Sök recept här!

söndag 19 september 2010

Kräftbakelse


.
Igår bakade jag efterrätten till vår kräftskiva. Det blev något helt annat än vad som var tänkt från början, men ibland kan det ha sin charm.
Jag hade egentligen tänkt baka en saftig vaniljkaka, men jag lade den på galler att svalna och det skulle jag inte ha gjort. När jag skulle lyfta över den till ett fat satt halva kakan kvar i gallret..
Så istället fick det bli kakor som man kan göra av andra kaksmulor!
Bland annat kom tanken på dammsugare upp, men eftersom jag gillar teman så färgade jag min marsipan orange och sedan kom idén om att göra en stor kräfta.
.
.
Marsipan:
½ dl vatten
1 msk smör
2½ msk vetemjöl
300 g grovriven mandelmassa
2 dl siktat florsocker
.
Gör så här:
Koka upp vatten och smör. Vispa i mjölet och sjud smeten tills den blir som en deg och börjar släppa bottnen.
Låt degen svalna helt och arbeta in mandelmassa och florsocker.
Färga marsipanen i valfri färg, själv blandade jag röd och gul karamellfärg och fick då orange. Låt degen stå kallt en stund innnan kavling. Kavla sedan mellan två bakplåtspapper så slipper du besväret med att degen fastnar i underlaget eller kaveln. Lägg den kallt efter kavling så är den mer lättarbetad.
.
Fyllning:
75g smör
125g kaksmulor
3 msk strösocker
1 msk florsocker
1 tsk kakao
2 tsk romarom
.
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser så att det blir en slät massa. Jag använde elvisp. Ställ kallt en stund så är det lättare att jobba med den senare.
Forma fyllningen till en lång korv i önskad tjocklek och storlek.
.
.
Vira sedan in den i ett tunt lager marsipan och gör antingen dammsugare av den eller en stor kräfta som jag. Smält choklad och doppa önskade delar på kräftan eller båda ändana på dammsugarna.
.
.
Ställ kallt fram till servering!



.
Det blev en riktigt lyckad kräftskiva igår med massor av god mat och trevligt sällskap. Det var ingen som gick hungrig från det här bordet!
.
.
Stackars Johan hade sett fram emot vitlöksbröd. De var i stort sett klara och skulle bara få lite extra färg och så blev det såhär..
.
.
Grabbarna fick till två riktigt goda såser, bland annat den här guacamolen som var riktigt god!
.
Kram

7 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Vilken cool kräftbakelse! Kul idé!

Mårtenssons kök sa...

Den var ju för häftig! Vilken idé!

Cupcakesfluffan sa...

vilken härlig tårta

Hanna - Bakfnatt sa...

Hihi, vilken underbar kräftbakelese!! Den måste ha gjort succé =) Känner igen det där med galler, fast då använde jag det inte till att låta något svalna på det - utan bakade på det! En gång i tiden skulle en vän och jag baka lussekatter. Plåtarna räckte inte till, så vi slängde upp ett gäng på galler. Förväntansfulla tog vi ut gallret med lussekatterna från ugnen men insåg snart att vi hade lussekatter på båda sidorna! Hihi, de blev lång ifrån de finaste, men ändå goda ;-)

Remsan sa...

Bättre upp med din foccacia än vitlöksbröd :-) Ser ut att ha varit en god kräftskiva. Kul idé med kräftbakelsen.

Erika - Bakglädje sa...

Vilken härlig kräftbakelse! :-)

MÅ Gott sa...

Wow vilken kräftskapelse!