Sök recept här!

lördag 14 september 2013

Nattjäst dinkelbröd med hassel och aprikos


Det här brödet var sååå gott!!
Jag älskar nattjästa bröd. De är smidiga att göra, de blir allt som oftast sega, luftiga och underbart goda. Aprikoserna och nötterna gör att brödet får en egen karaktär.

Ingredienser:
8g Jäst (ca 1,5 tsk)
4,5 dl kallt vatten
7 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special (+1 dl till utbakning)
1 dl klippta aprikoser
1dl grovhackade hasselnötter
1 msk salt

Gör så här:
Rör ut jästen med saltet och tillsätt vatten, mjöl, aprikoser och nötter. Blanda ihop till en kladdig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller minst 8 timmar. 

Skrapa ut degen från bunken på en väl mjölad arbetsbänk och dra/tryck ut den till en rektangel (10x50 cm) och skär 5 cm breda remsor. Vik den ena ändrn in mot mitten och vik den andra änden över och lägg dem sedan med snittytan nedåt på en bakålåtspappersklädf plåt. Strö över lite mjöl.
Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en tom plåt i ugnen.
Låt bröden jäsa under duk i ca 30 minuter.
För över bakålåtspappret med bröden på till den varma plåten och sätt in i mitten av ugnen. Spruta lite vatten i ugnen med hjälp sv en blomspruta. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda i ca 15 minuter eller tills bröden har fått fin färg.
Låt bröden kallna på galler utan duk.






I fredags bjöd min kollega Malin på en god pizza-lunch. Hemgjord pizzasallad och pizzabröd serverades till och tillsammans var allt jättegott!
Nästa gång är det min tur att bjuda på mat, så nu gäller det att komma på något gott att laga!

Kram


Inga kommentarer: