Sök recept här!

tisdag 7 september 2010

LCHF bröd


.
I helgen bakade jag det här brödet för andra gången och det är både nyttigt och gott. Jag brukar skiva ner det nybakt (och avsvalnat) och sedan frysa ner och ta upp efter behov. Ett bröd innehåller endast 80 g kolhydrater .
Receptkälla: Boken Smörstekt

Ingredienser:
50 g jäst (osötad)
2 dl vatten
1 msk kallpressad rapsolja
2 krm salt
1 dl grahamsmjöl
4 msk vetemjöl
½ dl psylliumfrön
½ dl pumpakärnor
1 dl kruskakli
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl rumsvarm yoghurt (10% fett)
2 msk smör till formen
.
Gör så här:
Värm vattnet till fingervartm (37 grader) i en kastrull.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Tillsätt vattnet och oljan och lös upp jästen.
.
.
Tillsätt salt och mjöl och rör om.
.
.
Låt jäsa under bakduk 10-15 minuter.
.
.
Tillsätt övriga torra ingredienser.
Arbeta samman ingredienserna.
.
.
Tillsätt yoghurten.
Smörj en 1,5 liters bakform och häll i degen.
.
.
Låt brödet jäsa i formen i 15 minuter under bakduk.
Grädda brödet tills det är genombakt i 175 grader ca 40-60 minuter.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Min lilla kryddträdgård i köksfönstret har tagit sig riktigt bra, särskilt basilikan som bara blir kraftigare för var dag. Vattna gör jag så gott som varje dag, men det är viktigt att känna med fingret först så de inte övervattnas!
.
Kram
.

6 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Det här brödet låter himla gott, massa frön i :-) , vilket är ett måste i grovt bröd :-)

Jenny sa...

Detta skall jag testa att baka till min lchf-tokiga man;) kram

vanilla sky sa...

Låter som ett bröd i min smak! Ser fram emot att prova:)

Mårtenssons kök sa...

Det brödet ska vi testa, låter helt i vår smak! Ett sånt som man står sig på länge.

Anna käll sa...

Brödet var kanongott kan jag intyga. :) Tusen tack!

Anonym sa...

Hej och tusen tack för detta fantastiska bröd! Att få två skivor bröd på morgonen var precis vad jag behövde för att helt kunna gå över till lågkolhydratkost, nu saknar jag inget. Som tips kan jag nämna att jag bytt ut yoghurten mot creme fraiche och 4 msk vetemjöl mot 2-3 msk siktat dinkelmjöl (då det binder bättre kan man minska andelen mjöl) och på det sättet fått ner andelen kolhydrater ytterligare.

Tacksamma hälsningar

Carl E.