Sök recept här!

söndag 26 augusti 2012

Lax i ugn med täcke av feta och soltorkade tomater



Förra veckan hittade jag det här goda receptet med lax i ugn. God och saftig smak som passar perfekt till en lite lyxigare vardagsmiddag eller varför inte en bjudning på helgen.

Ingredienser:
600-800 g färsk ben- och skinnfri lax
150g fetaost
6-8 st soltorkade tomater
1 dl vispgrädde
2 tsk franska örter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär i lagom stora portionsbitar, salta därefter fisken och lägg den i en smord form. Hacka tomaterna och rör ihop dem med fetaosten och grädden. Tillsätt örter samt smaka av med salt och peppar.
Bred blandningen över laxen och gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.





 
Jag var bara tvungen att gå in på Starbucks i London och köpa en frappuccino med mocca smak. Nostalgi från New York där jag drack den första gången. Väldigt god. Nästan som en milkshake. Här är en länk till receptet om det är någon som vill prova!

Kram


fredag 17 augusti 2012

London över helgen




Här kommer en hälsning från ett somrigt London.




Jag har just druckit en kopp äkta engelskt (läs starkt) te.

Kram Mor-Mia

söndag 12 augusti 2012

Kvällsmat på sjön




Imorgon börjar allvaret igen, så ikväll passade vi på att äta kvällsmat till sjöss. Vi hade med oss baugetter som vi själva fyllt med grillad kyckling, currysås och grönsaker.

Kram Mor-Mia

torsdag 9 augusti 2012

Lax i vitvinsås



Den här goda rätten var perfekt att laga i husbilen. Det kändes väldigt lyxigt att äta så god mat på resande fot. Jag har bloggat om receptet tidigare, men här kommer en påminnelse.

Ingredienser:
Färsk lax, skuren i bitar
2 dl matlagningsvin
2 fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
salt, cayennepeppar och svartpeppar

Gör så här:
Smula sönder buljongen i en kastrull och häll på vinet. Låt småkoka en liten stund.
Tillsätt creme fraiche och grädde, låt koka upp. Lägg sedan i fisken och låt puttra ca 10 minuter utan lock. Smaka av med salt, cayennepeppar och svartpeppar.

Servera tillsammans pressad potatis och sallad.





Efter Gränna åkte vi vidare till Öland. Vi sov där två nätter och hann med en hel del.



 Vi besökte bland annat ett stenugnsbageri med fantastiskt gott bröd.



Vi badade på Böda sands strand.



Vi hyrde cykelbil och trampade runt Böda camping i både solsken och hellregn..



Vi köpte med oss god jordgubbsdricka.

Kram



måndag 6 augusti 2012

Ålandspannkaka


Den här pannkakan är perfekt att ta med som mellanmål när man är på resande fot. Den är lika god ljummen som kall. Servera den gärna tillsammans med sylt och ev. vispad grädde.

Här kommer receptet igen för den som missat.


Till ca 15 bitar
1 liter mjölk (3%)
1½ dl mannagryn
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma

Tillbehör:
Sylt
Vispad grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp mjölken. Vispa ner mannagrynen och koka till en gröt 4-5 minuter. Låt svalna.
Vispa samman ägg, mjöl, socker, salt och kardemumma. Blanda ner i gröten.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 24x35 cm. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Låt pannkakan kallna. Skär upp i bitar. Pannkakan håller sig 3-4 dagar övertäckt i kylen.






Just nu är vi iväg på en liten roadtrip i Sverige. Natten som var tillbringade vi i Gränna. I förmiddags passade jag på att förverkliga en gammal barndomsdröm. Vilket var att besöka en polkagrisfabrik.

Kram


söndag 5 augusti 2012

Västerbottenostpaj


Den här pajen var otroligt god och vi bjöd på den som förrätten förra veckan. Väldigt krämig och god. Perfekt till kommande kräftskivor!

Ingredienser:
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl vispgrädde vispad
1,5 dl vispgrädde ovispad
3 st äggulor
150 g riven västerbottenost
salt
cayennepeppar

Tillbehör:
creme fraiche
caviar
färska räkor
dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna smöret i mjölet och blanda till en smulig deg som trycks ut en pajform med löstagbar kant. Förgrädda den ca 10 minuter mitt i ugnen.
Blanda försiktigt vispad grädde, ovispad grädde och äggulor i en skål. Tillsätt ost och smaka av med salt och cayennepeppar.
Häll ostblandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Låt pajen svalna. Skär den sedan i bitar och servera den tillsammans med creme fraiche, räkor, caviar och dill.





I veckan har vi besökt Falkenberg och då provade vi Skrea strands motsvarighet på Varbergs Tre toppar. Väldigt gott!!

Kram


torsdag 26 juli 2012

Grillat viltsvin





Idag har vi haft en fantastisk dag till havs. Vi avslutar med grillat vildsvin.

Kram Mor-Mia

tisdag 24 juli 2012

Bruna bröd



Småkakor är alltid lika roligt att baka och lägga i fina burkar. De här kakorna bakade jag häromdagen och de var smakrika och goda. En lite torrare kaka.



Ingredienser:
200 g smör
2 dl brun farin
5,5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
1 tsk kanel
½ tsk stötta kardemummakärnor
1 dl hackad sötmandel
1 ägg

Garnering:
pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör och farin poröst. Blanda mjöl, hjorthornsalt, kanel, kardemumma och mandel. Tillsätt mjölblandningen och ägget, arbeta samman allt till en deg. Rulla den till två längde och skär i bitar, som formas till bollar. Doppa bollarna i pärlsocker och lägg på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på plåten.






I lördags firade vi min bror som fyllde år. Vi hade en fantastisk dag med klarblå himmel och strålande sol. Vi tog båten ut till en ö och myste med goda köttbullemackor och jag passade på att ta årets första dopp i havet. Kallt och skönt på samma gång var det!

Kram


onsdag 18 juli 2012

Kvällens fångst




Morgondagens lunch är räddad. Ska bli väldigt gott.

Kram Mor-Mia

tisdag 17 juli 2012

Amandas vinbärsgrottor


Igår bakade min lilla tjej dessa små grottor alldeles själv. Oj vad goda de blev, bara smälte i munnen.      Det var hennes egna påhitt att stoppa vinbär i kakorna och det blev en god brytning till det söta.


Till ca 30 st. kakor:
4,5 dl vetemjöl
250g smör
1,5 dl strösocker
1 dl vaniljsåspulver (kallrörd)
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sylt (hallon, drottning eller vad man har hemma) + vinbär om man önskar

Gör så här:
Blanda mjöl och smör till en grynig blandning. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Rulla ut två längder, ca 5 cm i diameter. Skär längderna i ca 30 bitar. Lägg dem med snyttytan uppåt i pappersformar. Gör en grop i mitten och fyll den med sylt och ev vinbär.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna på plåten.






Vi har verkligen tur med vädret och försöker att njuta av det så mycket vi kan. Amanda tyckte att det var väldigt mysigt att få stå ute och baka.

Kram