Sidor

tisdag 5 februari 2013

Hälleflundra med goda tillbehör!

Bilden är lånad, då min egna verkar ha försvunnit från kameran..

I fredags åt vi en sååå god fiskrätt. Det var enkla tillbehör som blev fantastiskt goda tillsammans. Den här rätten kommer jag absolut att laga igen!!
Ingredienser: (räcker till ca 4 personer)
800 g hälleflundra
Salt
Smör
Citron
BLOMKÅLSPURÉ
1 blomkålshuvud
1 klick creame fraiche
2 msk smör
Salt
Vitpeppar
Liten skvätt citronjuice
ÄPPELFLÄSK
1 pkt fint, rökt bacon
1 grönt syrligt äpple
RÖDBETA
1-2 stora rödbetor
Smör
Flingsalt
BRYNT SMÖR
50 g smör
Gör så här:
HÄLLEFLUNDRA
1. Salta bitarna med flingsalt och låt dem snabbrimma i ca en halvtimme. (Snabbrimma = fisken blir fastare i köttet och får en härlig smak av sälta)
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Torka av fiskarna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Klicka på smör och spritsa över lite citron. Baka i ugnen tills innertemperaturen är ca 48 grader.
4. Ta ut formen. Täck med plast och låt vila en stund tills innertemperaturen är runt 43 grader.
BLOMKÅLSPURÉ
1. Skölj, ansa och skär blomkålen i bitar.
2. Koka på svag värme i  tills blomkålen blivit mjuk. .
3. Mixa slät med mixerstav. Tillsätt creame fraiche och smör.
4. Salta och peppra  efter smak.
ÄPPELFLÄSK
1. Skala och tärna äpplet fint.
2. Tärna baconet fint.
3. Stek r stekpanna tills det fått fin färg och låt rinna av på en bit papper.
RÖDBETA
1. Koka rödbetorna  ganska mjuka. Ca 15 min.
2 .Skala de i kallt rinnande vatten direkt när du kokat de färdiga.
3. Tärna de i kuber. Ca 1 cm stora.
4 .Vänd runt dem i smör i en stekpanna i några minuter och strö över flingsalt.
BRYNT SMÖR
1. Bryn smör i en kastrull tills den får en brun ton och smak av nöt.
Servera fisken på blomkålspuré med äppelfläsk och rödbetor. 
Skeda över brynt smör. Garnera med rikligt med dillkvistar!


Lördagen bjöd på fantastiskt väder som gav riktiga vårkänslor. Vi spenderade dagen utomhus och hjälpte min pappa att ta ner en stor silvergran. 
Kram




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar