Sök recept här!

lördag 17 juli 2010

Mor-Mia´s bröd med hassel och frukt



Imorse bakade jag det här goda brödet. Det fick en hård och lite knaprig yta och lite luftbubblor som ett surdegsbröd. Det var verkligen jätte gott!
Detta är semester att börja dagen med ett brödbak och seda avnjuta en nybakad smörgås med smör och ost!

Till ett stort bröd eller två lite mindre:
½ pkt jäst (25 g)
2 tsk salt + 1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten + 1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl ljust lantbrödsmjöl
100 g hasselnötter
1 dl torkad frukt (jag hade aprikoser och katrinplommon)
10-10½ dl vetemjöl
Solrosfrön till utbakning

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen.
Häll i resten av vattnet, mjölken och alla övriga ingredienser utom solrosfrön till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa 1-1½ timma övertäckt med bakduk i rumstemperatur (eller väl täckt i kylskåp över natten).
Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl, sesamfrön och solrosfrön på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en eller två limpor. Grädda först i 260 grader , 10 minuter. Sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i 30 minuter till.
Låt sedan brödet svalna på galler.






Idag har jag vi äntligen dragit en vinnare i tävlingen som avslutades i onsdags kväll. För att att ni ska se att det hela gick rätt till anlitade jag en trovärdig kontrollant plus att jag fotade själva lottdragningen, se nedan:

Amanda väljer en lott.


Amanda öppnar lotten, spännande..


och vinnaren är.. FRIDA!!!

Kram

1 kommentar:

Anonym sa...

Brödet ser verkligen jättegott ut, måste jag prova att baka ngn dag :)