Sök recept här!

onsdag 3 augusti 2011

Vaniljbullar


Jag passade på att slänga ihop en sats bullar när det kom en oväntad regnskur en dag. Bullar är alltid bra att ha i frysen och perfekta att ta med till stranden.
Den här gången blev de som receptet nedan. Jag försöker alltid baka med så lite mjöl som möjligt då jag inte gillar kompakta bullar.

Ingredienser:
50 g jäst (den sötade varianten)
150 g smör (smält)
5 dl mjölk (fingervarm)
1 dl socker
1,5 tsk salt
2 tsk kardemumma (malen)
1 ägg
11,5 dl vetemjöl (+ extra till utbakningen)

Fyllning:
150 g smör
1,5 dl socker
2,5 vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
Smula jästen i en stor bunke och häll på socker, salt och kardemumma. Rör så att jästen smälter. Häll på vätskan och se till att jästen är smält.
Häll på mjöl och ägg. Blanda till en lite kletig deg.
Låt jäsa 1 timma under duk.
Ta upp degen i två omgångar på mjölat bakbord.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen så att det blir en slät massa.
Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllning så att det täcker överallt.
Rulla ihop och skär bitar som läggs i bullformar på plåt.
Låt jäsa 30 min under duk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 5-8 minuter.
Låt kallna på galler.
.
.
.
.





Den här boken hittade jag i vårt kök och den kändes så rätt. Tips som nedan fanns att läsa i boken:
"skölj inte av den heta bakplåten med alltför kallt vatten. Den slår sig lätt".
"bröd i kylen står sig dubbelt så länge som bröd i brödburk. När däremot fryst bröd tinat måste det ätas upp omgående då det snabbt blir dåligt" 
"man kan tillverka en galge av en dagstidning om man vrider den hårt och sedan knyter ett snöra om".


Kram

1 kommentar:

Sofie sa...

Önskar att det kom lite regn här. Kommer endast väldigt lokala skurar. Alldeles för lite för att rensa upp luften. SÅ kvavt!!