Sök recept här!

tisdag 19 augusti 2014

Söndagsmiddag med goda såser


I söndags åt vi grillade lammkotletter, rostade rotfrukter och två såser. En varm och en kall.
Den varma är en favorit sedan tidigare, men den kalla var en ny som jag testade med smak av bland annat dragon.

Varm sås:
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
kinesisk soya
ev. lite maizena

Gör så här:
Koka ihop såsen och smaka av med soyan och ev lite svartpeppar.

Kall sås med dragon:
2 dl creme fraice
½ gul lök
1 tsk torkad dragon
1 msk hackad färsk persilja
2 tsk chilisås
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:
Hacka löken och rör ihop alltsammans. Låt stå en stund så att såsen sätter sig.




Idag har Amanda varit snäll och lagat Flingas favoritleksak och det var en spänd och förväntansfull hund som följde sy-processen.
När fågeln var lagad hjälpte Amanda mig att pensla bullarna. En riktigt skön och produktiv eftermiddag med mina två favorittjejer! 

Kram


måndag 18 augusti 2014

Äppelpaj med smuligt täcke


Idag har jag bakat den här goda äppelpajen, som jag brukar variera med att byta ut kanelen mot kardemumma. Lika gott båda delarna.

Ingredienser:
5-6 äpplen (gärna några av syrlig sort)
kanel
100 g smör
90 g vetemjöl
10 g havregryn
90 g strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en form och skala och klyfta äpplena. Strö över kanel och blanda runt.
Blanda smör, mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker till en smulig deg och strö över äpplena.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills pajen har fått en gyllene färg.




I lördags var vi på kändisfest utklädda till självaste Harry Potter och Leila Bakar. Calle firade sin 30 års dag och hade i förväg delat ut varsin kändis till varje gäst. Själv var han Carolina Klüft och visst finns det en viss likhet :)

Kram


fredag 15 augusti 2014

Blom- och boktips


På vårt matbord står just nu den här krukan med minirosor. Det är en blomma jag alltid gillat, men aldrig lyckats få att leva speciellt länge.
Jag frågade därför i butiken hur de skulle skötas och efter en vecka ser rosorna nut så här, så det verkar funka att vattna varje dag + att jag planterade om en större kruka med mer jord.



På tal om blommor så fick jag den här fina gruppen från jobbet idag i samband med vår kickoff. En helt ok avslutning på den första arbetsveckan!!



En glad och positiv överraskning var den här boken som vi fick av min kusin Jossan med familj i inflyttningspresent. Jag har än så länge bara hunnit bläddra igenom den lite snabbt, men vilka goda grejer jag hann hitta och såå fina bilder. Stor tumme upp!!
Extra roligt att en tjej från min parallellklass finns med i boken.



Just nu känns det väldigt konstigt att det såg ut så här i huset där jag sitter just nu och detta bara för några månader sedan.. efter att ha sett ovan bild så njuter jag lite extra av att huset är färdigt :)

Kram


tisdag 12 augusti 2014

Vår drivbänk från början till slut


Utanför vårt hus står numera en drivbänk, som Patrik byggt. Perfekt att odla jordgubbar och örter i, då man kan reglera hur mycket vatten och vind växterna ska få.


Först byggde Patrik ihop själva pallkragen (av material som egentligen skulle ha blivit takstolarna till en vinkel på vår framsida). Vi fick även användning av två gamla fönster som jag köpt på blocket.



Fönstren målades och kittades om. Eftersom vi kommer behöva flytta drivbänken inför altanbygge valde vi att plantera i odlingssäckar som dessutom passade perfekt i pallkragen.



Först fäste Patrik bara fönstren i varandra, men då han inte blev nöjd med lutningen, byggde han om konstruktionen med hjälp av vindskivor och en nockplåt.



Mina små jordgubbsskott, som jag tog från vår planta tidigare i sommar, har överlevt!!! (trots att jag inte alls gjort som man skulle...) och dessa trivs nu alldeles utmärkt i vår drivved och blommar för fullt, som ni kan se på övre bilden till höger.



Det är alltid lika roligt när man kan skapa fina saker av material man redan har. Vattenkannan, som är ett loppisfynd, innehåller vatten med nässlor för att ge näring till våra växter och den används dagligen.




Innan vi byggde vår drivbänk så visste jag inte ens att det hette så, men för skojs skull så googlade jag på namnet och här ovan är ett litet urval av vad jag hittade.

Kram


måndag 11 augusti 2014

Grand finale och vispat smör!


Förra veckan, som var vår sista semestervecka, passade vi på att njuta av några härliga dagar vid havet. Vi avslutade vistelsen med skaldjursfrossa - såå gott!



Till skaldjuren serverade jag vispat smör och det är både enkelt att göra och väldigt gott. Smält en tredjedels smör och vispa sedan i resten av smöret bit för bit med elvisp tills det har blivit en krämig konsistens. Strö i lite flingsalt och ev. lite färska örter. Färdigt!




Amanda och Patrik spelade en hel del fotboll på gräsmattan och det är svårt att säga vem som hade roligast.

Kram




torsdag 7 augusti 2014

Syrlig färskpotatissallad


Färskpotatissallad passar väldigt bra till grillat och hör sommaren till. Just den här salladen blev otroligt fräsch och god. Ungefär så här tror jag att vi gjorde

Ingredienser:
1 kg färskpotatis
2 pkt bacon
10 st stora kapris i lag (skärs i mindre bitar)
5 st soltorkade tomater i olja (klipp dem i mindre bitar)
½ strimlad rödlök
1 äpple i bitar
gräslök

Vinägrett:
rapsolja
vitvinsvinäger
svartpeppar
flingsalt

Gör så här:
Koka potatisen och låt den svalna. Stek baconen knaprig och låt rinna av på hushållspapper.
Skär potatis och bacon i bitar och blanda med strimlade grönsaker. Häll över lite av oljan från tomaterna och lagen från kaprisen.
Blanda till en vinägrett av rapsolja, vitvinsvinäger och krydda med flingsalt och svartpeppar.
Avsluta med att strö över rikligt med gräslök.




Vi åt potatissalladen tillsammans med en riktigt god kyckling som jag ska tipsa om inom kort.



Den här tallriken var riktigt somrig och god!





Världens bästa sambo har byggt både sänggavel och sängbord efter mina önskemål. 
Bit för bit börjar falla på plats i vårt hus :)

Kram


onsdag 6 augusti 2014

Äppelpaj under smuligt täcke med smak av flingsalt


Igår googlade jag på världens godaste äppelpaj och hittade den här. I sin kategori så tycker jag att den var väldigt god. Det är dock viktigt att man inte överdoserar saltet så att det tar överhand. Jag har därför minskat dosen i mitt recept här nedan. En perfekt kombination av sött, surt och salt!

Ingredienser:
800 g äpplen (gärna av syrlig sort)
smör till formen
1 tsk kanel
2 tsk strösocker
1 krm flingsalt

Pajdeg:
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 tsk flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och salt i en smord form.
Nyp ihop smör, vetemjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt i degen och arbeta in det i degen.




Fördela över smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Låt den svalna något innan servering.




Vi serverade pajen tillsammans med vaniljglass och det var jättegott!





Min lilla sommarlovstjej som snart ska börja första klass

Kram


tisdag 5 augusti 2014

Grillad makrill med citron och bänkskivor i betong!


Igår åt vi äntligen nyfångad makrill som vi lade på grillen. För mig är det ingen riktig sommar utan färsk makrill, så det var verkligen i grevens tid som vi fick några fiskar.




Rensa fisken och skölj ur den. Salta rikligt med grovsalt och lägg i citronskivor. Fäst dem med tandpetare. Lägg fisken i ett hölster och grilla på fin glödbädd under lock så mycket som möjligt.
Grilla ca 5 minuter på varje sida.




Just nu håller vi på och gjuter bänkskivor i betong för fulla muggar. Vi har sedan länge haft det som dröm och trots att vi har blivit varnade för att det ska vara svårt att få det bra, så vill vi i alla fall ge det en chans.



Första skivan ligger på plats och det är den som blev vår platsbyggda kökssoffa. Än så länge är vi enbart positivt överraskade över hur bra det blev.

Kram


måndag 4 augusti 2014

Bullar i stora lass och första hoppet!


Jag passade på att baka ett gäng vaniljbullar när vi hade en av de varmaste dagarna. Det sänkte ju inte direkt vår inomhustemperatur, men bullarna har varit guld värda när vi har haft besök.



Patrik tyckte dock att vaniljbullarna var i minsta laget, så igår passade jag på att baka en ny omgång med större bullar. Denna gång blev det kanelfyllning och med ägg i degen.

Klicka här om ni vill komma till världens bästa bullrecept!



Här är några av alla de fina blommor vi har fått (även min favoritkrydda persilja till vårt lilla växthus).



Patriks mamma hade med sig egenodlad vitlök, så både var väldigt god och dekorativ.



I början av sommaren vågade Amanda äntligen hoppa från bryggan och jag lyckades fånga hennes första hopp på kort. Efter detta hopp har det blivit mååånga fler!

Kram


lördag 2 augusti 2014

Äppeltider♥ och god lax i repris


Just nu har jag den här lådan med äpplen ståendes i mitt skafferi, så kvällens aktivitet blir till att tillreda dem. Jag har lite olika planer på vad jag vill göra, men vi får se vad som blir verklighet. Lovar att visa om det blir något riktigt gott





Om ni inte redan har testat den här laxen så tycker jag verkligen att ni ska göra det. Den är verkligen underbart god, i alla fall om man gillar smaken av pesto!
Här kommer receptet igen för den som har missat.

Ingredienser:
4 laxfiléer
50 g fetaost
3 msk pesto (grön)
3 msk grekisk yoghurth
½ grönsaksbuljongtärning
3 dl vispgrädde
salt och peppar
riven parmesanost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula grönsaksbuljongen i botten på en ugnssäker form. Slå över grädden och 1 msk pesto, rör om.
Ta fram laxen och salta och peppra den och lägg sedan i den i formen.
Blanda ihop fetaost, grekisk yoghurt och resternade av peston och bred detta över filéerna. Avsluta med att strö över riven parmesanost.
Grädda i ca 20 min i ugnen.



Tidigare i veckan var vi tillsammans med lite vänner ute med båten. Vi hade lite knytisfika där jag stod för hembakade baguetter med skagenröra och Lisa för dryck och blåbärspaj med vaniljvisp. Allt var fantastiskt gott och vi kom i land minst sagt mätta!!
Patrik och David åkte varsitt varv på vattenskidorna (eller vattenskidan kanske är mer korrekt att skriva då de åkte på endast en skida).
För lille Noah var det första båtturen någonsin och jag tror att han fick mersmak :)

Kram