Sök recept här!
måndag 29 april 2013
Sista delen på vår semester!
I lördags vaknade vi upp till en gråmulen och småregnig morgon. Jag tog då fram min bok och läste en stund och vips så såg himlen betydligt roligare ut!
Förmiddagen bestod av lite hemmapyssel, så som tvätt och annat fix. Vi åt en stadig frukost, som jag mer skulle kalla brunch. Riktigt god och mättsam!
Vi passade sedan på att bättra på vår solbränna lite på terassen, för att sedan bege oss till cafét för lite svalkande dryck. Efteråt blev det lite sol och bad på en av de mindre stränderna. Aplesinerna är så grymt goda att vi åt flera stycken om dagen.
På eftermiddagen kom åter ett litet oväder in. Det gick hur snabbt som helst.
Patrik fick en "snygg solbränna" efter sitt linne som han bara hade på sig en kort stund..
Till lunch slängde jag ihop en enkel potatis- och löksoppa av det vi hade hemma. Gott tyckte vi båda.
Vi åkte sedan bort till Häagen-Dazs cafét och åt vår favoritglass. Choklad- och mintsmak och salted caramel, sååå gott!!
På kvällen gick vi ut och åt. Det var egentligen en fiskrestaurang, men då vi ätit fisk och skaldjur nästan varje dag i en vecka var vi båda riktigt sugna på kött. Det fick bli varsin entrecot. Gott kött, men jag saknade fler grönsaker som tillbehör.
Igår söndag var det hemfärd. Vi gick upp tidigt och gjorde klart den sista städningen. Vi gjorde goda baugetter som både fick bli frukost i bilen och lunch på flyget. Jag lyckades även få med mig nio stycken apelsiner hem i min redan överfyllda väska, men allt går bara man vill :)
Vi fick en lugn och trygg flygtur hem på endast 3 timmar.
Kram
Etiketter:
Rese-tips
fredag 26 april 2013
Gott på grillen!
Idag var det betydligt roligare att titta ut genom vårt fönster. Vi startade dagen med att snöra på oss våra löparskor och gav oss ut på en runda. Frukosten bestod idag av lufttorkad skinka, jordgubbar, apelsin, äggröra och som vanligt fincrisp.
Vi tog sedan bilen till en närliggande marknad, som är känd för sina fina grönsaker då den ligger i anknytning till de stora grönsaksfälten.
En farbror satt och spelade så trevligt, så vi gav honom en slant.
Väl hemma i vår lilla by gick vi ner till vårt favoritcafé. Jag beställde in en latte med Baileys och Patrik en "grande beer". Vi fick sällskap av den här lilla fågeln, som inte var blyg av sig.
Mitt på dagen blev det lite plock till lunch och en god melonglass till efterrätt.
Vår dagliga tur till köpcentret resulterade i ett par nya jeans till mig.
Större delen av övre plan består av ett paradis för barn. Karuseller, lekborg, gokartbanan osv..
Patrik valde fel skor för shopping och klagade på ont i fötterna.
För de barn som inte orkar gå runt bland alla affärer finns det stora gossedjur att hyra, som de kan åka runt på. Jag vet en liten tjej som kommer att vilja åka runt på en sådan här!
Nu är nästan alla stolar färdig slipade och oljade. Extra roligt att resultatet syns så tydligt.
Kvällens middag bestod av massor av gott på grillen. Färskostfylld paprika och champinjoner, lök och svärdfisk. Vi åt även lite räkor idag med. De är så goda så vi kan inte låta blir :)
Kram
torsdag 25 april 2013
Svärdfisk på grillen
Idag var det inte lika roligt att titta ut genom fönstret när vi vaknade, regn och rusk :(
Dagens frukost var dock riktigt god och bestod av äggröra, stekt bacon, räkor (från igår), apelsin, tomat och fincrisp med cheddarost.
Temperaturen var även den betydligt lägre idag och våra jackor kom för första gången till användning. Den goda korven blev ett bra tilltugg i bilen.
Vi ville besöka en marknad och handla lite frukt och grönt och fick en karta ritad åt oss.
Det blev några varvs letande, men till slut hittade vi vår marknad och fick handlat lite. På vägen hem stannande vi till vid ett nytt shoppingcenter. Förutom att det var inomhus och att vi slapp regnet, så var det ingen större hit. Vi köpte endast varsin pizzabit, glass och vatten.
Vi styrde sedan kosan hemåt för lite lunch och vila.
Lunchen bestod idag av rester från blåmusselsoppan och jordgubbar (inköpta på marknaden) med grädde som efterrätt. På eftermiddagen åkte vi till vårt favorit shoppingcenter och efter lite bra shopping tog vi en liten kaffepaus på Häagen dazscafét. Vi avslutade med att gå och köpa lite god mat till kvällens middag. Vi börjar nu bli igenkända av personalen vid fiskdisken :)
Väl hemma trotsade vi regnet och gav oss ut på en löptur med intervallträning.
Ikväll har vi ätit grillad svärdfisk som var riktigt god. Svärdfisk är riktigt fast och fin i köttet, samt att den i stort sett bara innehåller ett stort ben i mitten.
Som tillbehör serverade vi stekt zucchini, tomat, ugnsrostad klyftpotatis och broccoli. Gott gott!
onsdag 24 april 2013
Musselsoppa och gambon
Idag vaknade vi upp till klarblå himmel. Patrik började dagen med att jobba lite på distans och under tiden fixade jag frukost. Det blev två baconskivor över när jag hade lindat övriga runt sparris. Jag lade med dem på plåten och tänkte att de blir nog klara ungefär samtidigt, men icke. Kvar blev bara två bräda kolbitar som åkte rätt ner i soporna..
Frukosten bestod idag av räkor (de som blev kvar från igår), apelsin, tomat, baconlindad sparris och fincrisp med god cheddarost.
Vi tog sedan en promenad ner till vårt favoritcafé och drack varsin kaffe.
Jag passade på att fota lite blommor på vägen hem. Finns hur mycket som helst i alla trädgårdar. Väl hemma fortsatte arbetet med att fräscha upp utemöblerna. Igår tvättade vi alla överdrag till dynorna, så idag satte jag tillbaks dem. Vi passade sedan på att njuta lite i solen och äta lite snacks. Vi har hittat en riktigt god korv, som är perfekt som snacks.
Dagens lunch intogs på en restaurang på torget. Dock var det en riktig besvikelse!
Vi valde varsin kycklingsallad, men den bestod mest av tonfisk, tråkiga grönsaker och överkokta ägg. Jag har nog aldrig sett så gröna äggulor..
Eftermiddagens fika smakade desto bättre, riktigt goda kakor. Vi tog bilen till en by i närheten vars strand ligger i en lagun. Vi hade hört att badtemperaturen skulle vara varmare där.
Vi åkte sedan vidare till vårt favorit shoppingcenter och inhandlade färska skaldjur till kvällens middag. Vi lagade musselsoppa (receptet hittar ni här) och åt stora räkor som här nere kallas gambon. (En stor och exklusiv räka enligt vad vi kan läsa på internet.) Smakade som en blandning mellan räka och kräfta.
Just nu brinner vår braskamin och vi slappar lite gott i soffan efter ytterligare en kanon dag i Spanien!
Kram
tisdag 23 april 2013
Favorit i repris!
Idag började vi återigen dagen med en löptur. Efteråt smakade det riktigt gott med frukost. Därefter fick sig utemöblerna en omgång. De slipades och oljades in.
Vi tog sedan en promenad ner till hamnen och slog oss ner på ett café och drack varsin kaffe. Jag dricker vanligtvis inte kaffe, men här smakar det riktigt gott, iaf med mjölk.
I byn där vi bor finns ett gammalt fint torg, som har träd vars kronor växer ihop till ett enda stort parasoll på sommaren. Jag kan bara tänka mig hur skönt det är att sitta där mitt i sommaren när det är som varmast!
Lunchen bestod idag av grillade köttspett och broccoligratäng (receptet hittar ni här). Efter lunchen var det återigen dags för lite fix. Balkongens golv fick sig en omgång av vattenslangen och är nu rent och fint!
Vi tog oss sedan ner till en av stränderna för lite sol och bad. Det gick stora vågor idag och det kändes nästan lite strömt.
Efter stranden begav vi oss till ett av de stora köpcentrumen för lite shopping. Patrik hittade genast en ny favoritbutik som hade allt inom hem och hus. Det inhandlades en hel del (färg, spackel, penslar osv..). Shoppingcentret är helt nybyggt och ett av Europas största. Vi har än inte gått igenom hela!
Kvällens middag åt vi idag utomhus på terrassen och bestod av färska räkor, bröd, majonnäs och grillad havsaborre. Idag smakade fisken om möjligt ännu bättre, då den hade en lätt rökig smak och var otroligt saftig.
Kram
måndag 22 april 2013
Semester
Igår landade vi ett soligt Spanien för lite semester. Den största bilden visar vår utsikt från terrassen, underbart!
Matlagningen hemma har inte bjudit på några överraskningar den sista tiden, men här ska vi verkligen ta oss tid och laga god mat. På eftermiddagen åt vi en toast på ett café vid hamnen. Ingen smakupplevelse direkt, men den fyllde sin funktion och höll oss mätta tills middagen.
Kvällens middag blev grillad färsk kycklingfilé, ugnsstekta morötter, grillad paprika, tomat och avokado. Till efterrätt åt vi färska jordgubbar.
Idag började vi dagen med en löptur för att sedan äta frukost på balkongen. Vi begav oss sedan till grannbyn för att besöka deras marknad. Vi köpte bland annat ingredienser till dagens lunch, som bestod av grillad kyckling, kokt färsk broccoli, tomat, apelsin, jordgubbar och lite ost. Väldigt gott och mättsamt!
Efter lunchen solade vi lite på terrassen och gick sedan ner till hamnen för lite efterrätt, glass och öl.
Ikväll har vi ätit något helt fantastiskt gott. Vi har grillat färsk havsaborre, makrill och räkor. Vi smaksatte fisken endast med olivolja, salt och peppar och det blev hur gott som helst.
Vi ugnsrostade lite potatis och morötter som tillbehör, samt även grillat vitlöksbröd.
Kram
fredag 29 mars 2013
Påsktårtor och ny familjemedlem
Tårta till påsk är nästan ett måste enligt mig. Den här tårtan bjöd jag på i onsdags när vi hade en gemensam påsklunch på jobbet. En smakkombination av vallmo och citron.
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
7 dl mjöl
3,5 dl socker
3 msk vallmofrön
3 dl mjöl
skal från 2 citroner
6 medelstora äggvitor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa två mindre bakformar (ca 20 cm i diameter). Vispa smöret mjukt och pösigt i en skål. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vallmofrön i en annan skål och tillsätt det sedan till smöret tillsammans med mjölk och äggvitor och blanda till en jämn smet.
Fördela smeten jämnt mellan de båda formarna och grädda mitt i ugnen ca 40-50 minuter.
Kontrollera med en sticka att kakorna är klara.
Låt kakorna svalna i formarna och stjälp sedan upp dem på galler och låt svalna helt under duk.
Dela varje botten i två delar, så att man har fyra bottnar.
Citronfrosting:
300g rumsvarmt smör
300g cream cheese
7,5 dl florsocker
Finrivet skal från 1,5 citron
saften av en halv citron
lite gul karamellfärg
Gör så här:
Vispa alla ingredienser till en jämn smet. Låt ev vila lite i kylskåp om den är för lös.
Fördela frosting mellan bottnarna och bred sedan ett jämnt lager över tårtan. Dekorera med vallmofrön nertill på tårtan och kinderägg och påskgodis.
Ett annat gott förslag på påsktårta är den här, som jag tänkte baka till imorgon.
Tårtbotten:
1 hg hasselnötskärnor
1½ dl strösocker
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
50 g smör
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl vispgrädde
flagad mörk choklad
Gör så här:
Mal nötterna (jag körde dem i mixern) och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och spara de 4 äggulorna till krämen. Rör ner nötblandningen i äggvitorna och bred ut smeten i en rund springform. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten och smörj den väl. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna och stjälp upp den på ett fat.
Blanda alla ingredienserna till krämen, utom vaniljsocker, i en kastrull. Sjud den under vispning tills den tjocknar. Vispa den sedan kall i vattenbad och smaksätt med vaniljsocker.
Bred ut krämen över kakan, lägg på vispad grädde och toppa med flagad choklad.
1 hg hasselnötskärnor
1½ dl strösocker
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
50 g smör
½ dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl vispgrädde
flagad mörk choklad
Gör så här:
Mal nötterna (jag körde dem i mixern) och blanda med socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och spara de 4 äggulorna till krämen. Rör ner nötblandningen i äggvitorna och bred ut smeten i en rund springform. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten och smörj den väl. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna och stjälp upp den på ett fat.
Blanda alla ingredienserna till krämen, utom vaniljsocker, i en kastrull. Sjud den under vispning tills den tjocknar. Vispa den sedan kall i vattenbad och smaksätt med vaniljsocker.
Bred ut krämen över kakan, lägg på vispad grädde och toppa med flagad choklad.
Den här lilla godingen har flyttat hem till oss och hon känns redan som en självklar del av familjen!
Låt mig presentera Flinga :)
En trött liten tjej som vilar i sin fina bädd. Både bädden och leksaksfågeln kommer från Hööks. Av en ren händelse kom jag in på deras sida och upptäckte att de hade ett riktigt bra utbud inom hund. Inte bara de klassiska tillbehören utan även lite nytänk, me like!!
Kram
fredag 15 mars 2013
Tips inför helgen och bloggfavorit
Idag tänkte jag tipsa om två goda och enkla rätter inför helgen. En fisk och en kyckling. Båda tillhör mina favoriter och jag har lagat dem flera gånger!!
Först ut är Gyros, som har lite taco-känsla över sig då man äter den i bröd och har vilka grönsaker man vill till. Bakar man pitabrödet själv, så tar det lite tid, annars relativt snabblagad.
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sambal olek
1 msk timjan
1 msk spiskummin
1 msk oregano
Salt
Svartpepar
Tillbehör:
Pitabröd
sallad
creame fraiche el. tzatziki
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom kycklingen. Skiva kycklingfiléerna i tunna skivor och häll över marinaden. Låt dra i minst 30 minuter. Ju längre tid i marinaden desto starkare blir smaken. Stek kycklingen i stekpanna så att de får lite färg.
Servera tillsammans med pitabröd, sallad och en klick creame fraiche alt. tzatziki.
Den här laxrätten har jag bloggat om flera gånger tidigare, men den är såå god och enkel att laga. Vi brukar servera färsk spenatpasta och en sallad till, men vill man utesluta pastan så är det inga problem!
Ingredienser:
4 laxfiléer
50 g fetaost
3 msk pesto (grön)
3 msk grekisk yoghurth
½ grönsaksbuljongtärning
3 dl vispgrädde
salt och peppar
riven parmesanost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula grönsaksbuljongen i botten på en ugnssäker form. Slå över grädden och 1 msk pesto, rör om.
Ta fram laxen och salta och peppra den och lägg sedan i den i formen.
Blanda ihop fetaost, grekisk yoghurt och resternade av peston och bred detta över filéerna. Avsluta med att strö över riven parmesanost.
Grädda i ca 20 min i ugnen.
Idag tänkte jag även tipsa om min favoritblogg när det gäller inredning och husbygge.Vi ska själva inom snar framtid bygga vårt egna hus, så den här bloggen har varit till stor hjälp.
Här ovan finner ni ett smakprov på alla härliga bilder.
Trevlig helg!
Kram
Etiketter:
Bloggtips,
Fredagsfavorit
torsdag 14 mars 2013
Salted Caramel - från Häagen-Dazs
I veckan har vi provsmakat vårens nyhet från Häagen-Dazs och den är bara sååå god!!
Vi alla tre gav den högsta betyg och det är verkligen skillnad på glass och glass. Helt klart värt att lägga till någora kronor för att få bra glass med naturliga ingredienser!

Så här beskriver Häagen-Dazs själva den nya smaken: "len och krämig kolagräddglass blandad med en saltad kolasås och krispiga knäckbitar". Själv älskar jag när smakerna salt och sött möts, så detta var en fullträff i mitt tycke :)
På våren vill många med mig ha in färg i sitt hem. Just nu står den här färgglada buketten i vårt kök. Det var Patriks mamma som var gullig och gav oss den, tack återigen!

Jag vill även passa på och tipsa om att mina vänner på INTERIORA just nu har en helt otrolig kampanj på bland annat fina linnedukar.
Klicka här för att komma direkt till deras sida :)
Kram
söndag 10 mars 2013
Potatisrulle med chevré och rosmarin
Chevréost är något som jag alltid tycker är gott i mat och så även i det här fallet. En enkel och god potatisrulle som passar perfekt till allt grillat framöver!
Ingredienser:
1 pkt smördeg
600 g fast potatis
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk färsk hackad rosmarin
smör
0,75 tsk salt
100 g chevré på rulle
smält smör till pensling + färsk rosmarin och flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv potatisen grovt och krama ur vätskan. Skala och finhacka löken och pressa vitlöken. Smält smör i en panna och fräs potatis och lök lite lätt. Rör om ordentligt så att det inte packar ihop sig för mycket.
Rulla ut smördegen och lägg den på en bakplåtsklädd plåt. Fördela potatisblandningen jämt över och smula över getost och salt. Rulla ihop degen löst. Pensla med smält smör och strö över färsk rosmarin och flingsalt.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Vi åt vår potatisrulle med goda grillade älgfärsburgare och coleslaw.
Helgen har innehållit en hel del spel, bland annat klassikern den försvunna diamanten.
Kram
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)