Sök recept här!
måndag 30 november 2009
Nötstek
söndag 29 november 2009
Grillad fisk, rotfruktspytt och senapssås
700 g kolja
2 msk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Rotfruktspytt
1 st gul lök
2-3 potatisar
300 g rotselleri
2-3 morötter
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 msk persilja, finhackad
salt
1 krm peppar, nymald
Senapssås
1,5 dl vatten
0,5 dl rött vin
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk koncentrerad kalvfond
1,5 msk dijonsenap
Till garnering
1 knippe persilja
Gör så här:
lördag 28 november 2009
Viltlax
Sätt ugnen på 225g salta laxen lägg den i en ungsäker form blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan häll över laxen. Tillaga mitt i ugn ca. 20 min.
tisdag 24 november 2009
Mintchokladfudge
Idag visar jag receptet på det goda julgodis som jag gjorde i lördags. Själv hann jag inte ta kort på dem, då de tog slut otroligt fort på vår lilla tillställning. Kortet har jag lånat från bloggen där jag hittat receptet, jag har bara beskurit det lite.
Själv kommer jag absolut att göra dem här igen, för de var verkligen värda jobbet!
Till ca 24 bitar:
ev. Kakao & Florsocker till garnering
måndag 23 november 2009
Susannes indiska gryta
För 4-6 personer
4 dl ris (basmati, jasmin eller vanligt)
1 squash
1 purjolök
1 paprika
ca 200 g champinjoner
1 blomkålshuvud, ca 400 g
3 dl grädde
2 dl kokosflingor, rostade
2 klyftor vitlök
1-2 tsk curry
buljongpulver ca 2 tsk
1 banan
jordnötter
salt, peppar
mango chutney
Gör så här:
häll över grädden och tillsätt buljong och kryddor. Låt alltsammans puttra en
stund. Lägg till sist i bananen skuren i småbitar. Lägg riset i en skål, häll över
grönsakerna och strö på jordnötter och rostade kokosflingor, eller servera
allt var för sig med mango chutney och grön sallad.
fredag 20 november 2009
"Höstens goda grytor"
Det är jätte kul att få ha henne som gäst här på bloggen, varmt välkommen Carola!
Namn: Carola
Familj: Sambon Josef och våra två barn, Neela 3 år, Zeb 6 månader. (hinner han nästan bli till den 20e)
Den bästa mat jag vet: Fisk och skaldjur
Den värsta mat jag vet: Blodpudding
Matlagning är som roligast när: man har gott om tid, och trevligt sällskap väntas:)
Min hälsning till Mor-Mia: tycker din blogg är toppen! helt klart den som ger inspiration när fantasi saknas;)
Mango Kyckling gryta
4 st kycklingfilé
smör
1-2 tsk sambal oelek
1-2 msk kinesisk soja
1 st kyckling buljong
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
3 msk mango chutney (stark)
ev. 1 st röd paprika
1 stor purjolök
1 stor mango
Gör så här: Skär kycklingen i bitar eller strimlor, stek upp i smör, tillsätt soja, sambal oelek, buljong och grädde. Låt koka 5 min. Strimla purjolöken grovt, tillsätt creme fraiche, purjolöken, ev paprika och mango chutney och låt grytan koka 5 min till. Skär loss frukt köttet från mangon och skär i bitar och lägg i grytan. Servera ihop med färsk pasta och en god sallad!
Igår var jag och ett hundra tal människor till och såg Lars Winnerbäck live. Kvällen blev trevlig på alla sätt. Imorgon ska det bli soligt väder så då gäller det att passa på att vara ut och suga åt sig dagsljus och D-vitamin!
Kram
onsdag 18 november 2009
Vinbärskyckling
tisdag 17 november 2009
Kyckling med oliver, soltorkade tomater och fetaost
Gör så här: Dela varje kycklingfilé i två bitar, ringla olivolja i botten på en form. Lägg i kycklingen, ringla över lite olivolja, salta, peppra och ta gärna någon mer favoritkycklingkrydda. Ex. grillkrydda.Stek i ugnen tills de är precis klara, kyckling blir lätt torr, så var noga att inte översteka. Låt kycklingen var inne i ugnen i 15-20 min i 225 grader (varmluft 200 grader). Ett tips är att dela kycklingen för att den ska stekas snabbare och för att den inte ska bli torr i kanterna. Ta ut kycklingen, häll bort endel kycklingspad om det blivit för mycket, lite kan vara kvar.
Gör en röra på hackade oliver, srimlade soltorkade tomater, fetaost i kuber och smaksätt med stark torkad chilli, nymalen svartpeppar, flingsalt och en liten skvätt olivolja samt grädden.Bred röran över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 5 min innan ni skall äta.
Vi valde goda rotfrukter i ugn som tillbehör och en god kall basilikasås och det passade jätte bra!
Basilikasås: Blanda creame fraiche, färsk hackad basilika, flytande honung, en liten skvätt pressad citron. Krydda med flingsalt och citronpeppar!
Ikväll har jag och Amanda varit ute på en härlig promenad med min vän Lisa, tyvärr somnade lilltjejen i vagnen och vaknade till när jag tog av henne ytterkläderna. Detta medförde att hon blev pigg som en lärka och har varit minst sagt svår nattad..
Krammåndag 16 november 2009
Majlis ärtsoppa
Dags för en värmande soppa igen i ruggiga november! Detta recept har jag fått av min kompis Majlis, därav namnet. Den är snabblagad men ändå "matig". Det är ingredienser som (i varje fall jag) alltid har hemma, potais, lök, linser och ärter (i frysen).
1 dl röda linser
1 purjo eller gul lök
2-3 potatisar
7½ dl buljong
timjan
grädde
Gör så här:
Hacka purjon och den gula löken. Skala och dela potatisen i mindre delar. Skölj de röda linserna.
Blanda ärter, linser, lök, potatis, timjan och buljong i en soppgryta och koka 15-20 minuter.
Stöt eller vispa soppan kraftigt och spetsa sedan med grädde. Smaka av med salt. Servera med ett gott bröd.
söndag 15 november 2009
Sega chokladmuffins med marshmallowtäcke
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser förutom marshmallows. Fördela i 10 stora muffinsformar och grädda längst ner i ugnen i 200°C ca 15 min. Lägg en hög marshmallows på varje muffin och ställ in i ugnen högst upp någon minut tills marshmallowsen sväller och får lite färg. Låt svalna något.
fredag 13 november 2009
"Höstens goda grytor"
Familj: Gift med Kyle, som jag har dottern Maya, snart 2, tillsammans med.
.
Här kommer receptet på min gryta. Det är inte bara en av mina favoriter men även Mayas. Hon älskar både sötpotatis och aubergine, och den här grytan kombinerar ju båda.
1 msk olivolja
1 stor lök
Curry efter smak
1 aubergine
3,75 dl kokosmjölk
2,5 dl buljong
500 g sötpotatis
1 msk socker
2 msk limejuice
Örtsalt efter smak
Tillagning:
Hacka löken och fräs den några minuter tillsammans med curryn och oljan i en stor kastrull. Skär auberginen och sötpotatisen i lagom stora bitar och lägg till auberginen i grytan, fräs tillsammans med löken några minuter. Häll i kokosmjölken och buljongen. Låt blandningen koka upp och tillsätt sedan sötpotatisen. Koka i ca 10 minuter eller tills sötpotatisen är riktigt mjuk och blanda sist i sockret och limejuicen. Severa med quinoa eller ris och salta efter smak.
Nu har jag äntligen fått recetpet på vår goda kycklingrätt sedan i lördags. Jag lovar att lägga ut det på söndag, för det var verkligen jätte gott. Jag har även hunnit med att baka lite, så nu ligger recepten på hög och bara väntar på att bli publicerade.. ;)
onsdag 11 november 2009
Vegetariska Burritos
Ingredienser
8 stora tortillabröd
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Lägg bröden på varandra och täck med aluminiumfolie. Värm dem i ugnen i ca 10 min. För lång uppvärmning gör att bröden klibbar ihop och är svåra att sära på. Håll bröden varma inlindade i en handduk. Höj ugnsvärmen till 225°.
2. Skala och hacka löken. Ansa och skiva champinjonerna. Skala vitlöksklyftan. Fräs lök och champinjoner i olja. Tillsätt vatten, tacokryddor och crème fraîche. Låt sjuda utan lock ca 5 min. Krydda med salt. Ansa och tärna paprikahalvorna. Tillsätt paprikan, majskornen och riset och låt allt bli genomvarmt.
3. Fördela fyllningen på tortillabröden. Vik eller rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnssäker form, häll över tomatsåsen och strö över riven ost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter.
tisdag 10 november 2009
Heta bananer med kokosglass
2 dl kokosmjölk med minst 15% fett
0,5 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
3 st bananer
1 msk smör
1 msk farinsocker
1 tsk mald ingefära
1 krm chilipulver
1 msk pressad lime- eller citronsaft
0,5 l vaniljglass
1 msk kokos
Gör så här:
1. Blanda kokosmjölk, socker och sirap i en vid kastrull. Koka såsen häftigt 5-10 minuter tills den börjar tjockna. Låt den svalna.
måndag 9 november 2009
Broccoligratäng med senapssås och halloumiost
Denna vecka blir det ett recept med broccoli, en grönsak som är full av nyttigheter. Här får den samsas med den lite "gnissliga" halloumiosten i en senapssås. Servera den med potatis i någon form. Oemotståndligt gott!
Ingredienser:
ca 500 g broccoli, färsk eller fryst
ca 100 g halloumi
olja
2 msk smör
2 msk vetemjöl eller ideal-mjöl
2 dl buljong
2 dl grädde
senap
ev salt
2 dl riven ost
Gör så här:
Dela och koka den färska broccolin 3-4 minuter, den frysta enl. anvisning på
förpackningen. Skiva upp halloumin och stek den gyllenbrun i lite olja.
Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och fräs en stund. Vispa ner buljong
och grädde och låt puttra i 4-5 minuter, rör lite då och då. Smaksätt med senap
och smaka av med salt.
Lägg den kokta broccolin i en gratängform, dela den stekta halloumin i små
bitar och strö över broccolin. Häll över såsen och strö den rivna osten över.
Gratinera i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Idag har jag tillbringat nästan två timmar hos frisören, så förhoppningsvis har det blivit till det bättre. Det är alltid lite ovant i början och det brukar ta någon dag innan jag har lärt känna mitt hår igen..
Kram
söndag 8 november 2009
Vitlök- och Basilikagratinerade Blåmusslor
1 nät Blåmusslor
torsdag 5 november 2009
Den här enkla vardagsrätten lagade jag i förra veckan. Inga konstiga ingredienser utan det mesta är sådant man brukar ha hemma.
600 g nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
3 msk tomatpuré
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 dl vatten
1 kg potatis, fast
150 g gratängost
bröd, sallad
Den här lättlagade rätten görs på ingredienser som de flesta alltid har hemma.
1. Sätt ugnen på 225°. Bryn färsen i olja 2–3 min. Rör ner lök och vitlök och fräs ytterligare 1 min. Tillsätt salt, peppar, tomatpuré, kalvfond och vatten. Låt puttra ca 5 min.
onsdag 4 november 2009
Mango- och chokladmoussetårta
Den här goda tårtan åt jag för första gången på Olivers barnkalas i vår mamma-grupp. Den är inte bara fantastiskt god, utan även praktisk. Det går nämligen att göra den i god tid då den går att frysas in.
En annan stor fördel är att den är glutenfri.
Jenny har ett helt annat namn på den här tårtan än rubriken, men det är en annan historia. Jag kan ge som ledtråd att namnet uppkom då gelatinet klumat sig lite..
Receptkälla: Hemmets Journal
Det här behövs till 1 form, 24 cm i diameter:
Botten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
.
Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1 1/2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten 5 minuter
125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde, vispad
.
Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
250 g mangopuré, Semper barnmat
100 g florsocker
3 dl vispgrädde, vispad
.
Mangogelé:
2 gelatinblad, blötlagda 5 minuter
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
(2 msk persikolikör)
Garnering:
10-12 physalis
Ugn: 200º
Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Bred ut smeten försiktigt på ett bakplåtspapper, bara så mycket att smeten blir något större än den form du sen ska använda. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den kallna.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en rund bakform med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Skär ut en kaka av cho-kladbotten, lika stor som botten på formen. Lägg kakan i botten i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sekunder i mikron på full effekt. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron i en skål, ca 2 minuter på full effekt. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 minuter.
3. Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
4. Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén överst, ovanpå mangomoussen, i formen. Ställ in tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.
Idag har vi fest, pannkaksfest!
Vi fick nämligen det glada beskedet att Amanda numera tål ägg, så detta ska firas med ballonger och en massa pannkakor till kvällsmat ;)
Kram
tisdag 3 november 2009
Duokaka med vit och mörk choklad
I helgen bakade jag min favorit kladdkaka. Den är verkligen i en klass för sig, spännande smakkombinationer och så där lagom kladdig. Ett extra plus med kakan är att man ska baka den dagen innnan och servera den kall.
Första gången jag åt kakan var när jag och några vänner hade som tradition att träffas och träna hund på fredagar och avsluta träningen med "fredagsfika".
I alla fall så hade Sven bakat denna underbara kaka till en sådan träff och vad jag kan minnas så blev det inte en endaste smula kvar..
Receptet har jag hittat här och där finns även andra varianter på kladdkakor.
Blir 1 kaka
Du behöver:
200 g smör
100 g vit blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 vaniljstång
Gör så här:
1. Smält vit choklad med hälften av smöret över vattenbad och smält sedan i en egen bunke mörk choklad över vattenbad med resten av smöret. Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan och låt svalna till fingervarmt om det behövs.
2. Ta fram två bunkar, knäck två ägg i varje bunke och lägg i 1 dl socker i varje. Rör tills den blir lite luftig.
3. Gröp ur en halv vaniljstång och lägg i en av bunkarna med äggblandning.
4. Ta ytterligare en bunke för de torra varorna och blanda i vetemjöl och bakpulver (kanelen tillsätts senare).
5. Häll den smälta vita chokladen i bunken med vaniljstången och rör om. Blanda därefter i omkring hälften av mjölblandningen och blanda ordentligt utan att vispa.
6. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om. Ta sedan kanel och blanda i resten av mjölblandningen innan du tillsätter den i äggblandningen med mörka chokladen.
7. Ta en avlång form (eller en rund 20x25 cm) och smöra och lägg i kokosflingor (ströbröd går också bra).
8. Häll först ner blandningen med mörka chokladen och häll sedan över den vita chokladblandningen. Låt stå i ugnen på 225 grader i ungefär 10 min, ta sedan ut och låt stå i kylskåp över natten!
Den här superfina mössan fick Amanda i namnsdagspresent av Jenny. Tack och lov så föll den lilltjejen i smaken, för tyvärr är det ju inte allt som gör det..
Kram
måndag 2 november 2009
Morotslasange
lasagneplattor
Sätt ugnen på 200 grader.