Sök recept här!

fredag 9 juli 2010

Tävling - vinn en personlig barntavla!



Jag är så otroligt glad över att ha fått chansen att lotta ut den här orginalmålade tavlan av konstnärinnan Linda Norén Eriksson.
Linda är en underbar person som har hjärtat på rätta stället.

Reglerna är enkla. För att tävla krävs endast..
1 ..att du går in på Lindas hemsida www.ldesign.se och väljer ut vilken tavla som är din favorit.
.
2 Skriv sedan en kommentar till detta inlägg och skriv numret på din favorittavla.

3 Om du har en egen blogg och skriver ett inlägg om den här tävlingen och länkar tillbaka får du en extra lott.

4 Det är dock viktigt att man skriver i kommentaren om man har länkat så jag inte missar någon!
.
5 På torsdag den 15/7 kommer jag att lotta en ensam vinnare bland de som har lämnat en kommentar till detta inlägg. Så det enda som krävs för att få vara med i tävlingen är att du skriver ditt namn och numret på den bild som faller dig mest i smaken!

När tavlan ni kan vinna levereras är den inramad (med glas) och ni får själva välja en personlig text och färg på passpepartout (svart eller vit).
Så här kan en tavla se ut med vit passepartout och textning
.
Tips på textning utöver namn:
Vikt
Tid
Längd
Födelsedatum
Dopdatum

Gränslös kärlek
Oändligt älskad
Älskade barnets namn
Underbar och älskad
Mitt namn är välkommen

Tävlingen avslutas
onsdagen den 14/7 kl. 24.00

Kram

Mor-Mia´s grillade chevré



I veckan åt jag en fantastiskt god grillmiddag. Bland annat så testade jag att grilla chevré. Detta var jätte gott så det kommer jag definitivt göra igen.
.
Ingredienser:
Chevréost
rapsolja
flytande honung
lite hackade hasselnötter
nymald svartpeppar
flingsalt
folieformar

Gör så här:
Ställ ut önskat antal folieformar, täck deras botten med rapsolja. Skär osten i bitar och lägg i till hälften av formarna. Strö över lite nötter, ringla över honung och krydda med lite svartpeppar och flingsalt. Ställ på grillen och grilla tills osten är smält och har fått lite fin färg!




Så här såg grillmiddagen ut. Kycklingspett med hoisinmarinaden, rostad färskpotatis, kall sås av (creme fraiche, chevré, lite flytande honung och flingsalt) och en god sallad.

Kram

torsdag 8 juli 2010

Tårtfat eller hamburgerpress



Om du liksom jag har en egen blogg tycker jag att du ska vara med och tävla hos www.interiora.se. Det man kan vinna är någon av ovanstående produkter.

Om jag hade fått välja hade jag nog valt hamburgerpressen då det är något jag ofta gör för hand och därför hade det varit roligt att få något som underlättar.
Särskilt nu på sommaren är det ju såå gott att grilla hemmagjorda hamburgare. Klicka här för att komma till receptet på mina baconburgare.

Det enda man behöver göra för att vara med och tävla är att skriva ett sådant här inlägg på sin blogg och sedan maila till www.interiora.se och meddela att man är med och tävlar!

Kram

onsdag 7 juli 2010

Cupcakes med rosa chokladfrosting



I veckan bakade jag cup-cakes. Jag hade inte så lång tid på mig så det blev inga större utsvävningar. Eftersom jag ännu inte äger några utstansare så dekorerade jag dem med ahlgrens bilar, enkelt och gott!
.
Grundrecept:
Räcker till ca 13 muffins
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
.
Fyllning:
tinade hallon
marsankräm

Frosting:
100 g smör
100 g vit choklad
ca 1,5 dl florsocker
200 g färskost
1 tsk pressad citron
några droppar karamellfärg

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Gör så här
1. Grundrecept:
2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
4. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
7. Fyll formarna med smet.
8. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
9. Jag sätter alltid mina formar i en muffinsplåt när jag bakar muffins. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och de tappar de lätt formen. Med plåten som stöd för formarna får man höga och fina muffins!
10. Låt muffinsen svalna i muffinsplåten. Rör ihop fyllningen.
11. Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten, smält chokladen i vattenbad och tillsätt den. Droppa i lite citronsaft och karamellfärg. Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
12. Skär ut en liten kon ur varje muffins och fyll dem med hallonfyllning. Spritsa frosting på och toppa med lite strössel och ev. dekoration. Själv använde jag färgad kokos och ahlgrens bilar.
13. Klart att servera!


I kväll har jag träffat Annas hund Collin för första gången och jag säger bara vilken hund!!!
Han är bara dryga året och redan såå duktig. En riktig drömhund i mina ögon.
Tack Anna för en underbar "agility-flashback kväll" :)

kram


tisdag 6 juli 2010

Broccoli-, morot- och ädelostpaj



Det är så smidigt med paj. Perfekt att värma dagen efter eller frysa in portionsvis för senare tillfällen. Den här kombinationen mellan broccoli, morötter och ädelost tycker jag är såå god!

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

150 gr smör

3 msk kallt vatten


Fyllning:

3 ägg
3 dl mjölk
ca 2-3 dl riven ost
100g ädelost
400g broccolibuketter
½ gul lök
3 små morötter
salt och peppar

Gör så här:
Blanda mjöl och matfett i en skål , tillsätt vatten och blanda till en smidig deg.

Låt degen vila i kylen i ca 15 min (i plast)

Kavla ut degen lägg den i en pajform och förgrädda den i 10 min 225 grader.


Skala morötterna och skär dem i bitar. Skala och hacka löken. Lägg morot, lök och broccolibuketter i pajskalet. Blanda ihop ägg, mjölk och ädelost. Krydda med salt och peppar. Häll vätskan över grönsakerna och strö över riven ost. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter (osten ska ha fått fin färg).


Servera tillsammans med en god sallad!





Bild lånad från nätet

Visst är det roligt att laga mat på sommaren, själv tycker jag att det är bästa årstiden på alla sätt. Det är bland annat väldigt lätt att få tag på bra råvaror.

Ikväll har vi ätit en underbar grillmiddag, jag visar inom kort!

.

Kram


måndag 5 juli 2010

Kaka med gömda kaneläpplen






Igår bakade jag den här saftiga och goda kakan. Kommentarerna jag fick var "åhh vad god och saftig". Perfekt till alla fikastunder nu i sommar.
.
Grundrecept
100 g smör
2 dl mjölk
skal av en citron
2 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
2 stora äpplen
1,5 msk smör
1 msk strösocker
½ msk malen kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumna vätskan.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
6. Kärna ur och skär äpplena i klyftor eller bitar.
7. Stek äpplena ett par minuter i en het stekpanna med smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
8. Smörj och bröa en sockerkaksform.

.
.
9. Häll smet till hälften av formen, täck sedan med ett lager äppelklyftor och häll sedan på resten av smeten.
11. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.




Mmm det där är inga målarkläder..
.
Amanda är så härlig, hon vill göra allt som vi vuxna gör. Här hjälper hon t.ex sin morbror att måla hans träpanel...
.
Kram






söndag 4 juli 2010

Havsöring i ugn


.

Igår åt vi en fantastiskt god fiskmiddag. Det var min kära vän Lars som hade varit så snäll och fiskat upp en stor havsöring. Det är allt något speciellt med färsk fisk.
Efter instruktioner av storfiskarn själv tillagade vi den på följande sätt:
.
Räcker till ca 6 portioner:
ca 1kg Havsöring
smör
grovsalt
sv.peppar
.
Romsås:
2dl creme fraiche
1 rödlök
1 burk röd caviar
citronpeppar
havssalt
en gnutta pressad citron

Smörstekt sparris:
Färsk sparris
smör
havssalt

Tillbehör:
Kokt färskpotatis
Färsk dill
.

.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär av huvudet av fisken och ta ut den. Tvätta rent och torka torrt. Gnid in fisken med salt och peppar och skiva smör och lägg i. Lägg på ugnsfast form och täck med folie. Ställ in i ugnen ca 45-60 minuter. Fisken är klar när skinn och ben släpper fint från köttet.
Hacka rödlöken fint och blanda med resterande ingredienser till romsåsen. Krydda och smaka av, ställ kallt tills servering. Skär bort det nedersta på sparrisen och stek den i smör, strö över flingsalt. Koka potatisen och strö över färsk dill.
Dra bort skinn och ben medans fisken är varm och servera tillsammas med romsås, potatis och smörstekt sparris. Jag använde även skyn från fisken som lite extra sås.





Helgen har spenderats vid havet och en av kvällarna hade vi riktig skaldjursfrossa, åh vad gott det var!



Romsåsen som blev över från lunchen passade utmärkt till skaldjuren.
.
Kram

lördag 3 juli 2010

Nötchokladrutor



Idag har jag bakat dessa godingar. Smaken påminner lite om kladdkaka. Kan det bli bättre än så här: enkelt, gott och inga konstiga ingredienser!
.
Till ca 30 kakor:
1 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl hasselnötskärnor

Gör så här:
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Tillsätt mjölblandningen till smeten. Blanda ihop till en jämn smet.
Bred ut på bakplåtspapper 35x25 cm.
Hacka nötterna grovt och strö över. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.


Tusen tack Lars!

Imorgon ska jag visa vad vi gjorde med den här skönheten. Är det någon som kan se vad det är för någon slags fisk?
I alla fall så var det verkligen hur gott som helst!

Kram


fredag 2 juli 2010

Småfolk- sempers nya produkter



Häromdagen fick jag och Amanda ett paket på posten. Det var tre produkter från Sempers nya serie "småfolk", som vi fick äran att testa. Vi tog det hela seriöst och testade en i taget och antecknade våra omdömen!

Så här skriver semper själva om sina nya produkter:
Centralt för Småfolks sortiment, förutom den goda smaken, är No junk! Precis som begreppet antyder innehåller Småfolk inget strunt. Därför hittar du varken salt, socker eller onödiga arom- och konserveringsmedel i innehållsförteckningen. Dessutom är nästa alla produkter ekologiska.

.
Djurkexen var först ut:
Amanda: Gott
Mia: Smakar inte så mycket, men det är väl så kex utan en massa tillsatser ska smaka, så därför blir det positivt!


Majspuffarna:
Amanda: Gott
Mia: En svag smak av ostbågar. Väldigt krispiga och lite smuliga, men helt ok!


Smoothie med smak av bland annat mango:
Amanda: Gott
Mia: Smakade helt ok, hade den tjockleken som mango ger.

Nu i semestertider när man reser mer än vanligt tycker jag att det är perfekt med sådana här mellanmål som är lätta att ta med!
Just nu sitter jag i bilen och bloggar. Det är väldigt smidigt med mobilt bredband.

Kram

torsdag 1 juli 2010

Spenat- och fetaostpaj



Här kommer ett underbart pajrecept, som min kära kollega Ulrika har hittat på.
Fortsättningsvis ska jag ha grahamsmjöl i min pajdeg för det var jätte gott och kändes lite nyttigare.
.


Tillsammans med mozarellasalladen blev det kanon!

ca 6 portioner

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

150 gr smör

3 msk kallt vatten


Gör så här:
Blanda mjöl och matfett i en skål , tillsätt vatten och blanda till en smidig deg.

Låt degen vila i kylen i ca 15 min (i plast)

Kavla ut degen lägg den i en pajform och förgrädda den i 10 min 225 grader

.
Fyllning

Färsk spenat 250 gr

4 vitlöksklyftor hackade

ca 10 st soltorkade tomater ( delade i bitar)

ca 100-150 gr fetaost

½ dl hackad basilika

3 ägg

2 dl tunn grädde

2 dl riven ost

1 tsk salt, vitpeppar

1 krm muskotnöt


Gör så här:

Stek spenaten tillsammans med den hackade vitlöken i olivolja, lägg den på pajskalet tillsammans med tomaterna och basilikan smula över fetaosten.

Vispa upp äggen, tillsätt grädde, ost och kryddor. Häll blandningen över pajen.

Grädda i ca 25 min tills pajen fått färg i 225 grader.

Lägg på ruccola och lufttorkad skinka.





Den här skönheten stod i Ulrikas kök och den skulle jag gärna ta efter!

Igår var vi ett gäng från jobbet som var hemma hos Ulrika. Vi ville titta på hennes nyrenoverade kök och det var verkligen en fröjd för ögat. Att vi sedan blev bjudna på massor av godsaker gjorde inte saken sämre..


Kram