.
Det är knappt jag vågar erkänna, men igår och idag har jag och Amanda bakat pepparkakor och det var såå gott!
Det var av en speciell anledning vi bakade redan i oktober, men mer vill jag inte avslöja än.
.
Jag hittade ett jätte bra recept på pepparkaksdeg. Både god och lättbakad. Jag har halverat receptet och vi har hittills bakat 4 plåtar, men har ändå mycket deg kvar. Jag ska nog prova att frysa resten, för vi vill ju inte föräta oss innan jul.
Receptkälla: Kokaihop.se
.
Ingredienser:
150g smör
2,5 dl socker
½ dl ljus sirap
½ msk ingefära, malen
1 msk kanel
½ msk malda kryddnejlikor
1 tsk kardemumma
½ msk bikarbonat
1 dl vatten
7,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.
Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp, knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.
Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.
Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord.
TIPS: lägg ett bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Degen fastnar då inte i kaveln och det är lättare att kavla tunnt.
Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakpapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°c i 4-5 min.
Amanda tyckte att "Snobben-pepparkakan" var jätte god!
TIPS! Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare, de kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader
.
Idag har jag även haft premiär för glögg. En kompis var här och hälsade på och vad passade inte bättre till de nybakta pepparkakorna än just glögg..
Jag hade inga riktiga glöggmuggar, så jag gjorde som Cajsa Warg och tog vad jag hade. En liten sockerskål och en gräddsnipa, funkade perfekt ;)
..
Kram
6 kommentarer:
Pepparkakor är himla gott året om :-)
Visst är hon galen min lilla Annie <3 Ååå vad de ser gott ut!! Kram
Nu de exprementeras de med fisk i köket... Får väl se hur de smakar när de e klart... Hihi
Det godaste med att baka pepparkakor är nästan degen...
Ha ha... Underbart! Vad ni måste ha skrattat!
Det är väl alltid tid för pepparkakor. Jag ska testa ditt recept. Trixade en massa förra året för att få till rätt kryddning. De flesta recept var för lite kryddor i och så tror jag det var kardemumma som saknades för rätta smaken.
Vad gott med pepparkakor. Det blir nog snart lite pepparkakor hos mig med. :-)
Skicka en kommentar