Sök recept här!

onsdag 16 juni 2010

Söt-sur hel kyckling i ugn


.
Igår lagade vi som sagt en ny variant på hel kyckling i ugn. Det är alltid kul att testa lite nya varianter. Både jag och Amanda tycker att det är såå gott med kyckling på detta vis för den blir så saftig och av skyn gör man en enkel sås.

Till en kyckling:
50 g smält smör
2 msk sweet chilisås
1 msk soya
salt
peppar
oregano
1 citron
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg kycklingen på rygg och skär i mitten av den så att den går att veckla ut. Skala och dela vitlöksklyftan och gnid in kycklingen runt om med den. Fortsätt sedan med citronen och gör likadant. Pressa även lite citron saft över kycklingen. Krydda kycklingen med salt och peppar.
Smält smör och blanda med sweet chilisås och soya. Pensla på soyablandninen på kycklingen runt om och krydda över lite oregano.
Grädda i ugnen ca 45-60 minuter. Hellre för länge än för kort, men det är olika i olika ugnar.

Servera med ett gott potatismos, sås (gjord av skyn som blir av kycklingen, en skvätt grädde och smaka av med salt) och gärna lite vinbärsgelé.





Det är visst inte bara Maria Montazami som har tofsar i sitt hem. Jag upptäckte att jag också hade en, men jag tror inte att det blir så många mer..




Idag har jag varit med Amanda på dagis en stund. Detta var väldigt stort för Amanda och hon var mycket stolt över att ha sin mamma med sig.




Efter dagis åkte vi till Lovisa med familj, där var det bland annat hundträning som önskades av min lilla tjej. Lovisa visade sig vara en rutinerad apportkastare med inövat fågelljud, hur gulligt som helst!

Kram


tisdag 15 juni 2010

Biscotti med smak av citrus




Brickan är redo för att bäras ut till picknick filten!

Till min sorbé bakade jag goda biscotti. För att smakerna skulle matcha använde jag syrénblomssocker och citronskal i degen. Resultatet blev en lagom söt mandelskorpa med en touche av citrus
Orginalreceptet kommer från fantastiska Leila Lindholm.

Ingredienser:
100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl syrenblomsströsocker (går även bra med vanligt strösocker)
1 st citron

0.5 st vaniljstång
0.25 tsk bakpulver

1 nypa salt
2 st ekologiska ägg

.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
4. Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta citronen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.



5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet citronskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
6. Forma en grop i mitten och häll i äggen.
7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
9. Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.




Amanda tyckte att det var så roligt att "måla" kycklingen att jag inte ens fick låna penseln, tur att vi hade en dubblett.

Just nu är jag nog inne i någon slags "citrusperiod", för dagens middag var inget undantag! Hel kyckling i ugn med viss smak av citrus, men gott var det!
Visar receptet inom kort!

Kram

måndag 14 juni 2010

Bulgursallad med granatäpple och halloumi



Här kommer recept på en lite matigare sallad som är både fräsh och god! Det är inte varje dag jag använder granatäpple men det blir en fin och god detalj i salladen.
Receptkälla: DN

Till ca 6 portioner:
1 1/4 dl bulgur
2 dl vatten
½ krm salt
1 påse blandad sallad (80g)
1 rödlök
2 apelsiner
1 stor avokado
1 granatäpple
1 halloumiost (250g)
.
Dressing:
2 msk rapsolja
½ tsk fransk senap
1 tsk honung
1 tsk flingsalt + 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
Koka bulguren i vatten och salt. Skölj och torka salladen. Strimla rödlöken. Skala och skiva apelsinerna. Skala och klyfta avokadon. Halvera och pilla ut kärnorna ur granatäpplet. Tillsätt frukt och grönsaker till bulguren och blanda försiktigt. Smula och stek halloumin hastigt i lite olja. Lägg på salladen.
Blanda samman olja, senap och honung och slå dressingen över salladen. Salta och peppra.



Vad roligt att det var några stycken som ville vara med i min tävling som endast varade igår eftermiddag/kväll. Jag har skrivit lotter och nu dragit en vinnare.
Den som vinner mitt hjärta och därmed får maila sin adress till mig är MARIE!!!
Jätte roligt att du besöker min sida och hittar inspiration, det är precis så jag vill att det ska vara.
Kram


söndag 13 juni 2010

Tävling - vinn ett fint trähjärta!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!!!

Jag tror att man mår bra av att omge sig av positiva ord, så idag har jag gjort två sådana här hjärtan. Ett kommer jag att behålla själv, men det andra tänkte jag lotta ut!



Det sitter en magnet på baksidan, så vill man kan man liksom jag ha det på kylskåpet, men annars går det lika på på ett element eller varför inte i en blomkruka.



Det viktiga är att man ser det ofta och påminns om dess budskap!

Reglerna är enkla. Lämna en kommentar till det här inlägget och du är med i utlottningen. Tävlingen pågår bara idag. Imorgon drar jag en vinnare!

Lycka till!

Kram

Sorbé med smak av syrén och citron


Alla dess typer av sorbé passar perfekt nu till sommaren och blir en lite lättsammare efterrätt än t.ex en kaka. Att man sedan kan göra den i god tid och ha i frysen gör den bara ännu bättre!
Den här sorbén tycker jag själv var väldigt god, dock gäller det att inte låta den smälta för mycket innan man äter den, för då finns risken att den upplevs lite för söt!
Receptkälla: Allt om Trädgård

Till ca 6 portioner:
5 dl vatten
2,5 dl syrénblomssocker (det går även bra med vanligt socker)
5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
1 citron, saften
citronskal och lila och vita syrenblommor till dekoration

Gör så här:
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter. Sila ifrån blommorna och låt svalna. Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.

2. Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp. Ställ in i frysen i 15 minuter. Ta ut och vispa igen. In i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång. Frys i minst 1 timme före servering.

Dekorera med färska syrenblommor, strimlat citronskal och gärna en biscotti, mitt recepttips på det kommer inom kort!




Igår hade jag två av mina närmsta vänner på middag. Som alltid hade vi otroligt roligt ihop. Jag är så glad över att jag har så många nära vänner som finns kvar i vått och torrt.
Till min lycka gillade de smaken av syrén och nu har de ätit syrénblommor för första gången!

Kram


lördag 12 juni 2010

Jag tävlar!

Just nu är jag med och tävlar på Daniellas fina blogg Bake a cake. Hon har en tävling ihop med Kalasform. Så här bekriver Daniella själv priset:
Denna gång kan du vinna ett paket fullproppat med somriga formar från kalasform med bland annat, bullformar XL, bullformar, muffinsformar XL, muffinsformar, tryffelformar och brödformar. Något inga bakfantaster vill missa..

och det bästa av allt, alla får vara med och tävla, så gör det du också, med eller utan egen blogg!
Allt du behöver veta finns på Daniellas blogg och där kan du även se bilder på de fina formarna.

Nu tänkte jag ta en powerwalk till affären och köpa några citroner till kvällens middag. Jag kommer att bjuda på en hel del nya och förhoppningsvis goda rätter.
Lägger ut bilder och recept här på bloggen inom kort. Det jag kan avslöja redan nu är att jag hoppas att mina gäster gillar smaken av syren.. ;)
.
Kram




fredag 11 juni 2010

Chokladdoppade marshmallows



Ett enkelt sätt att piffa upp vanliga marshmallows är att doppa dem i choklad och sedan hackade nötter, kokos, strössel eller liknande.
Min favorit är mörk choklad med hackade salta jordnötter. Sätt dem gärna på en grillpinne så blir det extra festligt!




Godis kan vara roligt att dekorera med ibland och varför inte dela upp dem per färg. Själv äter jag godis ganska sällan, är med en "kak-tjej", men det har nog de flesta redan förstått här på bloggen :)
Vad tycker ni förresten om den nya layouten?
.
Kram

torsdag 10 juni 2010

Inför Helgen

Idag tänkte jag tipsa om några redan befintliga rätter här på bloggen. Jag vet att många tycker att det är svårt att komma på något gott att äta till helgen. Förhoppningsvis är det någon som blir hjälpt av nedanstående förslag!
Klicka på den röda texten för att komma till recepten.



Servera gärna tillsammans med rotfrukter i ugn och en kall god sås.




Om man hellre vill äta fisk, så kan jag verkligen rekommendera den här Fisksoppan.
Servera gärna tillsammans med ett gott bröd!




Jag och Amanda är lika på många sätt, men inom ett område skiljer vi oss helt. Jag har aldrig gillat när någon tar i mina fötter och jag har heller aldrig gillat att ta i andras fötter. Amanda däremot älskar när jag masserar hennes små tossor.

Kram




onsdag 9 juni 2010

Drömmar med smak av syrén



Idag har jag bakat med mitt syrénblomssocker för första gången och resultatet blev en lagom blommig smak. Det är en sådan härlig känsla att kunna använda det som finns i trädgården!
.
Till ca 50 kakor:
100 g smör
2 dl syrénblomssocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
1 dl olja (helst utan smak)
ca 5 dl vetemjöl
.
Gör så här:
Blanda smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt olja och sist hjorthornssalt blandat med mjölet.
Arbeta ihop till en deg, själv brukar jag göra den i matberedaren. Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla ut till två längder och skär dem i bitar. Forma bitarna till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda i 150 grader ca 20 minuter.



.
Så här lade Amanda kakorna på plåten när hon fick fria händer. Undrar hur resultatet hade blivit om vi gräddat dem så..
Det var även någon som tyckte att degen var väldigt god, så det var en hel del smulor som försvann ner i en liten mage ;)
.
Kram


tisdag 8 juni 2010

Bröd med smak av gräslök och chevré



Idag har jag bakat det här brödet för första gången. Det var väldigt gott och saftigt. Kul med lite gröna detaljer i brödet och chevrésmaken är ju såå god!

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
3 dl hackade gräslök
100 g chevréost
1 l vetemjöl


Gör så här: Blanda ut jästen i vattnet och rör ner salt, olja och socker. Häll i gräslök och arbeta sedan in mjölet. Använd så mycket som behövs för att få en jämn deg som släpper bunken. Smula sönder osten i lagom stora bitar och knåda sist in dem i degen. Jäs under duk i 30-60 minuter, tills degen höjt sig rejält. Arbeta ut på mjölat bakbord och kavla till en fyrkantig platta – ungefär 30 X 20 centimeter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och skåra med kniv i lagom stora fyrkantiga delar. Jäs under duk i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i 225 grader i cirka 10-15 minuter. Bryt eller skär i bitar och servera med mycket smör.




Amanda har bakat muffins näst intill på egen hand idag. Hon börjar bli riktigt duktig i köket, men övning ger ju färdighet. Fylla dem fick hon göra med sylt och mini marshmallows.

Kram