Sök recept här!

torsdag 11 juli 2013

Hemgjord müsli á la Mor-Mia ♥


Hemgjord müsli är ju såå gott. Igår fick jag till en riktigt god blandning och receptet kommer här!

Ingredienser:
2,5 dl rågflingor
3 dl fiberhavregryn
½ dl rörsocker (det räcker med 0,25 dl om man vill ha minimal sötma)
½ dl hela linfrön
½ krm vaniljpulver (går att utesluta)
½ dl skalade sesamfrön
½ dl pumpakärnor
1 dl grovhackad sötmandel
½ dl solrosfrön

2 dl vatten
½ dl rapsolja

4 dl cornflakes
1 dl russin
1 dl klippta torkade aprikoser

Gör så här
Blanda, rågflingor, havregryn, rörsocker, linfrön, vaniljpulver, sesamfrön, pumpakärnor, mandel och solrosfrön i en bunke.
Blanda vatten och olja i en burk med lock och skaka tills det blandar sig. Häll sedan vätskan över fröblandningen och rör om. Låt den sedan stå och dra i 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll fröblandningen på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut till ett jämnt lager. Den här laddningen blev lagom till en plåt.
Sätt in mitt i ugnen i ca 30-40 minuter och rör runt i blandningen var 7:e minut.
För mig räckte det med 30 minuter i varmluftsugn, men rostar man i vanlig ugn kan 40 minuter vara mer lagom. Det viktiga är att den inte blir bränd.
Ta ut plåten ur ugnenoch låt fröblandningen kallna på plåten.



Blanda sedan i resterande ingredienser (cornflakes, russin och aprikoser) och häll över müslin till fina burkar.



Fil och müsli tycker jag är det perfekta mellanmålet. Extra gott blir det om man även tillsätter lite färska jordgubbar eller andra färska bär.




Det var någon som nyfiket kikade fram när jag höll på med min fotning 

Kram




onsdag 10 juli 2013

Marängbomb med hemgjord chokladsås


Den här efterrätten är en av min a favoriter på sommaren. Den fullkomligt smälter i munnen!
Perfekt att förbereda och ha färdig i frysen. Extra gott att äta tillsammans med färska bär, gärna jordgubbar!

Marängbomb:
3 äggvitor
3 dl socker
2 msk kakao

3 äggulor
1 msk socker
2 msk vaniljsocker
2 dl hårt vispad grädde

Gör så här:
Vispa äggvitorna och 1 dl socker till skum.
Blanda sedan i 2 dl socker och 2 msk kakao.
Fyll 10 stora muffinsformar.
In i ugnen, 150 gr i 30-35 min.
Låt de svalna.
Vispa ihop äggulor med 1 msk socker.
Blanda i vaniljsocker och den vispade grädden.
Lyft sedan lite lätt på ett lock och lägg i frysen.
Frys i minst 4 timmar.
Vid servering: Ta upp och ta bort formarna.
Toppa exempelvis med vispad grädde, bär och nedan chokladsås.


Chokladsås:
1 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 knivsudd salt
1 krm vaniljpulver alt. tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 msk kakao

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sjud ihop några minuter tills såsen tjocknar. 
Servera ljummen eller varm. 





Även vår potatis som vi satte i senaste laget har börjat växa så sakterliga. Förhoppningsvis kan vi äta egenodlad potatis i slutet av augusti, men bättre sent än aldrig  :)
Kram

Nattjästa källarfranska


Igår morse överraskade jag mina jobbarkompisar (de få som fortfarande jobbar) med nybakta frallor till frukost. Det blev väldigt uppskattat.
Just det här receptet tycker jag är extra bra, då man förbereder allt kvällen innan och på morgonen är det bara att ta ut plåten från kylen. Låta den stå framme tills ungnen blivit varm och sedan grädda i 10 minuter. Mycket smidigare än så blir det inte!

Ingredienser:
45 g jäst
4,5 dl vatten (kallt)
1,5 msk olivolja
1,5 tsk salt
3 msk socker
9-11 dl vetemjöl

Gör så här:
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt socker, salt och olja. Arbeta i mjölet lite i taget tills degen släpper bunken. Använd inte någon assistent.
Dela degen i 16 bitar och forma dem till bullar. Lägg dem på en plåt och lägg en bakhandduk över. Sätt in plåten i kylskåpet över natten. 
Gör degen lämpligtvis vid 22-tiden för att sedan grädda bröden vid 09-tiden på morgonen.
Tag fram plåten på morgonen och låt den stå framme medans ugnen blir varm.
Grädda dem i ca 10 minuter i 225 grader.






Längtar efter att få ha dessa stolar på vår blivande balkong 

Våra nya trädgårdsstolar är gjorda av ekologiskt trä och ihopsatta endast med hjälp av tamp. 
Att de även är sköna att sitta i gör inte saken sämre :)


Kram





tisdag 9 juli 2013

Grillad lax med romsås och bulgursallad


Igår åt vi grillad lax, som fullkomligt smälte i munnen. Till det serverade vi romsås och en ny variant på bulgursallad. Såå fräscht och gott!!


Laxen:
4 st färska laxkotletter
Olivolja
citronpeppar



Bulgursalladen:
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
2 tsk tomatpuré
2/3 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl bulgur
3 dl vatten
2 tomater
litet salladshuvud
några blad färsk basilika
nymald svartpeppar



Romsås:
2 dl creame fraiche
50g röd kaviar
½ finhackad rödlök
2 msk klippt dill
en gnutta pressad citron
nymald svartpeppar

Gör så här:
Ringla över olivolja över laxen och krydda med citronpeppar. Starta grillen och låt laxen vila under tiden.
Grilla sedan laxen så att den precis blir genomstekt utan att bli torr.

Hacka löken till bulgursalladen och fräs den lite lätt i olivolja. Tillsätt tomatpurén och bulguren och låt det fräsa med någon  minut. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka upp under lock för att sedan få sjuda i ca 12-15 minuter. Rör gärna i grytan någon gång då och då.
Strimla sallad och basilika och klyfta tomaterna. Blada sedan grönsakerna med den färdiga bulguren i en skål. Smaka av med lite svartpeppar och ev lite örtsalt.

Blanda ihop alla ingredienser till romsåsen och smaka av den med nymald svartpepar. Garnera med lite extra dill på toppen.

Klart att servera!






För några veckor sedan planterade vi ett gäng örter i en zinkbalja. 


Efter många varma härliga dagar och vattnande var och varannan dag så håller de nu på att svämma över i baljan. Det är verkligen vardagslyx att bara kunna hämta färska örter till sin matlagning!!

Kram



måndag 8 juli 2013

Bästa snabbakade hamburgebröden

Idag tänkte jag tipsa om riktigt goda och snabbakade hamburgebröd. Nu på sommaren brukar vi grilla hamburgare ibland och då passar de här bröden perfekt till, då de går snabbt att göra.

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special


ägg till pensling
ev. sesamfrön

Gör så här:

Smält smöret och häll på mjölken. Värm till fingervarm temperatur. Smula jästen i en bunke och häll över lite av vätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap, salt och mjölet. Ta lite mjöl i taget och rör tills degen känns smidig och lite kladdig.

Låt jäsa under duk i 15 minuter.

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar. Rulla till runda bollar och platta ut dem ordentligt i handen. Lägg dem på en plåt och nagga dem med en gaffel.
Låt jäsa under duk 5-10 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö ev lite sesamfrön över.
Grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler under bakduk och servera ljumna.



Bröden går bra att frysa och tina upp!



Coleslaw är riktigt gott att ha i hamburgaren, särskilt den här med morötter och fänkål. Här kommer receptet igen för den som har missat!

Ingredienser:
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonäs
2 tsk honung
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
4 dl strimlad vitkål
2 dl finstrimlad fänkål
2 dl fint skivade morötter

Gör så här:
Blanda yoghurt, majonäs, honung och vinäger. Krydda med salt och peppar.
Skär grönsakerna och vänd ner dem i dressingen.


Godaste hamburgarna gör man enligt mig av nötfärs, bacon, ägg och kryddor!





Även  Flingas sele kommer från Hööks. Den sitter kanon med bra avlastning för ev. drag. 
Första gången vi tog på Flinga en sele, så såg det ut så här. Hon gjorde allt för att försöka få av sig den, tills hon till slut lugnt acepterade. I helgen har vi använt selen i praktiskt arbete, men mer om det kommer i ett annat inlägg.

Kram


måndag 24 juni 2013

Midsommar 2013



I år firade vi hos min vän Jenny, som bor på landet i ett fint gammalt torp. Det blev ett traditionellt firande i mysig miljö och med fantastiskt god mat!



Vi hade knytkalas och vår lott var bland annat mammas goda sillröra.
Jenny hade bakat det goda hasselbrödet som fick mycket beröm, klicka här för att komma till receptet!



Här är värdinnan själv påväg ut med potatisen. Laxtårtan på ovan bild var grymt god!!



För att inte behöva vara så väderberoende hade Jenny dukat upp i sin carport, vilket passade perfekt.

♥  ♥  



Dagen innan midsommar hade vi en riktig högsommardag. Vi passade då på att ta en båttur och årets första dopp i det blå. För Flinga blev det första doppet någonsin, men som den stabila hund hon är klarade hon det galant 

Flingas flytväst har vi köpt på Hööks, som bara växer och växer i min ögon när det gäller hundartiklar. Väldigt bra utbud till vettiga priser!

Kram



måndag 17 juni 2013

Midsommarlunch



Idag har vi haft vår årliga midsommarlunch på jobbet. I år kunde man både hitta Janssons och varmrökt fisk på buffén.


Jag plockade in lite sommarblommor som jag ställde på bordet.


Ingen sill på min tallrik inte, jag höll mig till laxen och siken, mmm vad gott det var.


Avslutningsvis åt vi jordgubbar med glass.


Till eftermiddagsfikat serverade jag jordgubbstårta. Fylld med vaniljgrädde och färska jordgubbar.
Receptet hittar ni här!




Efter jobbet åkte jag och Flinga till hundklubben och tränade lite och så här trött blev hon efter det..

Kram


onsdag 12 juni 2013

Pizza med isterband, sparris och chevré



I måndags bakade vi pizza till kvällsmat. Jag gjorde en stark tomatsås och smaksatte även degen med lite torkad basilika. Fyllningen bestod den här gången av isterband (riktigt god), färsk sparris, körsbärstomater och chevréost.


Resultatet blev väldigt gott. Receptet räcker till två mindre pizzor eller en stor.

Deg:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
5-6 dl vetemjöl
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
(½ tsk torkad basilika, om man vill smaksätta degen lite extra)

Tomatsås:
3 dl krossade tomater med chlismak (välj en naturell om ni inte vill ha hetta i såsen)
2 stora vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ tsk torkad basilika
½ tsk strösocker
ca 2 varv med svartpepparkvarnen (peppra efter smak och tycke)
1 nypa flingsalt

Fyllning:
2 st små isterbandskorvar
8-10 körsbärstomater
1 knippe färsk sparris
100-150 g chevréost

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp den med det ljumna vattnet.
Tillsätt salt, olivolja, ev. basilika och vetemjöl. Jobba ihop till en deg och låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg i alla ingredienser till tomatsåsen i en gryta och låt puttra ca 15 minuter, ställ sedan åt sidan.
Skär korven i ½ cm tjocka skivor, dela tomaterna och halvera sparrisen.
Kavla ut degen till en stor eller två små pizzor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred på tomatsås och lägg på övriga ingredienser. Avsluta med att stö över chevréosten.
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 minuter, eller tills pizzan har börjat få fin färg.


Servera gärna tillsammans med en god sallad!





Vår första röda gubbe har kommit. Söt och god var den enligt hon som fick äta upp den.. 

Kram





♥  ♥  

söndag 9 juni 2013

Kardemummaskorpor med havre och keso


Idag har jag bakat supergoda skorpor, som knappt innehåller något socker alls. De var enkla att baka och blev lagom spröda. Känner på mig att vår burk kommer att tömmas inom kort, så snart blir det till att baka en omgång till. Receptet har jag fått av min kompis Lisa (som hjälper oss med Flingas päls), som i sin tur har hittat det i en tidning.

Ingredienser:
räcker till ca 50 st skorpor
2 dl fiberhavregryn
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk rörsocker
1 krm salt
0,5 tsk malen kardemumma
50 g smör
100 g keso
1 msk mellanmjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader (jag bakade med varmluft). Rör ihop alla torra ingredienser och finfördela smöret. Tillsätt keso och mjölk och arbeta ihop till en deg.
Kavla ut till 1 cm tjock kaka, ta ut mått eller sporra ut bitar. Jag använde en liten hjärtform.



Lägg kakorna på en bakplåtspappers klädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 10-15  minuter. (10 minuter var lagom i min varmluftsugn.)


Ta sedan ut plåten och dela kakorna med en vass kniv. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och rosta dem högt upp i ugnen ca 5 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar på eftertorka med ugnsluckan lite på glänt.




Vi är väldigt moderna när det gäller gräsklippning.. 

Kram


lördag 8 juni 2013

Goood marinad till lax


Det har blivit mycket grill i veckan med både fisk och kött. Jag tänkte därför tipsa om en god marinad som jag svängde ihop till våra laxkotletter. Den gav en fräsch smak med lite lagom hetta.'

Ingredienser:
Räcker till ca 3-4 kotletter
½ dl olivolja med chilismak
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal av en citron
½-1 tsk flingsalt
lite svartpeppar.
lite hackad citronmynta

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna ovan och låt dra någon minut. Pensla sedan på fisken och låt vila en stund.


Sedan återstår det bara att grilla och äta!


Vi serverade laxen tillsammans med bland annat en kall sås gjord på creme fraiche, sweet chilisås, pressad vitlöksklyfta och flingsalt.







Nu har det gått en vecka sedan vår flytt och det har varit en minst sagt hektisk period. Vi flyttade från en lägenhet utan balkong till att få både ett inglasat uterum och trädgård, jag tror knappt jag behöver förklara hur mycket vi alla fyra njuter.

Kram