Sök recept här!

fredag 31 juli 2009

"Fisk & Skaldjur"

Idag börjar jag med ett nytt tema för mina gästbloggare, det är ju trots allt den 1:a augusti imorgon.

Först ut i "fisk och skaldjurs" temat är min goa granne Petra här på Tjärnö. Hon är en av mina stora inspirationskällor och varje år får jag med mig nya smarriga recept hem till fastlandet!
Recepten på chiliskorporna och jordgubbspajen har jag t.ex. fått från Petra.

Och för att ni ska få lära känna Petra bättre så har hon i vanlig ordning först fått svara på mina frågor. Varsågod Petra!




Namn: Petra Hofwander Edberg

Familj: Man Bosse, dotter Matilda 17 år, son Jesper 21 år, Storpudel Wilma 11 år

Den bästa mat jag vet: Vällagad mat tex "Berits kyckling" man tar bort skinnet på kycklingen sen penslar man den med smält smör och kryddor. Penslar var 20 min när den steks i ugnen. Innan tar man levern och blandar den med vitlök och dragon och lägger den i kycklingen. När kycklingen är klar mosar man levern i såsen. Har bjudit värsta leverhatare på detta utan att de anat något.


Värsta mat jag vet: Smaklös färdigmat som bara är "bukfylla" sen har jag svårt för getost, tyvärr, blir kallsvetitig och mår illa.


Matlagning är som roligast när: Man får planera och ha god tid på sig att göra en buffé. Det behöver inte vara 20 rätter men jag gillar när det finns lite att välja på för mina gäster.

Min hälsning till Mia: Jättekul att lära känna dig här på Tjärnö. Du är när som helst välkommen till Örebro och stort tack för att du ställt upp som hundvakt vid flera tillfällen./ Kramar Petra & Wilma


Fisk- och räkcurry



4 port

Receptkälla + bild: www.arla.se
500 g vit fiskfilé
500 g räkor med skal
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
smör
2 tsk orientalisk curry
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
2 dl Arla Köket riven ost gratäng

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skala räkorna. Salta fisken och vik ihop filéerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i smör i en stekpanna. Tillsätt curry, tomatpuré och räkor. Låt det fräsa ca 1 min och häll över grädden. Häll allt över fisken och strö över osten. Stek fisken i övre delen av ugnen ca 20 min. Servera med kokt ris blandat med ärtor.

Petra är inte bara duktig på att laga mat, hon och hennes familj är också otroligt påhittiga. Igår fick Amanda en superfin present av dem, se nedan.
Enligt dem ska varje barn ha ett eget husdjur..


Amanda tar sitt ansvar som husdjursägare på allra största allvar.

Till något betydligt tråkigare, så har 6 norska besättningsmän försvunnit i havet precis utanför vår ö. Just nu håller sjöräddningen på och söker efter dem. Båten som försvunnit innehöll bland annat sten..

Kram


1 kommentar:

Anonym sa...

Taskigt att lura i folk lever när de inte vill ha...usch..