Sök recept här!

torsdag 19 maj 2011

Baconinlindad kyckling i svampsås


Idag blev vi i matlagningsgruppen på jobbet bjudna på ännu en god lunch. Kyckling inlindad i bacon som fått gotta sig i en god champinjonsås i ugnen. Serverat tillsammans med ris och sallad.
Om två veckor är det min tur att bjuda. Jag har än inte bestämt mig för vad det blir, så tipsa gärna!
.
.
.
.




Bloggens första headder!
  lördag firar min blogg två år. Kanske skulle ta och publicera min nya logga då..


Kram

onsdag 18 maj 2011

Mandeltårta med rostade pinjenötter


Den här goda tårtan åt jag förra veckan när Charlotta bjöd till kalas. Ett bra alternativ när man vill ha variation från gräddtårtan. Det bästa av allt, den blir bara bättre om du bakar den dagen innan!
Receptet kommer från arla.

Ingredienser:
Botten:
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm
4 äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 dl Arla Ko vispgrädde
rivet skal av 1/2 citron
150 g Arla smör

Garnering
1/2 dl rostade pinjenötter
citronmeliss


Gör så här:Sätt ugnen på 175° och riv mandelmassan grovt.
Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och lossa från papperet. Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen ca 1 tim.
Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen.
Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.
.
.
.
.
.



Vi blev inte bara bjudna på god tårta på kalaset, vi fick även en riktigt god middag. Ugnsbakad lax, couscous, sallad och två kalla såser.

Kram

måndag 16 maj 2011

Lingonkolakakor


Lingon och kola är en sådan god kombination. Förutom att det tog en stund att klä formarna med deg, så var det här ett rikgtigt lyckat recept!

Ingredienser:
ca 16 st
150 g smör
2 msk socker
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 äggula

Fyllning: 2 dl lingonsylt (eller ev. annan sylt)

Kolasmet:1 1/2 dl grädde
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
1 1/2 msk smör
1 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller arbeta ihop dem för hand.Kavla ut den till en tunn platta. Tryck ut rundlar och lägg i små aluminiumformar. Spara ca 1 dl deg. Förgrädda formarna ca 8 min. Lägg i ca en rågad tesked sylt i varje form.

Blanda ihop ingredienserna till kolasmeten i en kastrull och låt småkoka ca 20 min under omröring. Häll lite kolasmet i varje form och smula resterande deg över kakorna.
Grädda ytterligare 10-12 min.



Servera kakorna som de är eller med en klick vispad grädde eller vaniljvisp till.
.
.
.
.






Här gör vår lilla kompis sin favoritsyssla, nämligen äter. Han är ett riktigt litet matvrak, men ett väldigt gulligt sådant..

Kram

lördag 14 maj 2011

Grillbuffé med massa gott!


För ett tag sedan hade jag en trevlig grillkväll med några av mina fd kollegor. Vi bjöds på hur mkt gott som helst. Linda är en riktig klippa i köket och hade fixat allt så bra!



Tomat, mozarella och basilika är aldrig fel!



Ugnsrostad potatid med sesamfrön var riktigt gott!



Sallad med bland annat pinjenötter och fetaost.



Grillen bjöd på massor av gott. Baconlindad sparris, marinerad majs, karré och kyckling. Allt var dessutom perfekt grillat och smakade kanon!



Det var inga svårigheter att fylla tallriken från den buffén och mätta blev vi!
.
.
.
.





Till efterrätt fick vi chokladmuffins med grädde och jordgubbar, men inte nog med det, Linda hade även choklad- och kokosdoppat jordgubbar och ananas. Vilken kväll det blev!

Kram

torsdag 12 maj 2011

Kräftsoppa och rabarberpaj


Torsdag = matlagningsgrupp.
Dagens lunch bestod av en jättegod kräftsoppa med egenfångade kräftor och nybakat bröd.



Som om inte ovanstående var nog, så fick vi även efterrätt. Nybakad rabarberpaj, min första för i år!




Den goda pajen serverades med vaniljglass.
Ett stort tack skickar jag till Malin som bjöd på allt detta goda!
.
.
.
.





Just nu blommar äppleträden otroligt vackert. Jag passade på att knäppa några kort efter kvällens kalas. Känns som om jag inte har gjort annat än ätit en massa gott idag..

Kram

onsdag 11 maj 2011

Äppelkaka i långpanna


Något som jag kommer ihåg från barndomen är just äppelkaka i långpanna. Den var ett av recepten som fanns med i min första receptbok för barn.
Äppelkakan smakar nästan bäst om den får stå till sig någon dag och den serveras med fördel tillsammans med vaniljsås.

Ingredienser:
4 ägg
4 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 g smör
2 dl mjölk
4 tsk kanel
4 msk strösocker
7 st äpplen (normalstora)

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Skala och klyfta äpplena. Blanda 2 msk socker och 2 tsk kanel i en påse och lägg i äppelklyftorna. Blanda väl.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulver och mjöl. Blanda försiktigt ner mjölet i äggblandningen och tillsätt mjölk och smör.
Smöra en långpanna och bröa med lite ströbröd. Använder jag bakplåtspapper, så smörjer jag även det.
Häll i smeten och tryck ner äppelklyfterna jämt över smeten. Blanda ihop de resterande 2 tsk kanel och 2 msk socker och strö över det på kakan.
Grädda mitt ugnen ca 25 minuter.
.
.
.
.





Våra små planteringar har vuxit och har därför fått flytta över till större krukor. Håller tummarna för att de kommer att få ett långt liv..

Kram

tisdag 10 maj 2011

Kycklinggryta med äpple- och hjortron chutney


Ikväll tog jag det som fanns i kylskåpet och lagade till en jätttegod kycklinggryta. Både jag och Amanda åt med stor aptit, så den här rätten spar vi bland vardagsfavoriter!

Ingredienser:
2 stora kycklingfiléer
1 gul lök
3 salladslökar
1 färsk broccolibukett
4 färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar, cayennepeppar

Sås:
3 dl vispgrädde
1 msk äpple- och hjortron chutney
1 msk kinesisk soya
1 msk balsamico, smak björnbär
lite svartpeppar

Gör så här:
Smörstek hackad svamp, gul lök och salladslök. Tillsätt pressad vitlök och broccoli delad i små buketter. Krydda lite lätt med salt och svartpeppar och häll sedan över på ett fat.
Skär kycklingen i tunna remsor och bryn den runt om. Krydda med salt, peppar och aningens lite cayennepeppar. Blanda ihop såsen och häll över kycklingen. Låt puttra i ca 10 minuter, häll sedan på svamp- och grönsaksblandningen och låt puttra några minuter till.

Servera tillsammans med äggnudlar!
.
.
.
.







Ibland går en månad väldigt fort. Redan dags att lämna tillbaka böckerna som vi lånat på biblioteket.
Känns väldigt lyxigt att kunna låna böcker för att läsa och sedan bara lämna tillbaka dem!

Kram

måndag 9 maj 2011

Pajfrossa


Igår lagade jag och min mamma tre olika sorters matpajer. Den här veckan kommer därför att innehålla en hel del paj till lunch. Jag får ta och försöka variera salladen till desto mer..
Vilka pajer vi lagade visar jag här nedan:






Ädelost- och broccolipaj med morötter. Klicka här för att komma till receptet.




.
.
.
.





Vilken fantastisk helg vi fick. Strålande sol och riktig sommarvärme. Amanda var så varm att hon tog sig ett svalkande dopp i poolen. Med tanke på dess storlek nöjde jag mig med att titta på   :)

Kram

söndag 8 maj 2011

Kladdkakemuffins med chokladfyllning


Igår bakade jag de här grymt goda kladdkakemuffinsen. De var det godaste på länge!
Jag har än så länge bara ätit dem nybakta, men enligt Matplatsen så ska de vara som bäst lite halvtinade.
Uppdaterat: Själv föredrar jag dem nybakta, men de var helt ok halvtinade också!

Ingredienser:
4 ägg
6 dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
30 folieformar (stora)

Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Kakan: Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa samman ägg och socker. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och salt. Tillsätt smöret och mjölblandningen till äggsmeten och blanda väl. Fyll ungefär hälften av formen med smet och ställ in i ugnen 10-12 min 200 C.

Fyllningen: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något. Häll det sedan omgående i formarna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).
Ät dem direkt eller ställ dem i frysen för att stelna. Plocka fram dem strax innan de ska serveras.



Servera tillsammans med vispad grädde och lite bär!
.
.
.
.







Igår var Amanda ute på en härlig ridtur med vår fyrbenta vän. Hon satt stadigt i sadeln och skrattade högt när de travade en liten bit.

Kram


torsdag 5 maj 2011

Benfri kotlett, rotfrukter, champinjonsås och grönsaksröra


På min nya arbetsplats är det ett gäng som turas om att laga mat till varandra varje torsdag. När jag blev tillfrågad att vara med, svarade jag självklart JA!
Idag blev vi bjudna på en riktigt god middag som bestod av benfri kottlett som stekts helt perfekt och den var riktigt mör och fin. Rotfrukterna i ugn var härligt knapriga och den goda såsen innehöll färska champinjoner. Grönsaksröran var nog blandad med någon typ av matlagningsyoghurt tror jag.
.
.
.



Idag lekte jag och Amanda gömmebo i badkaret. Variationen på gömställen var väl inte direkt på topp, men endast fantasin sätter gränserna..

Kram