.
Den här goda efterrätten gjorde jag igår, men jag vi även ätit den idag. Den föll mig verkligen i smaken, så den sparar vi bland favoriterna.
Som tillbehör bakade jag knäckhavreflan som jag smaksatte med ingefära. Amandas kommentar till dem var "åh vad knapriga och goda" och jag kan inte annat än att hålla med!
Receptkälla: www.alltommat.se
Vit chokladmousse, 6 portioner
1 st gelatinblad | |
150 g vit choklad | |
1-2,5 dl vispgrädde | |
2 st stora äggvitor | |
1 msk citronsaft, pressad | |
0,75 dl strösocker |
Basilikasockerlag
2 msk strösocker | |
3 msk vatten | |
1 msk citronsaft, pressad | |
3 msk basilika, finhackad |
Gör så här:
Chokladmoussen och basilikasockerlagen kan förberedas dagen innan och förvaras i kyl. De kan också frysas.
1. Mousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Finhacka chokladen. Koka upp 1 dl vispgrädde och slå den över chokladen och vispa till en slät kräm. Om du har mixerstav, kör gärna med den.
3. Ta upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen. Rör tills det löst sig. Låt krämen svalna till rumstemperatur, ca 20°.
4. Vispa 2 1/2 dl grädde, men inte för hårt. Vänd ner i den rumsvarma chokladkrämen.
5. Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret till en maräng. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en fast
maräng. Det tar lite tid.
6. Vänd ned marängen i chokladmoussen. Häll upp i en skål och täck skålen väl. Ställ i kylskåp.
7. Basilikalag: Koka upp strösocker, vatten och citronsaft i en liten kastrull. Låt svalna.
8. Blanda ned hackad basilika och mixa allt till en grön lag.
9. Doppa en matsked i varmt vatten och forma ägg av chokladmoussen och lägg dem i skålar. Droppa sockerlag runt om. Stick ner ett knäckflan och garnera ev. med basilikablad och pudra med lite florsocker
2. Finhacka chokladen. Koka upp 1 dl vispgrädde och slå den över chokladen och vispa till en slät kräm. Om du har mixerstav, kör gärna med den.
3. Ta upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen. Rör tills det löst sig. Låt krämen svalna till rumstemperatur, ca 20°.
4. Vispa 2 1/2 dl grädde, men inte för hårt. Vänd ner i den rumsvarma chokladkrämen.
5. Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret till en maräng. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till en fast
maräng. Det tar lite tid.
6. Vänd ned marängen i chokladmoussen. Häll upp i en skål och täck skålen väl. Ställ i kylskåp.
7. Basilikalag: Koka upp strösocker, vatten och citronsaft i en liten kastrull. Låt svalna.
8. Blanda ned hackad basilika och mixa allt till en grön lag.
9. Doppa en matsked i varmt vatten och forma ägg av chokladmoussen och lägg dem i skålar. Droppa sockerlag runt om. Stick ner ett knäckflan och garnera ev. med basilikablad och pudra med lite florsocker
.
Idag har vi hunnit med både det enda och det andra. I eftermiddags var vi på barnkalas och övrig tid har spenderats utomhus och bland annat svamp har plockats.
.
Kram
3 kommentarer:
Spännande kombination med basilika till moussen. Kanske något för vår basilika som börja se hängig ut...
Hej Mia =)
Har du några barn favoriter bland dina recept? Jonatan har tappat matlusten och jag har svårt att få i honom ordentlig och bra mat. Tänkte om du hade några bra tips som din dotter gillade när hon var lite yngre =)
KRAMAR
Ja, det var en annorlunda kombination. Men det låter gott. Vilka söta dessertskålar du har.
Skicka en kommentar