Sök recept här!
måndag 27 juli 2009
Cheesecake med blåbär
Cheesecake finns nuförtiden i väldigt många varianter - här kommer ytterligare en. Leila Lindholm är en av mina favoritkockar varför jag bara var tvungen att prova hennes New York cheesecake med blåbär.
Detta är en rätt så mastig efterrätt så jag kommer nog inte att servera den som avslutning på en trerätters någon mer gång, men man lär så länge man lever!
Receptkälla: www.recept.nu
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2,5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Tips
Denna ljuvliga kaka är trevlig att servera med lite rårörda blåbär. Rårörda bär gör man enkelt genom att mosa samman bären med lite socker.
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra
Dagens aktiviteter har än så länge bestått av regniga promenader, sagoläsning och en himla massa bakning. Jag har än så länge hunnit med två olika sorters småkakor och en vinbärskaka, inte omöjligt att det blir en sort till..
Igår eftermiddag bläddrade jag igenom den här högen med mattidningar och det gav en hel del inspiration. Jag hittade bland annat ett spännande recept som innehöll makrill, kantareller, fänkål mm.
Kram
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Vad god den ser ut, själv har jag aldrig testat den bakade varianten av cheesecake, men borde nog göra det.
Kul att du vill vara med och tävla och lycka till =)
Mums vad gott! Nu måsta jag bara komma ut i skogen imorgon oavsett väderlek och prova min nya proffsiga bärplock. Måtte den vara så effektiv som jag önskar mig. Kram Mimmi
oj så gott! jag är en riktig cheesecake-älskare och leilas recept brukar vara riktigt smaksens.
Låter inte så dumt! Får testas här i hemmet.
Skicka en kommentar