Sök recept här!

onsdag 3 juni 2009

Vi fortsätter i temat rabarber..



Idag har jag bakat en rabarberkaka, som både var enkel och god. Den var till och med så enkel att jag bakade den imorse innan jobbet och då gick jag ändå hemifrån kl.07:05.
Kakan var en present till en vän jag inte träffat på länge och då vill man ju ge bort något nybakat :)
Här följer receptet, som jag förövrigt har hittat på samma blogg som sylten.
Ingr.
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2-3 rabarberstjälkar(skalade och ansade)
50 g smör
0,75 dl pärlsocker

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver. Slå smeten i en smord och bröad rund form. Jag använde min vanliga med löstagbar kant. Skiva i rabarbern. Hyvla över smöret. Strössla över pärlsocker och baka kakan i 175 graders ugn ca 4o minuter.
Uppdaterat: Min vän Sven har nu även testat att baka denna kaka med hallon, vilket också blev jätte gott. Alltid kanon med bra grundrecept som man kan variera som man vill!

Imorse när jag och Amanda låg i sängen och hade morgonmys och hon drack sin välling, konstaterade hon att "mamma stor näsa och Nanna liten näsa".
Det är verkligen underbara funderingar de små har och jag antar att detta bara är början på vad som komma skall..
Kram Mor-Mia


tisdag 2 juni 2009

Varje dag lär man sig något nytt!

Idag har jag bland annat lärt mig att rabarber är en grönsak.. det hade jag ingen aning om!
Så idag kan man säga att jag har gjort grönsakssylt, det låter inget vidare, rabarbersylt låter betydligt bättre!
Jag hittade receptet på den här trevliga bloggen. Om sylten är god återstår att se, för den är fortfarande för varm för att äta. Imorgon däremot tänkte jag äta den på gröten, så då kommer jag att uppdatera med ett utlåtande.

Uppdaterat: Jag kan meddela att sylten var jätte god!
Mycket smak av rabarber och vanilj (helt otippat..) och lagom söt. Jag kommer absolut att göra den igen!
Receptet:
500 g rabarber
3,5 dl syltsocker
½ vaniljstång

Gör så här: Skala rabarbern och skär i småbitar. Lägg i kastrull tillsammans med syltsockret och den urskrapade vaniljstången. Låt koka upp. Rör om och vrid ner värmen. Puttra ca 5 minuter. Rör om försiktigt så att det blir hela bitar rabarber kvar i sylten. Låt även vaniljstången vara kvar i sylten. Satsen fyller en normalstor honungsburk. Se till att burken är ordentligt rengjord. Förvara i kylskåp.
Jag har även bakat nyttiga frökakor idag, men mer om dem en annan dag!
Kram Mor-Mia

måndag 1 juni 2009

Årets första dopp och ljuvlig rabarberpaj

Då var årets första dopp avklarat och för att ingen ska misstro mig så har jag bildbevis ;)
Jag trodde faktiskt att det skulle vara isande kallt, men icke! Det var till och med så skönt att jag hoppade i en andra gång!

Amanda tyckte också att det var skönt att bada, självklart ville även hon göra som de stora flickorna och hoppa i från bryggan ;)



Receptet för dagen blir en väldigt god rabarberpaj. Den här pajen behåller raberbernas goda smak, men tonar ner deras surhet. Otroligt krämig och framför allt enkel att göra!

Receptkälla: Dagens recept

Deg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk socker
100 g smält smör
Fyllning
300 g rabarber i bitar
3/4 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Gör så här: Blanda de torra ingredienserna till degen, tillsätt det smälta smöret och rör ihop till en smulig deg.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Skala rabarbern om det behövs.
Blanda rabarbern med socker kanel och mjöl och fördela över degen.
Häll grädden över och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter i 175°C. Servera gärna ihop med vaniljglass eller vispad grädde.

Kram Mor-Mia

söndag 31 maj 2009

Grattis alla mammor!


Idag känner jag mig extra glad att vara mamma till en sådan här underbar tös. Dagen ska spenderas på djurparken ihop med våra vänner Linda, Sven och lilla Lovisa. Just nu håller jag på att göra iordning vår picnick för dagen ;)

Igår firade vi min mamma med grillat lamm och rotfrukter i ugn. Till efterrätt åt vi en liten kakbuffé som jag bakat (ja, jag stod inne och bakade när det var kanonväder ute.. men alla tre tog högst en timma att göra). Väldigt gott och uppskattad var den lilla buffén. Alltid kul att jämföra och utvärdera flera på en gång. Vi alla var överens om följande:
Radiokakan = jätte god, chokladig och får en fin brytning till kexen inuti.
Kolanötkakan = lite seg kolakaka med salta nötter i, kan det bli godare..
Havrechokladkaka = kan tänka mig att denna är perfekt till kaffe. Inte så söt och med mycket chokladsmak.

Receptet för dagen tänkte jag skulle bli den här enkla radiokakan (chokladkakan till höger), som tydligen ska vara en 60-tal klassiker. Det var väl då radioapparater såg ut så!
Receptkälla: Allt om mat
Till ca 15 bitar:
200g mörk choklad 70%
50g smör
4 msk ljus sirap
½ pkt mariekex


Gör så här: Klä en avlång form 1½ liter invändigt med bakplåtspapper. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt smör och sirap. Smält på svag värme under omrörning. Häll massan i formen. Krossa kexen grovt och tryck ner dem i chokladsmeten. Lägg på en bit bakplåtspapper och tryck till med händerna så att kexen blandas med chokladen. Ställ kallt för att stelna minst 4 timmar. Stjälp upp och skär kakan i cm tjocka skivor.

Man kan nog inte göra en enklare kaka än den här, för inte ens en ugn behövs.. Kram Mor-Mia

fredag 29 maj 2009

Tacopaj


Då har ännu en underbar dag gått till ända!
Idag har vi försökt vara ute så mycket som möjligt. Endast några timmar mitt på dagen har spenderats inomhus, då vi lagade mat och fick lunch-besök av min góa vän Jenny.
Lunchen idag bestod av tacopaj, taco-chips och sallad, receptet ser ni nedan!
Receptet har jag fått av min vän Katrin för många år sedan och det är ett sådant recept som görs då och då.

Pajskal
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g smör
3/4 dl mjölk
Degen görs lättast i matberedare. Tryck ut pajdegen i en pajform och picka med en gaffel. Grädda i ugnen 15 min i 250g.

Fyllning
500 g blandfärs
1,5 påse taco krydda
1 lök
4 hackade tomater
Stek köttfärsen och löken och häll i kryddblandningen (tillsätt lite vatten). Lägg köttfärsen och löken i pajskalet. Hacka tomaterna och lägg dem ovanpå.

Sås
2 dl creme fraiche (ej lätt)
3 msk majonäs
2 dl riven ost
svartpeppar
Allt blandas och hälls över pajen. Grädda 10-15 min i 225 grader.
Servera med sallad och taco chips.


Idag har även min lilla hjälpreda fastnat på bild, världens underbaraste ;)
Smaklig måltid!
ä Kram Mor-Mia ä

torsdag 28 maj 2009

Riktigt goda Bullar


I morse vaknade min lilla tös med feber, så dagen har spenderats hemma. En bra aktivitet då är bullbak. Degen gjorde vi tillsammans, men sedan var det någon som somnade gott i soffan, så resten fick jag klara på egen hand. När jag fyllde år fick jag den fina boken "a piece of cake" och ur den tog jag lite ideér till mina bullar.
Jag började med att göra mjölpaketets bulldegsrecept, förutom att jag alltid tar lite extra socker, salt och kardemumma och mjölet tar jag på känn.
När degen jäst mixade jag ihop smör, socker och vaniljsocker, som jag brukar. Det roliga är att i boken stod det att man skulle mixa ihop (fast de använde kanel istället för vaniljsocker) för bästa resultat. Jag har mest gjort det för smidighetens skull tidigare. Kryddorna drar tydligen ur vätskan om man tillsätter dem separat, bra att veta!
Jag gjorde sedan knyten och lade på plåt. Jäsning som vanligt sedan endast pensling med ägg och in i ugnen tills de fått fin färg. När jag sedan tog ut bullarna penslade jag dem direkt med en blandning av sirap och vatten och strödde på strösocker blandat med kardemumma.
Denna idé med sirap och strösocker hittade jag i boken och det var något jag inte testat förut, men det kommer jag absolut göra om. Bullarna fick en väldigt blank och fin yta.
Om det är någon annan som har andra roliga ideér om fyllning till bullar eller liknade får ni gärna kommentera!
Kram Mor-Mia

onsdag 27 maj 2009

MAT-REBUS

Idag bjuder jag på ett enkelt recept i form av en bildrebus...







...är det någon som kan gissa vad det rätta receptet blir?!?!

tisdag 26 maj 2009

Päronpaj



I helgen hade vi kalas för min pappa som fyllt år. Till efterrätt serverade vi den här goda päronpajen. Det var inte mycket paj som blev över och det brukar ju vara ett gott tecken.. :)
Receptet har jag fått av en jobbarkompis, som i sin tur fått det av en kompis.

Degen:
2,5 dl vetemjöl
½ dl havregryn
1 dl socker
½ tsk bakpulver
150g smält smör
Blanda alla ingr och tryck ut i en rundform med avtagbara kanter, alt pajform. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 5-10 minuter.
Kolasås:
150g smör
1,5 dl socker
3 msk mjöl
3 msk grädde
Detta kokas ihop, tills den tjocknar.
Övriga ingr:
400g koncerverade päron
mandelmassa
Riv mandelmassan över det förgräddade pajskalet. Lägg sedan päronklyftor på och avsluta med att hälla över kolasåsen. Ställ in i ugnen ca 20 minuter, 225 grader.

måndag 25 maj 2009

Italienska citronbiffar



Idag delar jag med mig av ett jättegott recept.
Citronbiffarna eftersteks i en sås med soltorkade tomater och basilika och det gör de extra saftiga. Oftast brukar jag ha pasta som tillbehör till denna rätt, men idag kände jag för något annat, så det fick bli frästa grönsaker med röda linser. För att dessa två rätter skulle harmonisera ytterliggare lite, så fräste jag grönsakerna i oljan som tomaterna legat i (tala om återvinning..).
Här nedan finner ni receptet. Rätten lagas på ca 20 minuter.

4 pers. Receptkälla: Mat Magazinet
500g blandfärs
1 ägg
1 tsk rivet citronskal
½ tsk salt
svartpeppar
smör till stekning
6 soltorkade tomater i olja
2½ dl vispgrädde
1 tsk torkad basilika
salt
peppar
.
Gör så här:
Blanda färs, ägg, citronskal, salt och peppar. Forma till biffar och stek i smör tills de fått fin färg på båda sidor. Grovhacka tomaterna. Ta upp biffarna och lägg istället i tomater, grädde och basilika i pannan. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka upp och lägg därefter i biffarna och låt de puttra med i ytterliggare några minuter.
Klart att servera.

har ännu en strålande dag gått mot sitt slut. Eftermiddagen har spenderats på lekplatsen ihop med min underbara dotter. Hon var dock inte alltför nöjd när vi skulle gå därifrån..
Eftersom vi valde att vara ute så länge som möjligt, så fick det bli den här snabblagade middagen, men ack så god ;)

Kram

söndag 24 maj 2009

Ett litet gott tips!

För tillfället så är den här osten bland det godaste jag vet. Tycker man som jag att vanlig mögelost är i skarpaste laget, men ändå vill ha lite mer smak än brie, då är den här osten perfekt!