Sidor

söndag 16 september 2012

Riktigt goda bullar



Idag har jag haft en dag full med matlagning och bakning. Bland annat testade jag min egna version av Leilas nya bullrecept. Väldigt goda och saftiga!


  • Deg:
  • ca 18 st bullar
  • 1 msk malen kardemumma
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst 
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • Cirka 11 dl vetemjöl special, spara lite till utbakning
Fyllning:
  • 200 g mjukt smör (bredgott)
  • 1 dl råsocker

  • Pensling:
  • Ägg till pensling
Topping efter gräddning:
  • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
  • Strösocker och malen kardemumma 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, kall grädde, strösocker, salt, rumstempererat smör och ägg.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  6. Bred på bregott och strö över råsocker.
  7. Vik degens kanter på långsidan in till mitten. Kavla lite lätt. Skär remsor av degen.
  8. Tvinna remsorna och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten) eller som jag i en form.
  9. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  12. Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.




torsdag börjar äntligen programmet "Hela Sverige bakar". Ska bli riktigt roligt att följa!

Kram


4 kommentarer:

  1. Men vad gott det ser ut!! Vår frys fylls på av allt möjligt nu, men på fikabröd är den alldeles tom...

    Jag ska också se det nya bakprogrammet!

    SvaraRadera
  2. Det såg smaskigt, fett och kalorikt ut! Precis Leilas signum! :-)

    SvaraRadera
  3. Mmm, så goda de ser ut! Ska testas. Hur många blir det ungefär?

    SvaraRadera
  4. Som nytillkommen läsare inser jag att jag kommer få MASSOR av inspiration här. TACK!!!!

    SvaraRadera