Sök recept här!

tisdag 27 augusti 2013

Äppeltoscapaj


Idag har jag provat en ny variant av äppeltoscapaj. Även den här pajen var otroligt lättbakad. Den är endast sötad med sirap och pajdegen valde jag att ersätta vaniljsockret med vaniljpulver, men det gör man som man vill. Det blir ett tunt pajskal och en fyllning med mycket äpplen toppat med en god toscakräm.

Ingredienser:
125 gr smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk sirap
1 krm vaniljpulver (2 tsk vaniljsocker)

Fyllning:

4 äpplen (gärna svenska trädgårdsäpplen)
0,5 dl sirap
0,5 dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca:

100 gr smör
1 dl sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gr mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret och blanda samman med vetemjöl, sirap och vaniljpulver. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda pajen i ca 10 minuter.
Fyllning: Skala och skär äpplena i småbitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl, och låt koka under omrörning tills äpplena mjuknat, ca 3-5 minuter. Häll dem sedan i det förgräddade pajskalet.
Tosca: Blanda alla ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre den över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 12-15 minuter. 
Servera med vaniljsås.




Numera har vi en liten fotbollsspelare i familjen och hon tycker att det är riktigt roligt!


Kram


1 kommentar:

Sofie Johansson sa...

Vilken kaka. Äppelkakor har redan bakats ett par och kommer bli fler. Tosca är ju grymt gott!