Sök recept här!
måndag 13 juni 2011
Rosépeppargryta med fläskytterfilé
Igår lagade jag även till den här grytan som blev riktigt god. Söndagar är en perfekt dag till att laga lite olika mat inför veckan. På så vis kan vardagen bli något lugnare.
På tal om rosépeppar så ska jag nog ta och göra några goda rosépepparbiffar av färsen som ligger i kylen och väntar på att bli tillagad. Har ni inte provat biffarna så kan ni klicka här för att komma till receptet!
Ingredienser:
800 g fläskytterfilé
smör till stekning
salt
svartpeppar
1 gul lök
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk chilisås
1 tsk worcestersås
1 tsk soya
2 tsk krossad rosépeppar
Gör så här:
Putsa köttet och skär det i skivor. Bryn köttet i smör och tillsätt skivad lök. Tillsätt även creme fraiche, vatten, fond, chilisås, worcestersås, soya och krossad rosé (spara gärna lite till garnering).
Låt småputtra i 15 minuter. Smaka ev av med mer salt och peppar!
Strö gärna lite klyftad tomat över, klart att servera!
.
.
.
.
Te och smörgås är alltid gott en gråmulen dag som denna. Idag blev det nybakt valnötsbröd tillsammans med te smaksatt av "jordgubbar med mjölk".
Valnötsbrödet fick stå i kylen och jäsa under natten och imorse formade jag till det till två limpor som fick gräddadas i ca 40 minuter. Klart!!
Kram
söndag 12 juni 2011
Kycklinggratäng med svamp och lök
Lättlagade och goda rätter är något jag gillar. Här kommer ytterliggare ett recept som går under den kategorin. Saftig kyckling med svamp och lök under osttäcke kan nog inte bli fel.
Servera den som den är med lite grönsaker eller tillsammans med pressad potatis om man så önskar!
Ingredienser:
3-4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
smör
1 gul lök
200 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 msk fransk senap
1 msk torkad dragon
1 msk maizenaredning
1,5 dl riven ost
Gör så här:
Skär kycklingen i skivor och bryn dem dem runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg den stekta kycklingen i en ugnssäker form.
Skala och hacka löken. Fräs den tillsammans med skivad svamp. Tillsätt grädde, vatten, fond, senap och dragon. Koka upp, smaka av och red med maizena.
Häll såsen över kycklingen och strö över ostern.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter.
.
.
.
Bild lånad från google.se |
"Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig att segla".
Tycker det citatet säger mycket om livet och ger en skön eftertanke!
Hoppas ni alla har haft en bra helg för nu gäller det att ladda om inför en ny spännande vecka!
Kram
lördag 11 juni 2011
Moccapannacotta toppad med nötkaka och chokladhjärta
Ikväll har jag varit iväg på en mysig middag med en av mina närmsta. Jag stod för efterrätten och den är både enkel att göra och mycket god!
Ingredienser:
räcker till 4 skålar
2 blad gelatin
3 dl vispgrädde
3 msk honung
1½ tsk kaffepulver (jag använde ett med lite vaniljsmak)
Nötkaka:
50 g nötter (pinjenötter blandat med mixad skållad mandel)
1½ msk strösocker
2-4 msk sirap
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden och ta bort från plattan. Tillsätt honung och kaffepulver. Klä fyra små skålar med plastfolie och häll i den varma gräddblandningen. Ställ kallt i kylskåp minst 2 timmar.
Smält sockret i en stekpanna och tillsätt nötterna. Låt de få lite färg och häll på sirapen. Ta så pass mycket att det klumpar sig lite. Skeda upp fyra fina högar och lägg på ett fat. Låt kallna!
Servera pannacottan genom att stjälpa över den på fat och toppa med nötkaka och ev en chokladdekoration.
Vår middag bestod av en mycket god lasange toppad med mozzarellaost. Tusen tack vännen!
.
.
.
.
.
Under glaskupan göms något mycket gott som jag har bakat idag. Jag fick tipset i förmiddags av min vän Therése och jag tyckte att det lät så gott att jag genast var tvungen att prova.
Kram
Etiketter:
Efterrätt
fredag 10 juni 2011
Tacolunch
Gårdagens torsdagslunch bestod av en gemensam tacobuffé. Vi tog med oss lite var och resultatet blev riktigt gott!
Magnus rörde ihop en creame fraiceröra som var väldigt god. Tror det var vitlök som han hade mortlat och blandat med en liten skvätt olivolja, creame fraice (så klart) och salt och peppar!
.
.
.
.
Amandas skolavslutning firades i kyrkan med finklädda barn och sång. "En liten nyckelpiga" var inövad speciellt för avslutningen!
Kram
Etiketter:
Torsdagslunch
torsdag 9 juni 2011
Tid för sorbet
Just nu tycker jag att det är perfekt tid att äta sorbet. Den är kall och svalkande, men ändå lättsam och inte ett dugg mastig.
Vill man så kan man använda den som smaksättare i sommardrinken!
Här nedan kommer några förslag på goda sorbetrecept:
Klicka här för att komma till ananas- och limesorbet.
Klicka här för att komma till citron- och myntasorbet.
Klicka här för att komma till röda vinbärssorbet.
Kram
Vill man så kan man använda den som smaksättare i sommardrinken!
Här nedan kommer några förslag på goda sorbetrecept:
Klicka här för att komma till ananas- och limesorbet.
Klicka här för att komma till citron- och myntasorbet.
Klicka här för att komma till röda vinbärssorbet.
Kram
Etiketter:
Glass
tisdag 7 juni 2011
Mumintrollet fyller 66 år!
När jag kom hem från New York hade jag ett paket att hämta ut. Jag hade ingen aning om vad det var för något, så det var riktigt spännande!
I paketet låg ett annat paket med mumin-tema och jag som älskar teman :)
Vi fick två nya muminböcker, som kommer att bli perfekt som godnattsagor för min lilla tjej!
Mumin har även blivit godis, vilket ska innehålla naturliga arom och färgämnen. Hjärtformade klubbor, tablettaskar och fruktgodisar.
.
.
.
.
.
Nationaldagen firade vi på hästryggen, eller i alla fall en av oss.. själv fick jag gå!
Varmt var bara förnamnet på gårdagens väder, så årets första dopp i det blå blev det också :)
Kram
Etiketter:
Produkter
söndag 5 juni 2011
New York Del 5
Har man möjlighet så tycker jag absolut att man ska ta sig till Harlem en söndag förmiddag och gå på en gudstjänst. Jag hade fått tipset av min vän Pia och jag är så glad att vi gjorde det!
Vi hade ingen adress att gå på utan frågade oss fram.
Det var fler som hade tänkt samma tanke som vi. Till den här kyrkan blev vi tyvärr inte insläppta, men skam den som ger sig. Vi hade bestämt oss för att se gospel i Harlem och var inte beredda att ge upp så lätt!
Runt hörnet hade vi turen att hitta den här kyrkan och vi tog oss in precis i rättan tid, strax innan de började spärra av för turister!
Väl inne fick vi uppleva härlig äkta gospel och det var en fantastisk upplevelse!
Jag önskar er alla en riktigt bra och förhoppningsvis solig söndag!!!
Kram
Vi hade ingen adress att gå på utan frågade oss fram.
Det var fler som hade tänkt samma tanke som vi. Till den här kyrkan blev vi tyvärr inte insläppta, men skam den som ger sig. Vi hade bestämt oss för att se gospel i Harlem och var inte beredda att ge upp så lätt!
Runt hörnet hade vi turen att hitta den här kyrkan och vi tog oss in precis i rättan tid, strax innan de började spärra av för turister!
Väl inne fick vi uppleva härlig äkta gospel och det var en fantastisk upplevelse!
Här kommer ett smakprov även till er. Lyssna och njut !
Jag önskar er alla en riktigt bra och förhoppningsvis solig söndag!!!
Kram
Etiketter:
Rese-tips
lördag 4 juni 2011
Paprikagratinerad rösti
Här kommer ett gott och enkelt tillbehör till grillat. Det är min kollega Thomas som har tipsat mig och jag kan bara hålla med honom om att det var väldigt gott!
Ingredienser:
1 pkt fryst rösti
3 dl creame fraiche
2 vitlöksklyftor (finhackad)
1 röd paprika (finhackad)
3 dl riven ost
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den frysta röstin i en ugnsfast form. Blanda ihop ingredienserna och klicka ut på röstin. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
.
.
.
.
Grillad färsk sparris inlindad i bacon är nog känt för de flesta, men att lägga på färskost innan baconen var i alla fall nytt för mig. Fick tipset av min vän Jenny och det var väldigt gott. Jag hade bara naturell färskost hemma, men det var väldigt enkelt att smaksätta den själv!
Kram
fredag 3 juni 2011
Cheesecake med blåbärstopping
Vilken underbar dag det har varit med strålande sol. Efter kvällens räkfrossa njöt vi av varsin god cheesecake. Jag hade gjort dem igår och idag var det bara att ta fram dem en liten stund innan servering och röra ihop blåbärstoppingen. Mycket smidigare kan det inte bli!
Ingredienser:
Räcker till 4 port.
1 ägg
3/4 dl strösocker
100 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
4 digestivkex
Topping:
100 g blåbär
½ dl strösocker
Gör så här:
Fördela äggvitan i en skål och äggulan i en annan. Vispa äggvitan till ett hårt skum med rena vispar.
Vispa äggula och socker fluffigt. Tillsätt philadelphiaost och vaniljsocker. Vispa grädden i en tredje skål. Ta fram fyra serveringsglas som tål att frysas. Krossa ett kex i vardera glas.
Blanda försiktigt ihop de tre skålarnas innehåll och fyll upp glasen.
Lägg över plastfolie och ställ in i frysen minst 5 timmar, gärna över natten.
Ta fram glasen ca 20 minuter innan servering. Häll ½ dl socker i en gryta och rör tills sockret smält. Tillsätt blåbären och rör tills det blivit en jämn sörja. Toppa cheescakeglasen med blåbär och servera genast!
Dekorera gärna med silverkulor eller citronmeliss! |
.
.
.
.
Förr så såg en tomat ut som en tomat, röd och lagom stor. Numera kan man hitta alla möjliga storlekar, former och färger. Med andra ord, utvecklingen går framåt även för tomaterna...
Kram
torsdag 2 juni 2011
Lax i hummersås
Tyvärr glömde jag min potatispress hemma, men det gick bra ändå! |
Här kommer receptet en gång till:
Till 4 port.
4 laxbitar
3 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
150g riven västerbottenost
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg laxbitarna i en smörad ugnsfast form. Blanda grädde, fond och ost. Häll såsen över fisken och sätt in i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
Servera tillsammans med kokt potatis (gärna pressad) och en god sallad.
Vi hade vädret på vår sida och kunde avnjuta lunchen utomhus!
.
.
.
.
Här behövde visst gräset klippas. Den här synen mötte oss vid sommarstället igår. Nu väntar en skön helg vid kusten!
Kram
Etiketter:
Fisk,
Torsdagslunch
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)