Sök recept här!

tisdag 30 juni 2009

Havrekakor med choklad


Jag hade egentligen inte tänkt att baka idag, men så hade jag så mycket smör i kylskåpet, så fick det bli ett litet bak idag också..
De här havrekakorna har min mamma bakat sedan vi var små och de är verkligen super goda!

Smet:
300 g smält smör
3 dl havregryn
1 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Chokladfyllning:
75g smör
3 msk grädde
1 msk kakao
1 ½ dl socker
½ msk vetemjöl

Gör så här:
Rör ihop alla torra ingr till smeten, smält smöret och häll i. Blanda ordentligt och häll sist i ägget.
Klicka ut smeten i folieformar, fyll formarna lite mer än hälften.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 10-15 minuter.
Under tiden kakorna är i ugnen gör man chokladfyllningen. Smält smöret och tillsätt de övriga ingr. Rör hela tiden på svag värme. Såsen ska sjudas ihop.
När kakorna är klara i ugnen häller man en klick fyllning i varje kakas mitt. Avslutningsvis ställer man in dem i ugnen ytterliggare en minut. Låt kallna på plåten.




Imorse komponerade jag och Amanda hennes kläder ihop. Vem som har valt vad får ni lista ut själva..



Fick till en så härlig bild på flertalet av mina kära kollegor när jag skulle gå hem i eftermiddags och nej jag jobbar inte på en glassfabrik..
Bor man i en stad där det ofta regnar, ja då gäller det att ta vara på varje solstråle som kommer!

Efter att jag hämtat upp Amanda på dagis åkte vi till min mammas jobb och bjöd på det som var kvar av fläderpajen. Pajen gick åt som smör i solsken och alla var nöjda och glada. Både jag och Amanda tycker att det är väldigt mysigt att hälsa på där, så det får bli snart igen!
Imorgon ska jag nog överraska mina egna kollegor med lite nybakta havrekakor, hoppas att ingen av dem hinner läsa här innan vi har haft vårat förmiddagsfika...
I övrigt så har jag även hunnit med att träna Hagge en liten stund ikväll, men mer om det i hundbloggen.
Kram


PS. Ikväll har Jenny bjudit på fisken i folie, färskpotatispajen och romsåsen och att dömma av Annas kommentar så verkar maten varit till belåtenhet ;)

måndag 29 juni 2009

Fläder- och citronpaj



Något som jag tycker är kul är att hålla mig till ett tema när jag bjuder på något.
Idag har jag haft några kompisar över på fika och då var temat fläder. Jag bjöd på min goda flädersaft och till det en fläder- och citronpaj. Pajen hade en fräsch och frisk smak och passade väldigt bra en varm sommardag.
Här kommer receptet:
(receptkälla: Allt om mat)

Pajdeg
2½ dl vetemjöl
1½ msk strösocker
125g kallt smör

Fyllning
4 ägg
1 dl konc fläderblomssaft
½ dl vetemjöl
½ dl vispgrädde
finrivet skal från en citron

Gör så här:
Blanda ingr till pajdegen i en matberedare eller för hand. Tryck ut degen i en pajform, gärna en med löstagbar kant. Ställ in pajdegen i kylen minst 30 min.
Sätt på ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajen i mitten av ugnen 10-12 minuter, tills degen börjar få färg.
Vispa äggen lätt. Tillsätt flädersaften och vispa ner mjölet. Vispa även ner vispgrädden och citronskalet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Grädda ytterliggare10-12 minuter. Fyllningen ska ha stannat men inte vara helt genomgräddad.
Låt svalna och servera med en klick lättvispad grädde och ev lite färska bär.
Om man vill göra pajen dagen innan, så är det viktigt att den får stå i rumstemperatur i 15 minuter innan servering.

Idag när våra vänner var här, hade Amanda en stund då hon var på ett bedrövligt humör. Då fick jag verkligen träna mitt tålamod. Även om jag vet att det berodde på att hon var jätte trött och varm, så tillåter jag inte henne att bete sig hur som helst.
Stackar'n det är inte lätt att ha en mamma som tränat och uppfostrat hundar i flera år, för då lär man sig verkligen att vara konsekvent!
Som tur var varade detta dåliga humör endast en liten stund och sedan blev hon min underbara tös igen!

Kram


söndag 28 juni 2009

Italiensk sallad


Den här salladen är både enkel och väldigt god. Passar lika bra till kött som till fisk. Jag har fått receptet av Jenny som i sin tur fått det av sin pappa som i sin tur har fått det av en italiensk tjej.
När jag gjorde salladen hade jag ingen gul lök, så jag fick ta röd, men det ska helst vara gul, för den smakar lite mer.

Ingr:
herticoverts
gul lök
olivolja
pressad citron
flingsalt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Koka herticovertsen enligt förpackningen. Häll av vattnet och låt svalna något. Ringla över lite olivolja och pressa citron över bönorna. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Smaken ska vara lite syrlig, om inte tillsätt mer citron.
Salladen ska sedan ställas i kylskåp, för den ska serveras kall.

Något som jag tycker om är ordspråk. Allt som oftast står det ett eller två på min griffeltalva i köket. Tycker att de får fram ett budskap på ett så vackert sätt.
För tillfället har jag det här ordspråket skrivet på min talva:




Kram

lördag 27 juni 2009

Rabarberpaj med kanelmaräng



En god avslutning på en underbar dag. Idag har jag provat ytterliggare en ny rabarberpaj. Det gäller ju att passa på medans man har tillgång till den grönsaken ;)
Pajen var helt ok, men skulle jag göra den igen så skulle jag minska mängden maräng och socker, för den var i sötaste laget för min smak. Kanel och rabarber passar annars väldigt bra ihop.
(Receptet har jag hittat på den här bloggen)

Rabarberkompott
2-3 rabarberstänger
1 dl vatten
1 dl strösocker
Pajdeg
100 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 äggula
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
2 msk kanel
Gör så här:
Skala rabarberna och skär dem i små bitar. Lägg dem i en kastrull, tillsätt socker och vatten.
Koka upp, låt puttra en stund. Ta av från plattan och tillsätt 1 msk potatismjöl utrett i 3 msk vatten. Rör och låt tjockna.
Gör en pajdegen i en matberedare och tryck ut den i en pajform/springform.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 minuter.
Fördela rabarberkompott i skalet.
Vispa till fast maräng, tillsätt sockret och vispa lite till. Blanda ner , rör runt.
Bred marängen över rabarberkompotten.
Grädda i ca 15 minuter i 150 grader. Marängen ska bara få lite färg.
Låt svalna.

Idag har jag, min mamma och Amanda varit i Varberg och badat och solat. Det var verkligen perfekt väder för detta.
Strandlivet ser ju inte riktigt ut som förr då man låg ner och pressade. Nu för tiden sitter jag i sanden och gräver, spelar fotboll och badar läääänge på grunt vatten, men ack vad roligt vi har ;)
På vägen hem gjorde vi ett stopp hos moster Lisbeth där det bjöds på lunch med egen odlad potatis, stort tack för det!


Kram


fredag 26 juni 2009

"Gott på grillen"

Då var det dags för sista gästbloggaren i temat "gott på grillen". Det är med varm hand som jag lämnar över bloggen till en av mina góa jobbarkompisar. För att vi ska lära känna henne lite bättre har hon fått svara på några frågor ;)

Namn: Kicki
Familj: Man två vuxna barn och schäfer

Den bästa mat jag vet: Laxfilé och skaldjur

Den värsta mat jag vet: Tycker om det mesta men revben tillhör inte min favoritmat

Matlagning är som roligast när: min man och jag lagar mat tillsammans. Sommartid tänds grillen och en flaska vin öppnas. Min man grillar (vilka män gör inte det) och jag tillagar något gott tillbehör, ofta provas något nytt. Middagen avslutas med kaffe vid en damm som finns i skogen där vi bor.

Min hälsning till Mor-Mia: Tack för alla nya recept man kan hitta på din blogg. Ha en bra sommar tillsammans med din dotter.
Kram Kicki

Och här kommer Kickis recept:


I väntan på att köttet ska bli klart…
Bred tomatpuré eller någon tomatsås som du gillar på tortilla bröd (mellanstorlek)Lägg på rökt skinka, basilika och riven ost.
Grilla och skär upp i bitar och ni har ett gott tilltugg till drinken.

Kicki visade mig att Leila hade gjort en annan variant på detta, fast med samma grundtanke. Som sagt, bra med grundrecept som går att variera i oändlighet ;) Det var även Kicki som tipsade mig om receptet på basilikapotatis som visade sig vara gott både varmt som kallt!

KRAAAAM

torsdag 25 juni 2009

Getost toast



När det är så här varmt som det har varit de senaste dagarna, så tycker jag att det passar med lite enklare mat. Ett exempel på det är Jennys pappa Thomas goda getost toast.

Det man behöver är:
Formbröd
Smör
Chevréost
Tomater
Hjortronsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bröden på en bakplåtspappers klädd plåt. Smöra bröden och skiva getosten och lägg på. Ställ in i ugnen tills osten börjar att smälta och får en gyllenbrun färg.
Servera ihop med skivad tomat och hjortronsylt.



Imorgon ska Amandas dagis gå till djurparken. Sist jag och Amanda var där var på mors dag och då såg det ut som ovan. Lunch i det gröna, glass på lilla tåget och så full fart i rutschkanan ;)
Imorgon kommer jag även att presentera en ny gästbloggare i ämnet "gott på grillen". Denna gång är det en super gó person som jag känner väl.
Jag har velat att ha en egen logga att avsluta mina inlägg med. Idag tog jag mig tid till detta och resultatet ser ni nedan, vad tycks?!?
*Kram*

onsdag 24 juni 2009

Flädersaft


Semestern är slut, ja i alla fall för mina gamla saftflaskor, som till vardags står i mitt sovrumsfönster och har det gott. Från och med ikväll är de åter i tjänst ;)

I söndags när vi åkte hem från Varberg stannade vi till på vägen och plockade en kasse full med fläderblommor. Pierre googlade snabbt fram ett recept på flädersaft i telefonen, så att vi kunde inhandla alla ingredienser på vägen. Väl hemma gjorde Jenny iordning en rejäl laddning som sedan i söndags kväll har stått och dragit i deras källare.
I eftermiddags var jag och hämtade hälften av saften hos Jenny. Väl hemma gjorde jag klart den och hällde på flaska. Saften får högt betyg av mig och här kommer receptet:

(Receptkälla: Morberg)
30 fullt utslagna fläderblomsklasar
2 citroner
2 liter vatten
2 kg strösocker
50g (3msk) citronsyra.
Gör så här:
Plocka stora blomklasar mitt på dagen då solen har värmt blommorna och det finns mycket pollen i dem. Lägg dem i en stor bunke.
Tvätta citronerna noga, skiva dem och lägg dem i en kastrull. Häll på vatten och sockret. Låt koka upp och lyft bort citronskivorna. (Låt några ligga kvar om du vill ha lite beska i saften).
Häll den heta citronlagen på blomklasarna. Lägg på ett lock och låt saften stå och dra på sval plats i 3 dygn.
Sila blommorna och tillsätt citronsyra. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och sätt på korkar.

Idag har det varit konferens på jobbet och vi hade en riktig lyx-lunch då alla åkte i väg till Ellagården. Där serverades både grillbuffé och efterrättsbuffé kan det bli bättre; sitta utomhus och äta i soligt väder samtidigt som man tittar på när kossorna betar.. ;)

Kram Mor-Mia

tisdag 23 juni 2009

Rotfruktspytt



Idag kommer det utlovade receptet på rotfruktspytten. Själv så har jag den som en klar favorit. Den är så god i sin enkelhet. Här kommer grundreceptet, sedan kan man välja de rotfrukter man vill. Själv brukar jag har lite fler morötter och färre potatisar.
(Receptkälla: Håkan Larssons Vin&Mat)

Ingr.
1 gul lök
3 potatisar
1 bit rotselleri
1 stor morot
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 msk koncentread kycklingfond
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Skala lök, potatis och rotfrukter. Finhacka löken och tärna resten. Stek alltsammans ca 20 minuter i smör och olja, gärna i en panna med släpplättbeläggning, tills allt mjuknat.
Tillsätt kycklingfond och persilja. Smaka av med salt och peppar.




Idag har Amandas morfar hämtat henne på dagis, då jag behövde jobba över. När jag kom för att hämta henne var det en tjej full med bus som mötte mig.. ;)
Min kamera har fortfarande inte kommit fram, så den är med all säkerhet kvar i Varberg. Så länge får ni nöja er med foton tagna av min mobil..
Kram Mor-Mia

måndag 22 juni 2009

Hel kyckling i ugn...

..är något som jag tycker är jätte gott, samtidigt som det är sååå enkelt!
Det finns många recept på hel kyckling i ugn, men jag har än inte hittat något som lockar mig, så än så länge lagar jag på mitt egna lilla vis..



Ikväll bestod vår middag av min ugnstekta kyckling, rotfruktspytt och sås gjord av skyn efter kycklingen. Väldans gott!



Här kommer receptet på ugnstekt kyckling:
1 hel kyckling
olivolja alt. rapsolja
kinesisk soya
2 vitlöksklyftor
paprika pulver
organo
lite cayennepeppar
svartpeppar
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Olja en ugnsfastform. Skär isär kycklingen i bröstkorgen på ena sidan, så att man kan lägga ut sidorna jämte varandra, men att kycklingen fortfarande är ett helt stycke. Lägg kycklingen i formen.
Blanda olja, soya, kryddor och pressad vitlök i en kopp. Pensla på kycklingen på båda sidor.
Låt den sidan med skinn ligga uppåt.
Sätt in formen i ugnen. Kycklingen tar drygt en timma, men för att vara säker på att den är klar får man ta ut och skära i köttet för att kontrollera att det är vitt och genomstekt.
För att kycklingen ska bli så saftig som möjligt, brukar jag ta ut den en eller två ggr och pensla på mer av kryddblandningen.
Av skyn som blir gör man en jätte god sås. Man häller då skyn i en kastrull och tillsätter vispgrädde. När såsen har kokat upp häller man i lite idealmjöl, låt sjuda några minuter.
Ingen kryddning behövs, eftersom skyn innehåller alla kycklingens kryddor.

Imorgon kommer receptet på rotfruktspytten, en otroligt användbar rätt som passar lika bra till kött, fågel och fisk.



Idag passade jag även på att göra en ny burk av min goda rabarbersylt. Den är verkligen så enkel att det finns inga bortförklaringar för att inte göra den!

Äntligen har det fina vädret kommit tillbaka, nu gäller det verkligen att njuta. Om det stämmer som de säger att det ska bli fint väder till helgen, så får det nog bli dopp nr. 2 för säsongen. Det är väl ingen som har missat att jag tog årets första dopp redan den 1:a juni.

Kram Mor-Mia

söndag 21 juni 2009

Getostlasagne



I'm back!
Nu har jag haft ledigt från bloggen några dagar, så nu har jag laddat med massor av goda recept som jag bara väntar på att få dela med mig av här!
Först ut är min getostlasagne. Receptet har jag hittat i en bok, men jag vet tyvärr inte ur vilken.

Till 4 personer
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 msk idealmjöl
125g + 75g getost, typ chevré
½ tsk salt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
150g färsk spenat
75g soltorkade tomater i olja
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
2 pkt färska lasagneplattor

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt idealmjöl under vispning. När såsen tjocknat tillsätt 125 gram getost i bitar. Rör tills osten löst sig, salta.
Hacka lök och vitlök och fräs det mjukt i smör i en stekpanna. Tillsätt spenaten och grovstrimlade tomatbitar. Fräs en kort stund tills spenaten mjuknat något. Salta och peppra.
Smörj en ugnssäker form. Bred ut lite sås på botten. Täck med lasagneplatta, häll på sås, lasagneplatta, fördela hälften av spenatblandningen över. Häll på några skedar sås, lasagneplatta, resten av spenaten, lite sås och slutligen lasagneplatta och resten av såsen överst. Riv 75 gram getost ovanpå.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.

Lasagnen är extra god till lammfilé och rådjursytterfilé, men funkar även till annat kött och eller som ensamrätt med endast en god sallad till. Något jag brukar ha till utöver kött och sallad är knaperstekt bacon i bitar, mycket gott!




Midsommarhelgen har firats i goda vänners lag och har innehållit en hel del god mat. Både jag och min kompis Jenny är av samma skrot och korn när det kommer till matlagning och bakning. Hon påstår dock att jag är värre, men det vet jag inte om jag håller med om.. ;)
Jennys sambo Pierre är en otroligt gó människa och han har gjort ett strålande jobb vid grillen, inga brända kolbitar där inte..
Just nu så känns det som om jag själv har legat på grillen, är lite lagom rödmosig om ni förstår vad jag menar... förhoppningsvis går detta över i en fin gyllenbrun nyans till imorgon *hoppas*...

Kram Mor-Mia

torsdag 18 juni 2009

Flytt-tårta


Flytt-gröt har man ju hört talas om, men hur roligt är det egentligen att få gröt..
Nej jag gjorde min egna variant på detta och har nu infört flytt-tårta, mycket godare!
Självklart ska tårtan vara "inslagen" i ett paket, ingen gladpack eller folie här inte, i alla fall inte som syns.. ;)


(Jennie i deras fina kök)
Idag åkte jag och Lisa ut på landet och hälsade på vår vän Jennie som äntligen flyttat in i det hus som hon och hennes sambo renoverat från början till slut. Resultatet blev kanon. Liggande panel med fina detaljer runt fönstren. Inredningen var en skön blandning av modernt och lantligt. Ska bli kul att komma dit när de hunnit bo in sig ytterliggare några månader.
Dagen till ära hade jag med mig en egen komponerad budapesttårta, som vi fikade på under besöket. Istället för att fylla den med grädde och mandariner som man oftast gör, valde jag grädde, hallon och riven mörk choklad.
Receptet på den kommer här:
6 äggvitor
3 dl socker
100g malda hasselnötter
1,5 tsk bakpulver
3 msk vetemjöl
Fyllning
3 dl vispad grädde
hallon
riven mörk choklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda de övriga ingredienserna i en annan bunke och häll över till vitorna. Blanda med en slickepott (vispa ej) och bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 15-20 minuter.
Låt kakan kallna på plåten under duk. Vispa grädden och blanda i hallonen och chokladen. Rör med slickepot och bred ut på kakan (vispar man går hallonen sönder och blir till mos).
Rulla ihop kakan som en rulltårta och den är klar att servera!

Nej nu måste jag återgå till att packa, för imorgon blir det kusten för hela slanten. För tillfället så ser vädret klart och fint ut, så nu hoppas vi att detta håller i sig hela helgen!

Kram Mor-Mia

onsdag 17 juni 2009

Mammas sillröran


Då var det dan före dan före midsommardan, så dagens recept får gå i det temat. Innan Amanda föddes, så hade vi som tradition att ordna en stor midsommarfest, där jag lagade all mat. Det var en hektisk period, men ack så rolig.. Varje år stod min mammas goda sillröra på bordet och varje år gick den åt till sista droppen.
Tycker man inte om sill, som jag, då låter man sillen ligga i en skål vid sidan om och saltar istället röran lite extra . Jag har inga exakta mått på den här röran så man får gå lite på känn och smaka sig fram. Jag har heller ingen bild än, men jag hoppas kunna tigga till mig en av Katrin som ska göra röran till
midsommarafton.. :)
Uppdaterat: Nu har jag fått en bild av Katrin, den tjejen kan man alltid lita på!

Här kommer ingredienserna: hackade kokta ägg och rödlök, röd stenbitsrom, klippt gräslök och dill. Blanda ner detta i gräddfil + lite majonäs. Smaka av med salt och svartpeppar.





Amanda älskar verkligen att gunga, här ser vi henne i dagens midsommar outfit. Klänningen har hon fått av min underbara vän Jenny som verkligen skämmer bort min lilla tjej med kläder och söta saker.. Tack än en gång vännen!
Vid sex tiden ikväll åkte vi upp till hundklubben för att vara med och fira vår seger i lagtävlingen den 6/6. Väl på plats bjöds det på korvgrillning och tårta i massor. Vi hade en jätte mysig kväll med våra vänner och det var en trött tjej som somnade på två röda när vi kom hem!

Kram Mor-Mia

tisdag 16 juni 2009

Pasta med lax och sparris


Idag har jag och Amanda varit och hälsat på mina föräldrar. Under tiden min pappa stod ute i regnet och tvättade min bil.. (tog bort fågelskit), så var jag inne och lagade mat. Perfekt när man kan byta tjänster med varandra!
När jag hittade lax och sparris i deras frys så var det givet vilken rätt jag skulle laga. Väldigt enkelt men ändå gott. Rätten lagas på max 20 minuter.

Ingr.
400g spagetti
1 knippe grön sparris (200g)
1 msk smör
2 dl grädde
150g rökt lax
Gör så här:
Koka spagettin enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av i durkslag.
Laga såsen under tiden: skär sparrisen i 3 cm långa bitar på snedden. Bryn dem i smör i en tjockbottnad gryta ca 1 minut. Tillsätt grädden och låt såsen koka tills den börjar bli tjock, smaka av med salt och peppar.
Blanda spagetti, sparrissås och rökt lax skuren i strimlor. Ta några kraftiga tag med pepparkvarnen över rätten. Servera ev med ett gott bröd till.
Imorgon är det midsommarfirande på Amandas dagis, så då blir det till att göra henne riktigt dagis-fin (=fina kläder som är lätta att tvätta).


Kram Mor-Mia

måndag 15 juni 2009

Till minne av Astrid


På samma ö som vi har vårt sommarställe bodde tant Astrid, hon var en riktig krutgumma och baka var hennes specialitet. Tyvärr gick Astrid bort för två år sedan, men jag tänker på henne varje gång jag bakar hennes frallor. Frallorna är ett ljust bröd som är härligt segt!

Ingr.
1 liter kallt vatten
50 gram jäst
1 msk bakpulver
2 msk salt
1 msk sirap
vetemjöl/dinkelmjöl

ägg till pensling

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Häll i så mycket mjöl att degen fortfarande är ganska så lös. Sätt en plastpåse över bunken och slut påsen. Ställ in degen i kylskåpet och låt stå över natten eller i minst 10 timmar.
Förbered med mycket mjöl på bakbordet, för degen är som sagt väldigt lös. Arbeta in mjöl och forma till bullar som ska vara ganska så lösa, lägg på bakplåtspappers klädd plåt och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla bröden med ägg och grädda mitt i ugnen tills bröden har fått färg, ca 20 minuter i 200 grader.
Har man som jag en dotter som är känslig för ägg, då struntar man bara i penslingen, den är mest till för att göra bröden glansiga och fina!




Idag har vi haft besök av Katrin och lille Alvin. Vi började med att gå till lekplatsen för att gunga och åka rutschkana, för att sedan vandra hemåt för kvällsmat. Vi åt av Astrids bröd och avslutade med vaniljglass och varm hallonsås (värmde frysta hallon + lite florsocker i en gryta och lät det koka upp). Vi hade en mysig eftermiddag och ser redan fram emot nästa gång.. ;)
Kram Mor-Mia

söndag 14 juni 2009

Fisk, färskpotatispaj och romsås



I veckan som gick hittade jag ett sådant oemotståndligt recept på den här bloggen. De hade grillat fisk i folie med grönskaker som största smaksättning, till det serverades en färskpotatispaj som jag också blev jätte nyfiken på och sist men inte minst en romsås till det!
Idag har jag provlagat detta och allt motsvarade verkligen förväntningarna, så det blev ännu ett recept till favoriterna.. ;)
Idag hade jag inte möjlighet att grilla, så jag tillagade fisken i ugnen, men det gick bra det också.

Färskpotatispaj

1 platta smördeg till botten
1 kilo kokt kall färskpotatis
4 vårlök
3 ägg
2 dl gräddmjölk
1 kruka dill
Salt & peppar
2 dl riven ost

GÖR SÅ HÄR: Använd en rund springform ca 25 cm diam, med löstagbara kanter. Pensla formen med lite smör eller olja. Lägg i en rund bottenplatta av smördeg, den behöver inte gå upp speciellt mycket på kanterna, bara det blir en botten.
Skär färskpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor och födelar i formen. Skär vårlöken och strö över. Vispa ihop äggen och gräddmjölken. Klipp ner dill i äggsmeten, samt salta och peppra. Slå smeten över formen och strö över lite ost och sist lite finklippt dill.
Grädda i 220 grader ca 30min. Om formen inte håller riktigt tätt, gör en form av aluminiumfolié och ställ den i när du gräddar den så slipper du spill och kladd i ugnen.
Låt pajen “stå till sig” en liten stund före servering.Flytta över pajen försiktigt med två stekspadar till ett fat!

Romsås

2 dl cremé fraiche, 1 burk röd stenbitsrom (50gram), ½ finhackad rödlök, flingsalt & nymalen svartpeppar, en liten pyttegnutta pressad citron

GÖR SÅ HÄR: Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Cintronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ger lite pyttelite syra! Hur god som helst!

Fisk i folie

Ta torsk el. annan fisk och skiva den i 1 cm tjocka skivor, lägg fisken på folie och lägg grönsaker så som tomater, lök och dill ovanpå. Krydda med flingsalt, svartpeppar och lite pressad citron. Lägg på grillen (10-15min) eller i ugn (20-30min) ca 220 grader.

Imorgon får vi lite besök, så jag har även hunnit med att baka lite inför det, men mer om det i nästa inlägg.

Kram Mor-Mia

lördag 13 juni 2009

Kryddiga revben

Gårdagens studentväder var ingen höjdare, men den studentmotagning vi var på hängde inte läpp för det. De bjöd på en jätte god buffé, där bland annat min tacopaj ingick.
Amanda tyckte dock höjdpunkten var att få klappa deras kanin.. ;)
När vi kom hem fick vi besök av min kusinvitamin Josephine. Jag bjöd henne på kamben och sallad.
Följer man receptet på kambenen, så blir de väldigt starka, vill man ha dem något mildare minskar man mängden cayennepeppar till ca hälften.
Receptet på kambenen kommer här:



(Receptkälla: Tinas mat)
Kryddblandning:
2 påsar dipmix med löksmak
1 1/2 msk rökt barbecuesalt eller annat salt
1/2 msk kummin
1 msk cayennepeppar
2 tsk svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla kryddorna och dipmixen. Stöt i en mortel eller bara smula mellan fingrarna. Gnid in kryddblandningen i köttet som sedan läggs påbakplåtspapper på en plåt. Sätt in mitt i ugnen i ca 50 minuter.
Ofta blir det krydda över och den brukar jag spara i en burk till nästa gång!




Som efterrätt åt jag och Josephine upp resten av blåbärskakan och en kula vaniljglass. Till det drack vi varsin kopp kärlekste.
Kvällen bara sprang iväg, som den gärna gör när man har trevligt. Förhoppningsvis får vi tillfälle att göra om detta snart igen!

Idag (lördag) blev jag och Amanda bjudna på lunch hos Linda och Sven. De bjöd på Annikas hamburgare och bröd, så nu har jag själv ätit dem. Sven hade lyckats väldigt bra och det var nog ingen som gick hungrig från det bordet..
Tack än en gång góa vänner, jag lovar att bjuda igen snart!

Kram Mor-Mia

fredag 12 juni 2009

"Gott på grillen"



Då är det alltså dags för min andra gästbloggare och idag är det ingen mindre än Annika Sjöö från Let's Dance som tipsar om sitt bästa grillrecept.
Själv har jag haft Annika som favorit i Let's Dance från första säsongen och detta för att hon alltid är så glad och har en sådan fantastisk utstrålning.
I sin egna hälsoblogg tipsar Annika om träning och kost. Den är helt klart värt ett besök!



Tacohamburgare!



Ett gott och nyttigt recept. Godast är om man bakar bröden själv, men det går lika bra med färdigköpta också. Kolla efter GI-hamburgerbröd som finns i affären!

Hamburgerbröd:

50 g jäst
5 dl vatten (fingervarmt)
1dl olivolja
2 tsk salt
14 dl dinkelmjöl (siktat)
1 ägg
Valfria frön t ex sesamfrön eller solrosfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet och rör om. Tillsätt resten av vattnet, salt och olja. Blanda i mjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och jäs i ca 30 min övertäckt.
Knåda degen lätt och rulla till bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 30 min övertäckt. Sätt på ugnen 225 grader. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg och strö över frön. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.

Tacohamburgare:
500 g nötfärs
1 ägg
Tacokrydda 1 påse

Guacamole:
2 avocado
2 vitlöksklyftor
1 msk citron saft
3 msk lättkesella
salt och peppar

Gör så här:
Börja med guacamolen. Mosa avocadon och rör i vitlök citronsaft och kesella. Tillsätt salt och peppar. Blanda gärna med en mixer. Ställ in i kylen medans du grillar burgarna.
Blanda köttfärsen med ägg och kryddpåsen. Forma till burgare och grilla tills de är genomstekta.
Lägg en hamburgare i varje bröd tillsammans med mycket guacamole och valfria grönsaker. Sen är det bara att njuta!
/Annika

Så kära läsare det är bara att gå ut och tända grillen och börja grilla, vi hörs igen imorgon!
Kram Mor-Mia

torsdag 11 juni 2009

Ännu en variant..


Idag har jag bakat en ny variant på den här kakan. Jag provade att ha i blåbär denna gång och det gick lika bra det, tala om ett bra grundrecept. En klick vaniljglass till kakan så är den fulländad!


Jag har även bunkrat upp med lök, efter att jag har glömt att köpa det i två veckor i rad.. Nu ska det väl ändå räcka ett tag ;)
Det är väl ingen som har glömt att det är dags för en ny gästbloggare imorgon i temat "gott på grillen". Morgondagens gäst är en person som de flesta vet vem det är och det är en stor ära att få ha henne som gästbloggare. Jag kommer inte ge någon ledtråd utan de som vill veta vem det är får vackert komma tillbaka hit imorgon.. ;)
Kram Mor-Mia

onsdag 10 juni 2009

Salta mandlar



Idag tänkte jag bjuda på lite "nyttigt" snacks, i alla fall mindre onyttigt ;)
Tål man nötter så är dessa kanon att ha istället för chips och godis. Var dock beredd på att mandlarna tar slut fort, så det är lika bra att göra en hel påse åt gången!

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skolla mandeln (koka upp vatten och häll över mandeln, låt dra en liten stund, häll sedan av vattnet och lägg ut mandeln på en handuk eller papper. Dra av skalet med handen). Lägg den hela mandeln i en skål, droppa över lite äggvita, blanda. Strö sedan över flingsalt, gärna rökt flingsalt om ni har. Blanda. Lägg ut nötterna på en bakpapper klädd plåt. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, nötterna ska ha fått ljusbrun färg.

Hemma hos oss har vi det kungligt värre och i morse anammade vi ordspråket "finns det hjärterum, så finns det stjärterum". Amanda myste ihop med Hagge i hans korg. Hon tycker verkligen om sin stora svarta prins och han verkar inte ha något emot sin lilla prinsessa heller ;)
Kram Mor-Mia

tisdag 9 juni 2009

Tunnbrödssnittar



Idag frågade min vän Jenny efter receptet på mina tunnbrödssnittar. Dessa bjöd jag på senast när jag fyllde år och hade lite fest. De är väldigt enkla att göra och de flesta verkar gilla dem. Det går kanon att göra dem dagen innan. Dock tycker jag att man ska skära upp och dekorera dem samma dag.
Uppdaterat: jag vill bara tillägga att detta är inget exakt recept, utan man får testa sig fram lite, men jag skulle tro att nedanstående blir rätt så lagom. Jag menar var inte rädd att ta mer eller mindre av något om det inte smakar bra eller är för löst/tjockt.
Till ca 3-4 rullar
tunnbröd
5 ägg (hård kokta)
½ rödlök (finhackad)
1½ dl creme fraiche
200g riven ost, gärna cheddar
örtsalt och lite peppar
Hacka äggen och löken, blanda alla ingr. och smaka av med örtsalt och peppar. Garnera med röd och svart caviar och gräslök.

När jag satt och jobbade som bäst på jobbet idag, ringde telefonen och det var dagis. Min första tanke var "Amanda är sjuk", men icke!
Fröken frågade istället om jag hade glömt att skolan stängde klockan 13.00 idag!
Jag blev alldeles ställd och frågade om det inte var på fredag detta gällde, men det var alltså idag. Inte mycket att göra än att packa ihop sina saker och rusa från jobbet. Tur att man har ett flexibelt jobb och förstående arbetskamrater.. ;)
Kram Mor-Mia

måndag 8 juni 2009

Fläskpannkaka



Idag bjuder vi på fläskpannkaka med lingonsylt hemma hos oss. Det är något som både är gott och lätt att göra.
För att göra pannkakan lite nyttigare använde jag idag grovt dinkelmjöl. Istället för fläskbitar brukar jag ta bacon.
Något som är gott att ha i pannkakan om man vill variera den lite är ädelost och oliver, så det kan jag verkligen rekommendera.
Ingr.
2,5 dl grovt dinkelmjöl
1 krm salt
5 dl mjölk
2 ägg
1 pkt bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tärna baconen och lägg i en ugnfast form. Ställ in i ugnen och låt baconen få färg. Vispa mjöl och salt, tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken och tillsätt även äggen. Ta ut formen och häll i smeten, ställ in i ugnen ytterliggare ca 25 min.
Låt svalna något och servera ihop med lingonsylt.


Här hänger Amandas Nalle på tork. Den lilla stackaren råkade få en massa yoghurt på sig, så han fick ta ett ordentligt bad.. ;)
Kram Mor-Mia

söndag 7 juni 2009

Tebröd, tävling och bilar



Idag tänkte jag bjuda på ett supergott brödrecept, det var det som jag tipsade om i det här inlägget men aldrig lade ut receptet på. Receptet är särskilt avsett till min vän Katrin. Hon blev nämligen bjuden på dessa tebröd hemma hos mig en eftermiddag och tyckte att de var kanon.

Källa: allt om mat
Till ca 25 bullar:
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1½ dl havregryn
50 g jäst
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl/dinkelmjöl

Gör så här:
Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön, och havregryn. Låt gröten svalna. Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken över. Rör tills jästen har löst sig och tillsätt gröten, creme fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under duk i 40 min.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 2 cm tjock kaka. Ta ut runda mått, ca 8 cm i diameter, som läggs på bakpappersklädda plåtar. Nagga bröden med en gaffel och låt jäsa ytterliggare ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler. Bröden går jätte bra att frysa och tinar de upp på egen hand smakar de nästan som nybakta!

Igår var jag iväg och tävlade hund hela dagen. Jag är supernöjd med tävlingen och det gick så bra som det kan gå. Läs mer om detta på min hundblogg.
Igår blev även min bil såld *hurra*. Det är något med mina bilar och stockholmare. När jag sålde min jeep wrangler för ett antal år sedan gick även den till Stockholm och just Ingarö som min volvo gjorde igår. Jag hoppas att killen som köpte bilen ska bli nöjd, för själv tycker jag att han fick en kanon bil. Min "nya" bil hämtar jag i Göteborg imorgon *spännande*.

Kram Mor-Mia

fredag 5 juni 2009

Ett nytt tema varje månad!

Från och med juni har jag tänkt ha ett tema för varje månad. Jag bjuder då in en gästbloggare varje fredag som får blogga i ämnet. Temat för juni är "gott på grillen".
Denna veckan blir det lite specialare, då jag inte fullt ut har kommit igång med detta. Idag bloggar jag ihop med min pappa och vi har tillsammans valt ut recept. Min pappa är nämligen super duktig på att grilla, men inte så bra på datorer..

Färskost fyllda champinjoner är en höjdare att lägga på grillen. Skär/dra bort champinjonens stam och fyll svampen med en god färskost. Själv brukar jag välja vitlök och örter, men det är en smaksak. Svamparna behöver inte grilla så länge, utan endast få lite färg och osten ska smälta lite. Väldigt enkelt och väldigt gott.




Som tillbehör till det grillade så har vi idag en upp-hottad variant på vanlig potatisgratäng, som jag kallar "grekisk gratäng". Skillnaden är att man lägger i lite mer grejer så som skivade tomater, färsk basilika och hackad vitlök. Ovanpå smular man fetaost och strör hackade svarta oliver, samt lite färska basilika blad som dekoration. Grädde och salt och peppar ingår självklart också. Jag brukar även ställa potatisen och tomaterna på kant istället för att lägga dem ovanpå varandra.
Den här gratängen är verkligen jätte god och smakrik.
Exakta mått lovar jag att uppdatera med en annan dag för jag har inte ursprungsreceptet hos mig just nu.

Nej nu är det dags att krypa till kojs. Klockan börjar bli mycket och jag ska tävla lägre klass bruks imorgon, men mer om det i min hundblogg.

Kram Mor-Mia

torsdag 4 juni 2009

Farligt goda järpar!


Idag tänkte jag bjuda på ett gott recept på järpar. Receptet har jag hittat på SVT för länge sedan. Järparna är både smakrika och lätta att göra och eftersom de steks i ugnen sköter de sig helt självt!
Idag valde jag att servera järparna till råstekt riven potatis, som jag stekte ihop med tärnad bacon. Kryddade endast med salt och peppar och det blev jätte gott!

Receptet
2 skivor färskt vitt bröd
1 dl mjölk
1 st ägg
400 g blandfärs
1 st hackad gul lök
1 dl hackade oliver
2 msk kapris
3 msk köttbuljong
8 skivor bacon
salt och peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär av kanterna på brödskivorna och smula ner dem i en skål. Rör ihop brödet med mjölken och ägget. Blanda brödblandningen med färsen, löken, oliverna och kaprisen. Smaksätt med salt, peppar och köttbuljong. Blöt händerna och forma järpar av smeten. Linda en baconskiva runt varje järpe. Lägg dem på en plåt och låt dem stekas i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna något och trä sedan järparna på pinnar.
I övrigt håller jag på att köpa och sälja bil och det är ju ett kapitel för sig.. men det blir nog bra i sista ändan. Nu ska jag alldeles strax krypa till kojs och sova skönhets sömn ;)
Kram Mor-Mia