Sök recept här!

tisdag 1 mars 2011

Rödspätta i riktigt god fiskgratäng!


Idag har jag äntligen testat en fiskgratäng, som jag egentligen hade tänkt laga förra veckan. Riktigt god blev den så det var helt klart värt väntan!
Själv tycker jag att det är minst lika gott med blomkålspuré som med potatismos, men den åsikten delar inte Amanda, så därför gjorde jag halva formen med vardera!
Receptkälla: Kokaihop.se

Ingredienser:
600g spättafiléer
1 liten burk kräftost
färsk dill
lite salt och svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
cayennepeppar

Potatismos
potatis
1 äggula
smör
vispgrädde

Gör så här:
Skala och koka potatisen. Häll av och låt den torka till lite. Pressa potatisen och vispa med elvisp och tillsätt äggula, smör och grädde. Jag brukar ta på känn tills det blir ett lagom lättsamt mos.

Blomkålspuré
½ blomkålshuvud
1,5 msk smör
1 msk creme fraiche
flingsalt

Gör så här:
Koka blomkålen och broccolin mjuka i varsin kastrull med lättsaltat vatten. Mixa dem släta och tillsätt smör och creme fraiche. Smaka av med flingsalt.

Sätt ugnen på 275 grader. Koka och rör ihop potatismoset alt. blomkålspurén. Smörj en ugnfast form och klicka ut moset/purén runt om. Gratinera i ugnen tills det fått färg, ca 10 minuter.
Sänk sedan ugnen till 225 grader.
Lägg ut spättafiléerna på en skärbräda. Salta och peppra dem lite lätt. Klicka ut kräftost, lägg över en dillvippa och rulla ihop dem.
Vispa ihop grädde, creme fraiche och fiskbuljong utan att såsen kokar.
Ta ut formen med mos/puré och häll lite sås i mitten. Lägg i fiskrullarna tätt ihop och  häll över resten av såsen.
Strö över lite cayennepeppar på ytan och sätt in i ugnen ca 15-20 minuter.



Ikväll blev det ingen avancerad sallad utan bara lite morotstavar!

Servera gratängen tillsammans med lite goda grönsaker!
.
.
.






En viss liten tjej håller på att lära sig skriva sitt namn :)

Kram

4 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Gott med fiskgratäng, det är vi för dåliga på att göra, får bli skärpning på det området.

Cupcakesfluffan sa...

Det där skulle allt sambon gilla

Remsan sa...

Har inte testat att ha mjukost i fiskgratäng någongång, men jag kan tänka mig att det blir krämigt och gott.
Så fint Amanda har skrivit :-)

Berit sa...

Den här gratängen var en riktig höjdare! Tack för smakupplevelsen/Kram mamma