Sök recept här!

tisdag 14 juni 2011

Äppelpaj med knaprigt smultäcke


Den här smulpajen bakas i något lägre temeratur och i hela 40 minuter, men det gör att den får ett härligt knaprigt täcke. En kollega till mig frågade om jag hade bränt den med gasbrännare och lite av den känslan blir det. Behöver jag skriva att den smakade väldigt bra..
Det blir mkt smuldeg så använd en stor form eller minska satsen!

Smuldeg:
175 g smör
2,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
4 äpplen
ca 1 tsk kanel
ca 2 tsk strösocker

Gör så här:
Skala och klyfta äpplena. Blanda äppelklyftorna med kanel och socker och ställ åt sidan.
Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen. Om du använder elvisp så ta det sista med händerna så att den "mjöliga" känslan försvinner. Smörj en pajform och lägg i äppelklyftorna och toppa med smuldeg.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter i 175 grader.



Servera med vaniljsås!
.
.
.
.



Idag har det varit en riktig "äppeldag", då jag imorse kokade en laddning med äppel- och pistaschmarmelad och vid lunch bakade jag den här pajen.
Jag läntar tills det blir tid för våra svenska äpplen som är mycket mer syrliga och goda!
Klicka här för att komma till marmeladreceptet.

Kram

4 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Är ju så gott med äppelpaj! Man kan aldrig få nog med recept!

Cupcakesfluffan sa...

Så mumsigt :-)

Mårtenssons kök sa...

Låter som en väldigt god marmelad! Visst är det härligt när all svensk frukt och bär gör sin entré:)

Ang. marinaden till lax med rosépeppar i så brukar vi göra sisåhär:

1 dl olivolja
½ dl vitt vin
1-1½ tsk rosépepparkorn
½-1 tsk rosmarin
salt, vitpeppar
Krossa kornen och blanda med övriga ingredienser. Vi brukar slå marinaden i en lastpåse, lägga i laxen och trycka ut så mycket luft som möjligt. Låt det marinera under dagen.
Måtten är till 2 bitar lax och på en höft sådär ungefär:)

Lycka till!

MÅ Gott sa...

Vad gott det låter med pistage i äppelmarmeladen och pajen som en dröm...!