Sök recept här!

tisdag 15 mars 2011

Leilas goda hurtbullar



Jag fick smaka på det här grova och väldigt goda brödet hemma hos Jenny i helgen. Receptet kommer från Leila Lindholms bok "a piece of cake". Bröden är så grova att man inte orkar så mycket mer än en, men då kan man ju passa på att äta desto mer pålägg!

Ingredienser:
Deg 1:
5 dl kokhett vatten
3 msk brödkryddor
2 msk salt
2 dl råg kross
2 dl krossade linfrön
2 dl fint rågmjöl
2 dl kokt hel dinkel

Deg 2:
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
3 dl hasselnötter
3 dl fiberberikade havregryn
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade katrinplommon
4 dl rågsikt
4 dl dinkelsikt
4 dl vetemjöl special
Solrosfrön att strö över bullarna

Gör så här

Deg 1:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.
1. Värm mjölken till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Rör ner deg 1 i bunken.
4. Blanda ner sirap, hasselnötter, havregryn, russin, hackade aprikoser och hackade katrinplommon.
5. Tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt, väldigt kladdig.
6. Klicka ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över solrosfrön och lite vetemjöl.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 1 1/2 timme.
9. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
 
Servera med smör och ost på och en härlig kopp te till!





I helgen var jag och Amanda ute i skogen och byggde med pinnar. Det fick oss att längta ännu mer till våren då man har betydligt bättre byggmaterial såsom mossa och gräs. Nu fick vi dock nöja oss med bara pinnar, men det fungerade det också!

Kram


2 kommentarer:

Sofie sa...

De har jag missat!! Trodde jag gjort alla recept i hennes böcker... Blir nog nästa brödbak!

Cupcakesfluffan sa...

Vilka härliga frallor, glömmer bort att de faktiskt finns brödrecept i hennes bok, tänker bara på kakor och andra godsaker när det gäller hennes böcker :-), får allt ta och kika lite i hennes bok ikväll