Sök recept här!

måndag 17 december 2012

Bästa julskinkan från Bodalsgrisen!!


Förra veckan kokade vi vår skinka. För att få den extra saftig lät vi den ligga kvar i sitt spad över natten.
Det var jag, Patrik och mina föräldrar som provsmakade skinkan tillsammans. Alla fyra tyckte att det var bland den godaste skinka vi har ätit!!

Ingredienser:
3 kg skinka
2 lagerblad
10-20 st kryddpepparkorn
8-10 st vitpepparkorn

Griljering:
3 msk Colman´s senapspulver
2 msk vispgrädde
1 msk honung
1 krm salt
1 äggula
0,5 dl smulad kavring
0,5 dl ströbröd
1 tsk rosépepparkorn

Gör så här:
Låt nätet sitta kvar på skinkan. Skölj av skinkan med rinnande kallt vatten. Stick in en stektermometer på skinkans tjockaste ställe.

Lägg skinkan i en stor kastrull med svålsidan uppåt. Häll på vatten tills hela skinkan är täckt. Koka upp och skumma av.
Tillsätt ca 10-20 kryddpepparkorn, 8-10 vitpepparkorn och två lagerblad. Sjud skinkan under lock, beräkna ca 1 timma per kilo. När skinkan har uppnått 72 grader är den normalt sett färdig, men eftersom den skulle ligga kvar i spadet så tog jag den redan vid 71 grader.

Låt skinkan kallna i spadet och ligga kvar över natten.

Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp skinkan ur spadet och klipp bort nätet, skär bort det mesta av svålen. Blanda ihop msk Colman´s senapspulver, vispgrädde, honung, salt och äggula. Bred blandningen över skinkan och strö över ströbröd, smulad kavring och rosépepparkorn (gärna lite krossade med handen).
Sätt in i ugnen ca 15-20 minuter.




Det var längesedan jag åt en sådan här "köttig" skinka. Inte en massa insprängt fett här inte!!
Skinkan är av märket Bodalsgrisen och finns att köpa hos Coop. Närproducerat kött till ett vettigt pris, man tackar!!






Den första julskinkemackan är alltid den bästa. Med julmust i glaset finns det inte mycket som slår detta!

Kram


2 kommentarer:

Leif/matfranregionen sa...

Håller med dig,ljummen bodalsskinka på ett vörtbröd M.m

Receptbyran.se sa...

Hoppas du haft en bra jul och vi ser dig här snart igen.