Sidor

lördag 3 maj 2014

Krämig potatis- och palsternacksgratäng


Idag tänkte jag tipsa om den här grymt goda gratängen. En riktig lyxvariant av traditionell potatisgratäng. Servera den gärna till grillat kött eller liknande!!

Ingredienser:
1,5 kg potatis
2 h palsternacka (vilket motsvarade två normalstora palsternackor)
4 stora vitlöksklyftor (eller 6 st små)
smör till stekning
1 st grönsaksbuljongtärning
5 dl vispgrädde
½ dl hackad färsk persilja
1 nypa torkade trattkantareller
salt, svartpeppar, grekisk salladskrydda, örtagårdskrydda
1 dl riven parmesanost
ca 2 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva vitlöken tunt.


Lägg vitlöken i en stor vid kastrull och fräs den på svag värme i smör. Den ska inte få färg.

Skala och skiva potatis och palsternacka och lägg i skivorna efterhand i kastrullen och låt fräsa med.
Smula ner grönsaksbuljongen och tillsätt grädde, persilja, 2/3 av osten, smula ner den torkade svampen och smaka av med övriga kryddor. Blandningen ska inte koka utan endast bli lite varm.
Smaka gärna på grädden för att avgöra hur mycket du behöver krydda.


Smörj en gratängform och häll i blandningen. Strö över resten av osten och häll på mjölken. Dra ett extra varv med pepparkvarnen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.


Till gratängen serverade vi grillad korv, lammkotletter, älginnanlår, sallad, smörstekt sparris på parmabädd och hembakt bröd. En mycket god middag helt i min smak!





Inom kort ska jag tipsa om en riktigt god och enkel kaffedrink, men tills dess önskar jag alla en riktigt trevlig helg!!!

Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar