Sök recept här!

torsdag 21 januari 2016

Egen pizzadeg och grymt god tomatsås❤


Egen pizzadeg är inte speciellt svårt att göra, även om det självklart är bekvämast att köpa färdig. Det här receptet har funnits med mig i tio år och funkar än. Degen kan göras dagen innan och sedan förvaras i kylskåp.

Ingredienser:
räcker till fyra stora pizzor
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
3 msk strösocker



Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut den med hjälp av saltet. Häll över fingervarmt vatten och tillsätt olja, mjöl och socker och arbeta ihop till en deg. Jag gjorde min i en assistent.
Låt degen jäsa i ca 1 timma under plastfolie eller duk.
Jag gillar att förgrädda min pizzabotten innan jag lägger på fyllningen, men det är en smaksak!


Tips på tillbehör: tomatsås, riven mozzarella, skivade tomater, rucola, oliver, champinjoner, riven parmesanost, marinerade vitlöksklyftor, parmaskinka, olivolja, balsamico, svartpeppar, ananas osv...

Jag kan varmt rekommendera att bjuda på pizza där var och en får toppa sin pizzabotten med valfria tillbehör. Vi fick idén av våra grannar och har därefter gjort det på egen hand!
Själv brukar jag lägga på endast tomatsås, riven mozzarella och skivade champinjoner innan ugnen och sedan lägger jag på resten efteråt, men det är en smaksak!




En god tomatsås gör man enkelt såhär:

Ingredienser:
2 st burkar med italienska plommontomater
god kallpressad olivolja
vitlök
färsk basilika
socker
salt
svartpeppar

Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt olivolja, hackad vitlök, färsk hackad basilika, socker, salt och svartpeppar efter smak. Kallrör blandningen och bred ut den på pizzan.









Strax innan jul fick vi äntligen på den sista betongbänkskivan. Vårt kök blev då äntligen helt klart och det bästa av allt - det blev så bra som vi hoppats på

Kram


2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint! :-)
Mvh Pia i Skåne

Mor-Mia sa...

Tack Pia ♥