Sök recept här!

söndag 28 juni 2015

Nattjäst sirapslimpa och invigning av altanen♡


Dagens frukost bestod bland annat av det här goda sirapsbrödet, som jag länge har varit sugen på att provbaka. Godast var brödet att äta helt avsvalnat, för då kom smakerna fram allra bäst! 

Ingredienser:
10 g färsk jäst
6 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt + 1 dl till utbakning
2 dl mörk sirap
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt

Gör så här:
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar (över natten).
Skrapa ur degen på ett väl mjölat bakbord och dela  degen i två delar. Vik in kanterna försiktigt och för över degen i två smorda 1-liters formar. Strö över rågsikt och låt bröden jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 40 minuter till en innertemperatur på 98 grader.
Låt bröden svalna något innan de tas ut ur formarna. 
Låt därefter svalan på galler.Med duggregn utanför fönstret så fick det bli ett tänt ljus på frukostbordet idag, mysigt!Amanda mixade ihop varsin god smoothie till oss och den bestod av blåbär, jordgubbar och lite vaniljyoghurt.
I eftermiddags invigde vi vår altan. Äntligen kan vi sitta där och äta när vädret tillåter. Patriks mamma Lena kom förbi med nybakade bullar, så det blev en riktigt god invigningsfika

Kram


Inga kommentarer: