Sök recept här!

måndag 31 maj 2010

Brownietårta med blåbärsmousse


Här kommer ett recept på en lagom söt kaka med smak av choklad och blåbär. Perfekt när man vill förbereda i god tid!

Browniebotten:
150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl

Blåbärsmousse:
6 gelantinblad
225-250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.
4. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan kallna i formen.
6. Låt gelantinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären. Ta upp gelantinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädde och vänd ner i smeten.
7. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 timmar. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär.


Idag har vi ätit god plockmat. Bland annat var det goda ostar, massor med grönskaker, sparris med bacon, räkor, riktigt god salami och oj vad gott det var!


Kram


2 kommentarer:

Jenny sa...

Kan bara påpeka att denna kaka/tårta är jättegod!! Kram

Daniella - BakeCake sa...

Oj, så gott det såg ut! Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake