Sök recept här!
torsdag 29 april 2010
Rosenmakaroons med smörvaniljkräm
onsdag 28 april 2010
Smördegspiroger med skinkfyllning
Ingredienser:
Blanda skinka, tomat, fetaost, purjolök, fetaost, créme fraiche och chilisås. Krydda med salt och peppar.
måndag 26 april 2010
Matmuffins med tomat- och basilikafyllning
3 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Fyllning:
1 kruka basilika
söndag 25 april 2010
Foccacia med rödlök och getost
Idag har jag bakat foccacia för första gången och det var både roligt och gott. Perfekt att ha med sig på picknick. Jag har utgått från Leilas recept på foccacia med rödlök. Jag har bara minskat löken och lagt till getosten, som gör att det blir ännu saftigare och godare!
Färdigt på: 1 tim 35 min
Ingredienser
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
1 st rödlök
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
ca 100 g chevré
Gör så här
1. Foccacia (med olivolja och salt) (grundrecept):
2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
9. Rödlöksfoccacia: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Tärna chevrén, skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna och getosten över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken och osten trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Idag har vi haft kalas för några av Amandas kompisar. Eftersom det skulle bli ok väder började vi kalaset med att ha picknick utomhus nära en lekplats för att sedan avsluta inomhus med fika och paketöppning. Upplägget blev lyckat och vi fick en mysig stund ihop!
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
1 st rödlök
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
ca 100 g chevré
1. Foccacia (med olivolja och salt) (grundrecept):
2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
9. Rödlöksfoccacia: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Tärna chevrén, skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna och getosten över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken och osten trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Idag har vi haft kalas för några av Amandas kompisar. Eftersom det skulle bli ok väder började vi kalaset med att ha picknick utomhus nära en lekplats för att sedan avsluta inomhus med fika och paketöppning. Upplägget blev lyckat och vi fick en mysig stund ihop!
Alltid lika spännande att öppna paket!
Istället för tårta hade vi cupcakes, men man kan ju ha ljus för det.
Kram
torsdag 22 april 2010
Bullar i långpanna
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 ägg + till pensling
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram philadelphiaost
1 ägg till pensling
onsdag 21 april 2010
Jacksongratäng
Gör så här:
Kram
tisdag 20 april 2010
Jordärtsskockssoppa
2-3 potatisar
1 vitlöksklyfta
smör
1½ dl matlagningsvin
salt
Gör så här:
Skala jordärtsskockorna och potatisen, skär dom i bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs skockor, potatis och vitlök i smör.
Häll över vinet och låt det koka ihop någon minut och tillsätt därefter
buljongen. Låt koka i ca 15 minuter tills allt är mjukt.
Mixa soppan.
Rör i grädden och värm.
Smaka av med salt och ev. peppar.
Idag har min gulliga föräldrar hjälpt mig med lite av varje. Mamma röjde bland annat i mina garderober så nu är det en fröjd att öppna dem. Som tack för hjälpen lagade jag en god middag till oss allihop och vad det blev visar jag imorgon!
Kram
måndag 19 april 2010
Hästtårta
Idag fyller min underbara lilla Amanda 3 år. Imorse väcktes hon av frukost på sängen och paket öppning. Vi hade en lugn och skön morgon innan det var dags att gå till dagis. Sedan länge tillbaka hade jag lovat Amanda en hästtårta när hon fyllde år och så blev det.
Här är en bild på Amanda från kalaset igår med släkten. Hon blev riktigt generad när alla sjöng för henne, men väldigt glad!
Kram
söndag 18 april 2010
Dumlekakor
torsdag 15 april 2010
Kycklingröra till bakad potatis
onsdag 14 april 2010
American pancakes
Till mellanmål idag bakade jag dessa pannkakor, perfekt att ha med på picknick! Receptet har jag hittat för många år sedan på ica.se.
Ingredienser
Portioner: 4
1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 msk smör
Gör så här
Vispa samman ägget och filmjölken. Tillsätt de torra ingredienserna. Smält matfettet och vispa eller rör ner det i smeten.
Den ska vara tjock. Hetta upp en plättlagg eller liten stekpanna och smörj den första laggen. Klicka ut ganska rikligt med smet i hålen. Grädda tjocka plättar på svag värme.
Idag har jag och Amanda haft årets första picknick. Det gäller att ta till vara varje soltimme som ges, för man vet ju aldrig när det roliga är slut. Jag slängde lite snabbt ihop dessa pannkakor och sedan gav vi oss ut i trädgården. Efter att vi ätit klart ville Amanda gunga och då passade jag på att bläddra lite i det nya numret av Buffé.
Kram
tisdag 13 april 2010
Pastasås med svamp
söndag 4 april 2010
Glad Pask!
Kram Mor-Mia
torsdag 1 april 2010
Chokladkolapaj
Botten
200 g chokladkakor (Maryland cookies)
75 g smör
Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
½ tsk ättiksprit (12%)
50 g smör
Vit chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
½ tsk ättiksprit (12%)
50 g smör
Garnering
Kakao
Gör så här:
Använd en matberedare för att mixa kakorna till smulor. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
När man ska äta pajen, är det bra om den ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Vi åt den med vaniljglass till och det var ett mycket bra komplement.
Får önska en riktigt härlig påskhelg!
Vikarien