Igår grillade vi de godaste kamben jag någonsin har ätit!!!
Köttet var så mört att det bara ramlade isär och det fullkomligt smälte i munnen.
Hemligheten till vårt lyckade resultat är min Crock-Pot, då vi lät kambenen förkokas i den. Nästa gång ska jag prova att göra detsamma med högrev, som annars är ett ganska tråkigt grillkött.
Nu har även mina fina läser chansen att vinna en likadan Crock-Pot som jag har. Värde ca 1295 kr.
Det enda ni behöver göra är att svara på nedan fråga och skriva svaret i kommentarsfältet.
Vad är ditt bästa knep för att få köttet extra mört på grillen?
Tävlingen pågår till söndag den 20/7 kl.20:00. Därefter presenterar jag en vinnare.
För att få kambenen så möra och goda gjorde vi på följande sätt!
Ingredienser:
1 dl vatten
1,4 kg kamben
salt och peppar
0,5 gul lök (skivad)
2 vitlöksklyftor (hackad)
500 g barbequesås
Gör så här:
Krydda kambenen rikligt med salt och peppar och klappa in kryddorna med handen. Häll vattnet i Crock-Potten och lägg i köttet. Strö över löken och lägg på locket.
Låt koka på låg värme i 6 timmar eller hög värme i 3-4 timmar.
Ta ur kambenen ur grytan och täck dem med rikligt mycket med barbequesås och låt stå en kvart.
Grilla kambenen på grillen tills ytan har blivit karamelliserad, ca en kvart.
Klart för servering!
Igår åt vi en riktigt god grillmiddag i vårt uterum. Middagen innehöll lite av varje. Bland annat nybakade baugetter, grillade majskolvar och de grymma kambenen!!!
Kram
21 kommentarer:
Jag gör min egen marinad och låter köttet/kycklingen marinera i någon timme eller över natten. Har alltid i balsamvinäger eller citronskal + saft för att göra det mörare. Rumstempererar det jag ska grilla och använder sedan en termometer. Då slipper jag övergrilla och får perfekt resultat. Låter det sedan vila i ca 10 min innan jag skär upp för att inte köttsaften etc ska rinna ut.
Får alltid köttet/kycklingen saftig på detta vis. Håller nu tummarna för en crockpot-pot. :-)
Mina fem viktiga för att lyckas :)
1. Bra råvaror (företrädelsevis kött)!
2. Rumstempererat kött
3. Sätta färg över glöden och sen köra indirekt grillning.
4. Använder alltid termometer för att få rätt temperatur.
5. Låta köttet vila
Hej! Jag är gärna med och tävlar!
mitt bästa tips är att lägga köttet i en marinad som består av kiwi, det gör köttet extra mört
/saraeriksson@hotmail.com
Mitt bästa tips är att:
1. välja fina råvaror
2. se till så att köttet är rumstempererat
3. sätta färg över glöden, sedan grilla indirekt
4. alltid använda termometer så att det blir (önskad) rätt temperatur
5. låta köttet vila innan tranchering
Halloj!
Vilken drömtävling! Har länge kollat på en sådan maskin....
Vi brukar använda kött av bra kvalitet.
Låta det ligga framme så det blir rumstemp. och det viktigaste av allt är att använda stektermometer. Sedan har jag någon gång provat att marinera kött med coca cola i och då blev det mört, men tycker inte det passar till ex älgkött.
Ha en bra dag och tack för en trevlig blogg, är in och kollar varje dag, men dålig att kommentera =) // Ullis i Jämtland
Börja alltid med att köpa bra råvaror.
Gör sedan en god marinad som köttet får ligga och dra i flera timmar.
Grilla gärna med locket på.
Håll inte på och vänd på köttet flera gånger, du får bäst resultat om du bara vänder det en gång.
Sist men inte minst, låt köttet vila en stund under lock eller folie efter grillningen.
//Susanne
Jag brukar fruktmöra mitt kött med t.ex kiwi, papaya eller päron.Blandar bara ner det i marinaden, enzymerna i frukten bryter ner proteinet i köttet och gör att det blir jättemört och fint. kniven bara glider igenom när man skär och det smälter som smör i munnen. smaskens!
Mvh Sofie
sofie_ahlstrom88@hotmail.com
Jag brukar alltid marinera köttet i slutet utav grillningen. Marinera köttet innan grillning föredrar jag helst vid mindre köttstycken! Sen använder jag mig alltid utav en grilltermometer och låter köttet vila lika länge som det grillats! Även då tänka på att temperaturen stiger lite till. Då blir det sååå gott! Rekommenderas! :)
Min marinering beror självklart på råvaran och eftersom jag helst äter vilt eller lamm så väljer jag lammarinaden här och nu.
Jag gör det väldigt enkelt för jag blandar vitlöksmarinad, allroundmarinad, olivolja samt särskild lammkrydda från Visby. Häll blandningen i en plastpåse och lägg därefter i köttet. Låt det ligga minst sex timmar -vänd det någon gång.
Grilla det sedan lite hastigt först och sedan under lock. Blir bara hur gott som helst!
Förlåt glömde skriva mitt namn på inlägget ovan/ Charlotta
Just nu är favoriten att marinera i coca-cola (!!!) i en plastpåse tillsammans med vitlök, salladslök och färska örter.
Köttet får ligga några timmar i kylen och sedan låter vi det bli rumstempererat och grillar, låter det vila innan servering och japp, mört och gott blir det! :)
Det vore VERKLIGEN önskedrömmen att få vinna en Crock-Pot då jag har dille på långkok och det skulle underlätta så med denna fantastiska köksmaskin! ♥
Klart jag vill tävla om en superkökspryl!
Om mitt tips är så jättebra vet jag inte men jag lägger aldrig kalla varor på grillen. Marinerar i bl a balsamvinäger. Har jag kiwi använder jag det och det funkar.
Kram Eva
Vilken grym tävling! Klart jag vill vara med :-)
Grilla aldrig utan stektermometer, för det finns inget tråkigare än att äta skosula till middag, sen en hemmagjord marinad är aldrig fel, gärna med massor av vitlök och örter.
Jessica Hellström
jessica_hellstrom@hotmail.com
Mitt bästa grilltips för att få köttet mört till grillningen är att köpa svenskt kött, gärna med insprängt fett, gnida in köttet med en god kryddblandning ett par timmar innan grillning och sedan grilla det långsamt med indirekt värme. Soliga hälsningar Ylva
Klart jag vill vara med!
Använd fina råvaror och blanda din marinad efter vad du har hemma. Jag brukar alltid ha i lite vitlök och gärna färska örter. Låt köttet ligga i marinaden minst fyra timmar. Vänd det ibland. Ta fram köttet så det blir i rumstempererat innan grillningen och låt det vila efteråt.
Jag tycker att bästa förslagen för mört och saftigt grillat kött är, marinad i minst 1 dygn, rumstemperatur ca 1 timma innan grill, vrid några varv med pepparkvarnen, grovsalt 30 sekunder innan du tar av köttet.
Men, som du skriver, att koka kött med ben först är klokt, kycklingklubbor, revben, och fläskarre med ben, bästa resultat, sedan glaze…. och Grilla!
Mina revben till jul gör jag så, kokas, sedan grillas långsamt i ugnen, saftigt resultat!
Jag tycker det är viktigt med bra kött, gärna köpt i någon gårdsbutik i närheten. Annars är en god marinad något som gör en oerhörd skillnad på kött :)
Med vänlig hälsning, Mikaela ( micie_@hotmail.com)
Mitt knep för att köttet ska bli mört är att först låta det ligga framme tills köttet är rumstempererat. Sedan tillagar jag det i ugnen på låg värme och slutligen grillar jag det med en egengjord glaze/BBQ-sås.
Köttet ramlar sedan av benen och blir så där saftigt och mumsigt.
/ Evelina
För att återknyta till kamben/spareribs/revben så är tipset för mört och fint kött (om man nu inte lyckas vinna en sådan här fin gryta) att koka köttet i vatten med köttbuljong tills det är så mört att det nästan trillar isär av dig själv. Sedan penslar man på en glaze med barbequekaraktär och lägger på grillen en kort stund så att det blir lite yta. Då får man ett kött som är fantastiskt mört och fint utan att det blir torrt. Polarna brukar tjata om mina revben om det ska grillas
PS. Gällande ditt högrev så är det kanon att förkoka! Senast gjorde jag en variant med vin, vatten, buljong och lök. I med högrevet i en gryta och in ugnen. Låg värme(ca 100 grader) i 5h (lite som pulled pork men inte riktigt lika länge) Sedan glaze som man gärna använder vätskan från grytan som bas till. På grillen en kort stund. Mumma!
Hej!
Vilken kul tävling!
Jag brukar marinera fläsk eller oxfilé i en marinad av fylligt rödvin soya olivolja och färska kryddor. Låter köttet ligga Max 2 timmar i marinaden, torkas av lätt och saltas vid grillning.
Hoppas ha turen på min sida.
Tack för en mysig blogg.
Mvh Lena
Skicka en kommentar