Sök recept här!
söndag 3 november 2013
God räkröra till förrätt
Igår hade vi lite vänner över på middag och den här räkröran serverade vi till förrätt. Bara att röra ihop och ställa i kylen i väntan på gästerna. Brödet smörsteks precis innan servering.
Ingredienser:
räcker till 4 portioner:
1 dl majonäs
2 msk kesella
en stor näve oskalade räkor
3 msk finhackad purjolök
färks finhackad dill
nymald svartpeppar
Garnering
smörstekt rostbröd
citronklyfta
dilvippa
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till röran och smaka av med svartpeppar. Jag lät mina räkor vara hela, men vill man så kan man halvera dem.
Häll upp i portionsglas (ljuslyktor från IKEA var perfekta att använda) och ställ kallt en stund.
Stansa ut ett hjärta, stjärna eller skär bråden bara i trekanter och stek dem lätt i smör på båda sidor.
Garnera glasen med brödet, citronklyfta/skiva och dillvippa.
Vår pumpa hälsade gästerna välkomna. Till efterrätt fick barnen spindlar och vi vuxna åt en pannacotta.
Kram
tisdag 29 oktober 2013
Saftiga kycklingspett i hoisinmarinad med kall avokado- och fetaoströra
Ojoj igår åt vi en riktigt god middag. Saftiga kycklingspett som riktigt smälte i munnen, en kall avokado- och fetaoströra, klyftpotatis och sallad. Låt gärna kycklingen ligga i marinaden över natten eller iaf några timmar.
En riktigt bra fredagsrätt, om man inte vill göra som oss och äta den på en måndag :)
Ingredienser:
900g kycklingfiléer
1 burk hoisinsås
2 st lime
citronpeppar
flingsalt
1 avokado
100 g fetaost
2 tsk citronsaft
svartpeppar
cayennepeppar
lite socker
1-1,5 dl creme fraiche
Gör så här:
Pressa ur saften ur limen och blanda den med hoisinsåsen. Smaka av med citronpeppar och flingsalt, snåla inte. Skär kycklingen en gång på längden och lägg den i en plastpåse. Häll marinaden över kycklingen och knyt ihop påsen. Vänd runt påsen några varv så att marinaden fördelar sig jämnt över kycklingen. Förvara den i kylskåpet några timmar (helst över natten) och vänd på den lite då och då.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft/grill. Blötlägg träspett en liten stund och trä sedan på kycklingen. Grilla dem mitt i ugnen och vänd dem efter att de har fått färg, pensla gärna på lite extra marinad efter vändning.
Mixa ihop ingredienserna till röran och smaka av med kryddorna.
Vill man servera klyftpotatis till så rekommenderar jag att laga dem först och sedan låta dem vila kvar på plåten under aluminumfolie.
Kycklingen går ganska snabbt iaf om man har grillfunktion på sin ugn.
Smaklig måltid!
Välja badrumsinredning känns fortfarande avlägset, men inspiration kan man aldrig få för mycket av. Fyra härliga stilar på sitt sätt. Frågan är bara vad vi själva vill ha..
Kram
onsdag 23 oktober 2013
Fläskfilé i krämig kantarellsås
Kvällens middag blev grymt god. Den bestod av fläskfilé i krämig kantarellsås, ris och sallad. Patrik gav högsta betyg och tog en andra portion bara för att det var såååå gott!!
Ingr.
500 g fläskfiléca 1-2 liter rensade gula kantareller (ju mer deto godare)
1 gul lök
2 burkar färskost med kantarellsmak
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
½ tsk kinesisk soyaSmör till stekning
Salt och sv.pepparGör så här:
Skär fläskfilén i en cm tjocka skivor, bryn köttskivorna i smör och krydda med salt och svartpeppar. Smöra en ugnsfast form och lägg i det stekta köttet. Smörstek svamp och skivad gul lök och salta lite lätt. Häll den stekta svampen över köttet. Blanda färskost, grädde, creme fraiche, pressad vitlök, soya i en skål och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över köttet och sätt in formen mitt i ugnen i 200 grader ca 20-30 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och låt den stå några minuter innan servering.
I söndags fyllde Patrik år. Amanda firade honom ordentligt med flera presenter. Bland annat den här fina tavlan av vår familj :)
Kram
måndag 21 oktober 2013
Grymt goda bullar med valfri smaksättning
Förra söndags bakade jag och Amanda bullar. Tanken var att det skulle bli kanelbullar, men då kanelen nästan var slut så fick det bli vaniljbullar istället. De blev otroligt saftiga och goda!!
Bland de godaste bullar jag någonsin ätit faktiskt :)
Ingredienser:
50g jäst
100g smör
5 dl mjölk
2 tsk malen kardemumma
0,5 dl ljus sirap
3 msk strösocker
1 nypa salt
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
150g rumstemepererat smör
1 dl strösocker
1,5 krm vaniljpulver alternativt 1,5 msk malen kanel
1-2 uppvispade ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och karedemumma. Värm vätskan till 37 grader (fingervarmt) och häll den över jästen. Rör tills jästen har löst upp sig och tillsätt sirap, socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen tills den är slät och elastisk. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under duk i ca 30 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen under tiden degen jäser.
Häll ut den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda dem lite lätt och kavla ut dem en åt gången till en rektangulär platta. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen på längden. Skär rullen i lika stora bitar och lägg bullarna i bullformar på en plåt.
Låt bullarna jäsa under duk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och pensla bullarna och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen ca 5-8 minuter. Låt kallna på galler under duk.
I torsdags hände något stort för oss. Vårt husbygge satte igång - Äntligen!!
Kram
torsdag 10 oktober 2013
Kryddsmör med rostad vitlök och tomat
I helgen lagade jag högrev för första gången och som tillbehör hade vi det här grymt goda smöret. Kryddsmör är perfekt att frysa in i små korvar inlindat i plastfolie, så kan man ta upp det efter behov. Gott till stekt/grillat kött och till bakad potatis.
Ingredienser:
200 g smör
200 g soltorkade tomater
8 vitlöksklyftor
olivolja
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Gör så här:
Skala vitlöken och rosta den i en stekpanna med olivolja. Löken ska bli lite gyllene. Klipp tomaterna i bitar och lägg dem och resten av ingredienserna i en mixer. Krydda lite lätt med salt och peppar och mixa tills allt har blandat sig ordentligt.
I måndags tränade jag och min kompis Linda viltspår med hundarna. Jag gick då det längsta spåret med Flinga hittills. Perfekt att mäta ut det med RunKeeper och på så sätt se hur man har gått.
Klicka här för att läsa mer om vår träningsträff och även se lite (mobil)bilder.
Kram
måndag 7 oktober 2013
Rimbobullar med kardemummafyllning
Rimbobullar är något jag förknippar med min barndom, men det här var första gången jag bakade dem själv. Jag valde att lägga till kardemumma i min fyllning och det blev väldigt gott!
Ingredienser:
räcker till ca 20-25 bullar
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
1 krm vaniljpulver
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
2 msk socker
0,75 tsk malen kardemumma
1 krm vaniljpulver
Pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljpulver och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen, 250 C, ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
När vi var i Spanien och hade det skönt var Flinga hos sin uppfödare. Hon fick då sin första trimning och så här fin blev hon efter det.
Kram
lördag 5 oktober 2013
Hundbädd - vilken ska man välja
![]() |
Bädden har en vändbar dyna med konstläder på ena sidan. |
I dagsläget flyttar jag ner den till vårt sovrum varje kväll och tar upp den till köket varje morgon. Så för att slippa detta moment tänkte jag köpa en bädd till. Frågan är bara vilken?!?
Den här bädden hade Flinga gillat. En bädd helt i fårskinn. Tyvärr är hennes matte inte lika förtjust i priset. 1300 kr känns lite väl mycket för en hundbädd!
Den vita drömgården tipsade om den här bädden för ett tag sedan och den är väldigt fin. Frågan är bara hur praktisk den är med det vita tyget??
Den här bädden såg mysig ut, men återigen så är det ett ljust tyg på dynan. Jag vill inte att bädden ska bli sunkig efter ett tag.
Om de rosa detaljerna hade varit i en annan färg (t.ex. vit, röd, eller mörkgrå ), så hade jag valt den här bädden utan tvekan. Typiskt!!
När jag googlar hundbädd med bilder så märker jag att det är inte helt enkelt att hitta någon som faller mig i smaken på alla plan. Kanske rent av får bli en likadan som vi redan har..
Kram
fredag 4 oktober 2013
Kolakakor
I helgen bakade jag och Amanda en sats kolakakor och det måste vara en bland de godaste småkakor som finns. Rykande åtgång här hemma. Tack och lov är de väldigt lättbakade.
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd ner det i smeten.
4. Dela degen och rulla ut till två längder.
5. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
6. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
7. Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt snittarna svalna på plåten
Jag fick ett så gott te av min kusin Jossan med smak av äpple. Det passar perfekt till en smörgås av det här goda brödet!
Kram
torsdag 3 oktober 2013
Kycklingwraps
De här kycklingwrapsen blir sååå goda när man steker kycklingen på rätt sätt. Köttet blir alldeles mört och fint och smälter riktigt i munnen. Guacamolen är en viktig del i rätten, så den bör ej hoppas över!
Ingredienser:
kycklingfiléer
smör till stekning
örtsalt
kinesisk soya
tortillabröd
gurka
tomat
sallad
2 avocado
1 påse guacamolekrydda
2 dl creme fraiche
Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna snabbt runt om och krydda med örtsalt. Sänk sedan värmen och låt dem sedan steka på svag värme tills de är genomstekta.
Pensla filéerna med soya och skär i mindre bitar.
Mixa ihop avocado, krydda och creme fraiche till en jämn sås.
Servera guacamole, kyckling och grönsaker tillsammans med tortillabröd.
kycklingfiléer
smör till stekning
örtsalt
kinesisk soya
tortillabröd
gurka
tomat
sallad
2 avocado
1 påse guacamolekrydda
2 dl creme fraiche
Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna snabbt runt om och krydda med örtsalt. Sänk sedan värmen och låt dem sedan steka på svag värme tills de är genomstekta.
Pensla filéerna med soya och skär i mindre bitar.
Mixa ihop avocado, krydda och creme fraiche till en jämn sås.
Servera guacamole, kyckling och grönsaker tillsammans med tortillabröd.
En perfekt fredagsrätt!
Min fina glasburk är påfylld med min goda müsli. Nu för tiden gör jag alltid dubbel sats. Lika bra när man alltid håller på. Klicka här för att komma till receptet!
Såå god att äta till fil och några hallon. Mitt favorit mellanmål!!
Kram
Såå god att äta till fil och några hallon. Mitt favorit mellanmål!!
Kram
Etiketter:
Fredagsfavorit,
Kyckling,
Mellanmål
tisdag 1 oktober 2013
Hemlagade köttbullar med ny smaksättning
Mitt nya favoritfat från Agneta Livijn |
Ingredienser:
500g nötfärs
1 gul lök
1 ägg
2 dl vispgrädde
3/4 dl ströbröd
salt
vitpeppar
ca ½ tsk sambal oelek
smör till stekning
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa löken till en slät sörja. Blanda grädde och ströbröd och låt stå och förvälla i ca 10 minuter. Blanda nötfärs, ägg, mixad lök, sambal oelek, grädde + ströbröd och krydda med salt och peppar. Blöt händerna och rulla till små köttbullar. Lägg dem i en smord form. Det är till fördel om de ligger ganska tätt.
Grädda i ugnen tills de har fått lite färg. Stek dem sedan färdigt i stekpanna i smör.
Vår jordgubbsplanta verkar inte förstå att det är höst. Den har börjat blomma igen och nya jordgubbar har kommit. Så snart kan vi äta små söta gubbar igen :)
Kram
Etiketter:
Köttfärs
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)