Chimichurri är sååå gott på grillat kött och man bestämmer själv hur mycket hetta man vill ha. Verkligen supergott att servera på färdiggrillat kött.
Ingredienser:
1 kruka persilja
några kvistar oregano
1.2 kvistar rosmarin
några blad basilika
2 vitlöksklyftor
½ röd chilifrukt
½ dl olivolja
0,75 tsk flingsalt
svartpeppar (några drag med kvarnen)
Gör så här:
Lägg allsammans i en mixer och mixa ihop till en blandning. Låt gärna stå en stund innan servering.
Lägg röran på det färdig köttet, klart för servering!
Det goda vitlöksbrödet är perfekt att laga på grillen och ett mycket gott tillbehör!!
Här kommer receptet igen.
Ingredienser:
1 baguette
100 g rumsvarmt smör
1 dl riven ost
2 vitlöksklyftor
2 dl hackad persilja
2 krm salt
Gör så här:
Mixa smör, ost, pressad vitlök, persilja och salt med stavmixer.
Skär 16 skåror i brödet (för 8 port) och lägg lite smör i varje.
Klä in brödet i aluminiumfolie och lägg på grillen ca 5 minuter tills det blivit frasigt och smöret börjat smälta.
Ett riktigt gott och enkelt tillbehör är friterad brieost. Fungerar både att göra i gryta och fritös.
Ingredienser:
Brieost
ägg
vetemjöl
ströbröd
rapsolja
Gör så här:
Skär osten i lagom stora bitar. Pensla den med uppvispat ägg runt om och doppa den i en blandning av vetemjöl och ströbröd.
Värm fritösen till 180 grader, alternativt värm upp rapsolja på spisen till 180 grader (använd stektermometer) och sänk ner den panerade osten i endst ngn minut.
Lägg på hushållspapper för att rinna av - klart att servera, yummi!!
En klar favorit på sommaren är rostad färskpotatis och redan nu kan man börja hitta potatisen i mataffären. Har ni inte testat det så är det hög tid - väldigt gott!!!
Ingredienser:
färskpotatis
olivolja
basilika (torkad)
oregano (torkad)
svartpeppar
vitlökspulver (ej nödvändigt)
Färska örter till servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta och torka potatisen torr. Dela de stora potatisarna så att alla blir lika stora. Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja. Krydda med kryddorna och blanda runt lite lätt. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, eller tills potatisen har fått fin färg och känns genombakad.
Häll över potatisen till ett serveringsfat och avsluta med att strö över färska örter.
Om ni inte redan har testat min körsbärskyckling så gör det!! Här kommer receptet på glazen och rubben igen.
Otroligt saftig och god. Alla som har ätit det hittills har varit otroligt nöjda :)
Ingredienser:
2 st vitlöksklyft
1 dl körsbärsmarmelad
½ tsk liquid smoke
1 msk rödvinsvinäger
1/3 röd chilifrukt (alt. 1 tsk chiliflakes)
1 dl japansk soya
2 msk flytande honung
1 tsk grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Skala vitlöken och finhacka den och chilifrukten och lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 5 minuter. Rör om då och då.
Häll upp glazen i en lufttät burk eller flaska och förvara den i kylskåp. Glazens hållbarhet är ca en vecka.
Kycklingfiléerna som grillades hade jag endast gnuggat på lite rub. Då jag ville att smaken av glazen skulle komma fram undvek jag marinad. Att röra ihop en rub var hur enkelt som helst. Så här gjorde jag.
Ingredienser:
1 tsk smoked flingsalt (funkar säkert lika bra med naturellt)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk chlipulver
1 tsk basilika
1 tsk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda runt kryddorna och klappa in den i köttet. Låt sedan köttet stå och vila en stund så att kryddorna hinner tränga in.
Grilla kycklingen först direkt över kolen, så att en stekyta bildas. Lägg dem sedan lite vid sidan och stäng locket så att de blir "ugnsstekta". Pensla på med glazen i slutet av grillningen för bästa resultat.
Kycklingen blev riktigt saftig på detta sätt. Helt klart över förväntan!
Som avslutning vill jag tipsa om den här goda efterrätten som är en perfekt avslutning på en god grillmiddag. Den kan göras i förväg och förvaras i frysen, vilket jag gillar!!
Marängbomb:
3 äggvitor
3 dl socker
2 msk kakao
3 äggulor
1 msk socker
2 msk vaniljsocker
2 dl hårt vispad grädde
Gör så här:
Vispa äggvitorna och 1 dl socker till skum.
Blanda sedan i 2 dl socker och 2 msk kakao.
Fyll 10 stora muffinsformar.
In i ugnen, 150 gr i 30-35 min.
Låt de svalna.
Vispa ihop äggulor med 1 msk socker.
Blanda i vaniljsocker och den vispade grädden.
Lyft sedan lite lätt på ett lock och lägg i frysen.
Frys i minst 4 timmar.
Vid servering: Ta upp och ta bort formarna.
Toppa exempelvis med vispad grädde, bär och nedan chokladsås.
Chokladsås:
1 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
1 knivsudd salt
1 krm vaniljpulver alt. tsk vaniljsocker
50 gram smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och sjud ihop några minuter tills såsen tjocknar.
Servera ljummen eller varm.
Önskar er alla en riktigt bra fredag!!
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar