Sök recept här!

måndag 3 september 2012

Gorgonzolafylld lax, rotfruktspytt och god sås



Den här kombinationen var riktigt god. Jag har tidigare ätit laxen, pytten och såsen, men aldrig tillsammans. Det tar en liten stund att laga (såsen ska koka minst en timma), men det är väl värt tiden!!

Fisksås:
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl vatten
0,5 dl vitt matlagningsvin
1 dl vispgrädde
25 g smör

Gör så här:
Lägg buljong, vatten, grädde och vin i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt sedan smöret och rör så det blandar sig. Red ev med lite maizena om den behöver bli lite tjockare
Smaka av med ev lite vitpeppar. 
Vill man kan man även använda örter som persilja, dill eller timjan som smaksättare.


Rotfruktspytt
1 gul lök
3 potatisar
3 st palsternackor
3 stor morot
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 msk koncentread kycklingfond
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar


Gör så här:
Skala lök, potatis och rotfrukter. Finhacka löken och tärna resten. Stek alltsammans ca 20 minuter i smör och olja, gärna i en panna med släpplättbeläggning, tills allt mjuknat.
Tillsätt kycklingfond och persilja. Smaka av med salt och peppar.


Gorgonzolafylld lax
Färsk lax skuren i 4 portionsbitar
ca 150 g gorgonzola
smält smör till pensling
salt

Gör så här:
Skär en ficka i varje laxfilé och fyll den med ost. Pensla laxen med det smälta smöret och salta försiktigt. Tillaga i ugn 200 C 10-12 min.






Det här lustiga trädet hittade vi på gården där Bullerbyn spelades in. 



Amanda fick även träffa två fina kaniner som man fick gå in till.



Husen ser fortfarande ut precis som på filmerna. Jag rekommenderar att åka dit om man har vägarna förbi!


Kram


2 kommentarer:

MÅ Gott sa...

Vad roligt att se, trädet har vi också foto på sedan vi var till "Bullerbyn", men med mina barn i. :)

Laxsåsen ser, trots lång tillagningstid, ganska enkel att göra.

Sofie Johansson sa...

Å så gott!! Perfekt när man kan kombinera säkra kort!