Sök recept här!

fredag 24 september 2010

Citronmacaroons med kokostryffel


.
Igår bakade jag ett gäng macaroons igen. Jag försöker komma till den punkt att jag tycker att det är piece of cake att baka dem. Det går bättre och bättre, men att börja baka dem kl. 19.30 en vardag var ingen hitt!
Av en smet bakade jag två smaker. En ny med citron och kokos och en gammal goding, choklad med smörkolakräm. Receptet på chokladmacaroons hittar ni här.
Receptkälla: Kalasgott
.

.
Receptet ger ungefär 30-40 Macarooner
.
Macaroons

150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
1 msk Vaniljsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. Karamellfärg (jag använde gul)
4 tsk citronarom (men nästa gång tar jag nog naturlig citronsaft, för jag hade velat ha det sura)
.
Gör så här
Blanda mandel, siftat florsocker och vaniljsocker i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer (alt köttermometer). Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.


Obs. Vad du än gör - använd inte varmluft när du gräddar macaronerna, då spricker de på ytan!!

Räcker till ca 30 Macaroner

Vit kokostryffelkräm
2 dl Vispgrädde
250g finhackad Vit choklad med Kokos (Lindt)
Riven kokos

Gör så här
Koka upp grädden. Vispa i chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt krämen stelna några timmar i kylen och spritsa, eller klicka, sedan ut den på hälften av macaronerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaronerna i kylskåpet.




.
Macaroons är enligt mig den perfekta "ge bort presenten". Bara att lägga i en fin ask och du har en god och personlig present.
.
.
Förstår ni att vi blev förvånade när vi hittade det här i trädgården idag!
Jag som trodde det var höst nu..
Det kanske ser ut som smultron, men det är faktiskt jordgubbar i slutet av september!
.
Kram

4 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott det låter med kokostryffel

Erika - Bakglädje sa...

Vad fina du får dem. Jag har testat och mina blev jättefula. I och för sig väldigt goda, men utseende hade gärna fått vara bättre. Jag tror det var fel på mitt recept.
Våra smultronplantor blommar nu, vet inte vad som händer. :-)

Hallon & Blåbär sa...

Vad fia dom blev och dessutom låter dom supersmarriga.

Våra smultronplantor ger också fortfarande bär.

Anonym sa...

Sååå otroligt goa : )

Kram Mia