Sidor

måndag 3 mars 2014

Mellangrovt snabbakat bröd


I lördags morse improviserade jag ihop det här mellangrova brödet utifrån ett favoritrecept. Gott tyckte vi alla och det känns alltid nyttigare så fort det innehåller lite fibrer.

Ingredienser:
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk brödsirap
1 dl rågflingor
0,5 dl kruskakli
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special + lite mjöl till utbakningen

Gör så här:
Lös jästen i saltet och tillsätt vatten, mjölk och sirap. Rör runt och häll i rågflingor, kruskakli och grahamsmjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget. Det ska vara en lite lös och kladdig deg.
Strö över lite mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt jäsa i 1,5 timma.
Sätt ugnen på 225 grader.
Strö ut en liten bädd av mjöl på bakbordet och häll ut degen, knåda inte!!
Strö ytterligare lite mjöl på degen och platta ut den till en rektangel. Skär degen i bitar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. De blir lite olika form på dem och de ska vara kladdiga.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 17-20 minuter och låt dem kallna på galler utan bakduk (så att ytan behålls knaprig och fin).





För första gången någonsin har jag planterat penséer i februari, men har man vårkänslor så har man :)

Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar