Sidor

lördag 3 augusti 2013

Galet god köttfärspaj med morot och vitkål


För mig är det viktigt att matpajer är saftiga. De torra och kompakta pajerna kan jag lätt vara utan. Den här köttfärspajen blev en riktig fullträff, så saftig och god. Passar perfekt nu till hösten med sin lite mustiga smak.

Ingredienser:
Deg:
150g smör
3 dl vetemjöl
4 msk vatten

Fyllning:
400 g nötfärs
3 normalstora morötter (grovrivna)
4 dl finstrimlad vitkål
1 vitlöksklyfta (pressad)
1,5 msk worcester sauce
1,5 msk dijon senap
1,5 grönsaksbuljongtärning
1,5 dl vatten
salt och peppar

Äggstanning:
4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 dl grovriven parmesanost

Gör så här:
Lägg ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör ihop till en deg. Alternativt nyp ihop den för hand.
Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Bryn köttfärsen i olja (jag använde en smaksatt rapsolja med chili och vitlök) och tillsätt morötter, vitkål och vitlök. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vatten, senap, worcester sauce och låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills det har blivit lite gyllene.
Häll i köttfärsfyllningen. Rör ihop äggstanningen och häll den över köttfärsen.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Servera tillsammans med en god sallad och en brödbit.





Igår hade vi en skön dag till sjöss med massor av bad. Underbart när vattentemperaturen är 24 grader!!

Kram




1 kommentar:

  1. Vi åt den här till middag idag och jag kan bara instämma om att den är galet god! :) Tack för ett bra recept och en bra blogg :D

    SvaraRadera