Som ni vet har det blivit många recept innehållande citron hos mig det sista och idag kommer grand finale, nämligen en citronpaj. Mina citroner är slut för den här gången och nu lovar jag att det kommer dröja ett tag tills nästa "citronperiod" börjar.
Även om det är en citronpaj så är den ganska söt, därav valde jag att inte sockra hallonsåsen. Receptet hittade jag här!
Botten
4 dl vetemjöl
4 dl vetemjöl
1½ dl florsocker
125 g smör
1 ägg
Fyllning
2 citroner, rivet skal och saften
6 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vispgrädde (ovispad)
Hallonsås
200 g frysta hallon
1 dl vatten
.
.
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till skalet i en matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en springform, ca 26 cm i diameter, och ställ den i kylen (eller frysen) minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader och grädda skalet ca 15 minuter. Låt svalna.
Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt sedan rivet skal från citronerna, citronsaft samt grädden. Sänk ungnsvärmen till 150 grader. Häll fyllningen över bottnen och grädda i 50-60 minuter. Låt pajen svalna och kyl den sedan i kyskåp.
Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt sedan rivet skal från citronerna, citronsaft samt grädden. Sänk ungnsvärmen till 150 grader. Häll fyllningen över bottnen och grädda i 50-60 minuter. Låt pajen svalna och kyl den sedan i kyskåp.
Koka bären och vattnet till en sås på svag värme tills bären är genomkokta. Sikta florsocker över kyld paj innan servering.
Servera pajen tillsammans med hallonsåsen och vaniljglass.