Sök recept här!

måndag 20 juli 2009

Äppelkaka



I förra veckan bakade jag den här goda äppelkakan. Det är den duktiga tjejen med bloggen "lata mammans receptblogg" som komponerat receptet och även fått pris för den.

200 gram rumsvarmt SMÖR
2 dl råsocker
2 ägg
2 tsk krossade kardemummakärnor eller 3 tsk malda från burk
2 dl durumvetemjöl
1 tsk bakpulver
2 normalstora äpplen
1 limefrukt
1 msk råsocker

Gör så här:
Riv det gröna från limefrukten och pressa saften ur den. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i halvor och sedan i skivor. Slå limesaften över äppleskivorna och blanda noga så att de inte mörknar.
Blanda smör, råsocker och limeskal noga. Tillsätt äggen, ett i taget och sedan kardemumma, mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en rund form med löstagbar kant (smord och bröad så klart). Tryck i äppleskivorna lite snett ner runt kakan i ett snyggt mönster. Strö en matsked råsocker över kakan och grädda den i mitten av ugnen. 225 grader i 25-30 minuter.
Kakan är god som den är, men jag tyckte att det blev extra gott med lite vaniljsås, grädde eller glass till.



Igår var jag iväg på en riktig tjejdag. Jag och mina tvillingkompisar Helen och Katrin åkte ut på landet och besökte Storegården, som är en inredningsbutik och café. Vi började med att shoppa och som avslutning åt vi en god lunch på caféet.


På vägen hem stannade vi till vid ett känt kvarncafé och tog där eftermiddagsfikat.
På kvällen kom min barndomsvän Sandra på besök. Hon bor vanligtvis i Århus, så det brukar dröja si sådär ett halvår mellan träffarna. Vi hade en mysig kväll och nu känner jag mig återigen uppdaterad på vad som händer i hennes liv.

Kram

1 kommentar:

Jenny sa...

Jättegod äpplekaka! Spännande med smak av lime!