Sidor

måndag 5 augusti 2013

Vaniljpannacotta med rabarber- och jordgubbssallad och mandelflan


Mmm den här efterrätten var grymt god. Kombinationen av det söta och syrliga blir en riktig fullträff. Allt kan förberedas i god tid och bara läggas ihop innan servering.

Pannacotta:
räcker till 6 st
2,5 st gelatinblad
1 knivudd vaniljpulver
2 st lime (endast skalet)
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,75 dl strösocker

Gör så här:

Panna cotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 min.
Finriv skalet av en lime. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljpulver och limeskal i en kastrull, under omrörning.
Dra kastrullen från plattan. Blanda ner gelatinbladen, rör om, ställ i kallt vattenbad. Låt svalna något. Rör om då och då.
Häll upp i portionsformar. Ställ kallt, övertäckt minst 3 timmar.


Mandelflarn blir en god och festlig detalj på pannacottan.

Mandelflarn
1 msk smör
1 knivsudd vaniljpulver
1 msk honung
1/3 dl strösocker
0,25 dl vetemjöl
1 msk mandelspån

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och jobba ihop till en deg. Linda in den i plastfolie och lägg kallt i kylskåp minst en timma.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen mellan ett bakplåtspapper och plastfolie så tunt som möjligt, ca 2mm. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt svalna ngt på plåten och skär sedan i trekanter.


Rabarber- och jordgubbssallad
2-3 späda rabarberstjälkar
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 knivsudd vaniljpulver
en handfull jordgubbar

Gör så här:
Skala och skär rabarbern i tunna strimlor. Koka upp socker, vatten och vaniljpulver. Låt sockerlagen puttra några minuter. Lägg i rabarberstrimlorna och låt dem sjuda ca 1 minut.
Ställ åt sidan och låt det svalna helt. Vid servering blandas rabarberstrimlorna med skivad jordgubbar. Lagen kan användas som saft, då den håller sig i kylen några dagar.

Lägg rabarber-och jordgubbssalladen över pannacottan, stick i varsitt mandelflarn och avsluta med att strö över lite räfflat limeskal.



 Jag är så nöjd med sommarens loppisköp. En mindre pajform med avtagbarbotten. 



Kram


1 kommentar:

  1. Wow! Ser fantastiskt gott ut! :)

    Här har du inredningsvis recept för äppelpaj och kanelglass - hoppas det smakar :)

    Äppelpaj med kanelglass

    Jon, at inredningsvis.se

    SvaraRadera