Sök recept här!

tisdag 10 juli 2012

Hel fläskfilé i ugn med whisky- och kantarellsås



Förra lördagen var jag hemma hos min vän Jenny. Hon hade dukat upp i sitt växthus och serverade fantastiskt god mat. Fläskfilén blev väldigt saftig då den fick steka på låg temperatur i ugnen.

Ingredienser:
600 g fläskfilé
smör till stekning
salt och peppar
olivolja
körsbärstomater
färsk timjan
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk socker

Whisky- och kantarellsås:
2 schalottenlökar
kantareller
smör
4 msk whisky
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vatten
2 dl vispgrädde

Tillbehör:
Färskpotatis
Sallad

Gör så här:
Putsa köttet fritt från senor och bryn det runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg det sedan i en ugnsfast form och stick i en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader.
Skölj tomaterna, låt rinna av och lägg dem sedan i formen med köttet. Ringla över olivolja och krydda tomaterna med salt, peppar och en gnutta socker.
Skala och skiva vitlöken och strö den över tomaterna. Klipp ett par stjälkar timjan ovanpå. Låt alltsammans steka i ugnen ca 1-1,5 timma eller tills köttet nått innertemp 70 grader.
Låt gärna köttet vila i folie på bänken tills det är dags för servering.

Tvätta och dela ev färskpotatisen. Lägg den på en plåt, ringla över olivolja och strö färska örter över den. Rosta den sedan i 250 grader mitt i ugnen tills den har fått fin färg.

Skala och finhacka scharlottenlöken. Fräs den i smör tillsammans med kantarellerna. Krydda med salt och peppar. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädde. Låt puttra på svag värme tills det är dags att servera.
Vid servering: tillsätt resten av whiskyn och smaka av såsen med salt och peppar. Om såsen känns för tunn kan den redas av med maizena utrört i lite vatten. Koka sedan upp såsen en extra gång.

Skär fläskfilén i skivor och servera tillsammans med sås, rostad potatis och en god sallad!



Den goda såsen passar till allt kött. Jag åt den senast igår tillsammans med en god grilltallrik.









Här får ni en skymt av det fina växthuset. Hade vädret inte varit på vår sida kunde vi ha eldat i den fina kaminen. Snart går det nog att skörda gurkorna som så fint växt där inne! 

Kram


1 kommentar:

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken spännande sås :)