Sök recept här!

måndag 8 juli 2013

Bästa snabbakade hamburgebröden

Idag tänkte jag tipsa om riktigt goda och snabbakade hamburgebröd. Nu på sommaren brukar vi grilla hamburgare ibland och då passar de här bröden perfekt till, då de går snabbt att göra.

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special


ägg till pensling
ev. sesamfrön

Gör så här:

Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervarm temperatur. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap, salt och mjölet. Ta lite mjöl i taget och rör tills degen känns smidig och lite kladdig.

Låt jäsa under duk i 15 minuter.

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Rulla till runda bollar och platta ut dem ordentligt i handen. Lägg dem på en plåt och nagga dem med en gaffel.
Låt jäsa under duk 5-10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö ev lite sesamfrön över.
Grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler under bakduk och servera ljumna.



Bröden går bra att frysa och tina upp!



Coleslaw är riktigt gott att ha i hamburgaren, särskilt den här med morötter och fänkål. Här kommer receptet igen för den som har missat!

Ingredienser:
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonäs
2 tsk honung
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
4 dl strimlad vitkål
2 dl finstrimlad fänkål
2 dl fint skivade morötter

Gör så här:
Blanda yoghurt, majonäs, honung och vinäger. Krydda med salt och peppar.
Skär grönsakerna och vänd ner dem i dressingen.


Godaste hamburgarna gör man enligt mig av nötfärs, bacon, ägg och kryddor!





Även  Flingas sele kommer från Hööks. Den sitter kanon med bra avlastning för ev. drag. 
Första gången vi tog på Flinga en sele, så såg det ut så här. Hon gjorde allt för att försöka få av sig den, tills hon till slut lugnt acepterade. I helgen har vi använt selen i praktiskt arbete, men mer om det kommer i ett annat inlägg.

Kram


2 kommentarer:

Biggan sa...

Hej!
Har just bakat Ditt hamburgerbröd!
Tack för ett underbart recept. Gjorde dubbel sats och är sååå nöjd!
Kram Biggan!

Anonym sa...

Super, blir ju betydligt billigare också :-)