.
Den här vaniljpannacottan hittade jag i boken Mat och Vin för några år sedan och den har fått följa med mig sedan dess. Det är en lagom efterrätt när man t.ex äter en trerätters middag.
.
Pannacotta
2,5 st gelatinblad | |
0,5 st vaniljstång | |
0,5 st citron, finrivet skal | |
4 dl vispgrädde | |
1 dl mjölk | |
0,75 dl strösocker |
Äppelkompott
4 st äpplen | |
0,75 dl strösocker | |
1 dl vatten | |
1 st kanelstång |
Gör så här:
2. Snitta vaniljstången på längden. Finriv citronskalet. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljstång och citronskal i en kastrull, under omrörning.
3. Dra kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången, skrapa ner fröna i smeten. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då.
4. Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar.
Servera i formarna eller stjälp upp på fat genom att lossa försiktigt runt kanten med en liten vass kniv.
5. Äppelkompott: Skala, kärna ur och tärna äpplena i cm-stora bitar.
Lägg hälften i en kastrull med strösocker, vatten och kanelstång.
Koka tills äppelbitarna mosar sig. Det tar 10-15 minuter beroende på äppelsort.
6. Tillsätt resten av äppelbitarna och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna.