omtyckta.
Kram





Kelda® Soup in a cup

3 kommentarer:

Sven sa...

Super god soppa. Även jag gjorde ju den till Lovisas dop så du borde kanske döpa om den till Mia´s Dopsoppa!! :)
Känner igen det där med att förbereda.. Jag gjorde en lasagne igår så vi får en mysig fredagsmiddag på 0 tid! ;)

Ha en bra helg!
Kram

Peter sa...

Den här blev riktigt god, men 2 liter buljong var way too much. En liter dög gott, allting annat lika.

Sven sa...

tihi...

Den var inte svår att hitta!! :)

Kram
Sven