Mmm den här efterrätten var grymt god. Kombinationen av det söta och syrliga blir en riktig fullträff. Allt kan förberedas i god tid och bara läggas ihop innan servering.
Pannacotta:
räcker till 6 st
2,5 st gelatinblad | |
1 knivudd vaniljpulver | |
2 st lime (endast skalet) | |
4 dl vispgrädde | |
1 dl mjölk | |
0,75 dl strösocker Gör så här:
Panna cotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 min.
Finriv skalet av en lime. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljpulver och limeskal i en kastrull, under omrörning. Dra kastrullen från plattan. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då. Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar. |
Mandelflarn
1 msk smör
1 knivsudd vaniljpulver
1 msk honung
1/3 dl strösocker
0,25 dl vetemjöl
1 msk mandelspån
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och jobba ihop till en deg. Linda in den i plastfolie och lägg kallt i kylskåp minst en timma.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen mellan ett bakplåtspapper och plastfolie så tunt som möjligt, ca 2mm. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt svalna ngt på plåten och skär sedan i trekanter.
2-3 späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 knivsudd vaniljpulver
en handfull jordgubbar
Gör så här:
Skala och skär rabarbern i tunna strimlor. Koka upp socker, vatten och vaniljpulver. Låt sockerlagen puttra några minuter. Lägg i rabarberstrimlorna och låt dem sjuda ca 1 minut.
Ställ åt sidan och låt det svalna helt. Vid servering blandas rabarberstrimlorna med skivad jordgubbar. Lagen kan användas som saft, då den håller sig i kylen några dagar.
Lägg rabarber-och jordgubbssalladen över pannacottan, stick i varsitt mandelflarn och avsluta med att strö över lite räfflat limeskal.
Jag är så nöjd med sommarens loppisköp. En mindre pajform med avtagbarbotten.
Wow! Ser fantastiskt gott ut! :)
SvaraRaderaHär har du inredningsvis recept för äppelpaj och kanelglass - hoppas det smakar :)
Äppelpaj med kanelglass
Jon, at inredningsvis.se