Sök recept här!

fredag 18 maj 2012

Hönökaka


Amandas favoritbröd är hönökaka och igår överraskade jag med att baka egen hönökaka till frukost. Till min stora förtjusning så föll den min lilla tjej i smaken och vann över den köpta varianten.
Att man sedan bakar dem på ca 30 min gör inte saken sämre :)

Ingredienser:
25g jäst
1 msk smält smör
1,5 dl mjölk
2 krm salt
1 msk sirap
1 dl rågsikt
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula jästen i en bakbunke och värm mjölken fingervarm (37 grader).
Häll i smöret i mjölken och häll över jästen så att den smälter. Tillsätt salt, sirap och rågsikt och rör om.
Tillsätt även mjölet och arbeta degen smidig och tillsätt ev. mer mjöl om så skulle behövas.
Låt degen vila under duk 5 minuter.
Strö över bakpulvret och knåda degen.
Forma till två runda bollar och låt jäsa ytterligare 5 minuter under duk.
Kavla ut bollarna till två runda kakor utan att knåda den. Kavla efteråt med en kruskavel och nagga dem med en gaffel.
Grädda genast mitt i ugnen ca 3-5 minuter.
Låt brödet svalna på galler under duk.





Amanda hade fått ett litet kycklingägg av min kollega som har hönor. Hon tyckte nog att det var så gott att gulan åkte ned i magen av bara farten..  Den som annars brukar petas bort!

Kram




6 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Snabb-bröd är ju härligt! Vilken tur att det gick hem. Jag bokmärker och testar snart!

vanilla sky sa...

Mmmm, gott med hönökaka! Det ska jag prova att baka en dag :)

Lisa - Sockerrus sa...

Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
Ha en härlig kväll!
Kram, Lisa

Anonym sa...

Heter det inte Hönökaka???

Cecilia sa...

Jag bakade hönökaka enligt ett recept ur "Bröd för alla sinnen" för nån månad sedan men tyckte absolut inte att det smakade hönökaka! Inte som köpt iallafall, troligtvis därför att den köpta har lika mycket socker i sig som en sockerkaka:D Men ytan blev inte rätt heller, köpt hönökaka är ju mjuk medan den hembakta fick en helt normal, knaprig bröd-yta.

MICKAN from QUEENS FIELD¸.•°`♥✿⊱╮ sa...

Detta ska jag prova att göra nu :D

Tack för receptet och ha en riktigt bra dag!