Sidor

måndag 6 maj 2013

Blåbärsmuffins med vitchoklad och havretopping


Till helgens picknick bakade jag grymt goda muffins, som jag improviserade ihop och gärna vill tipsa om. Det blev saftiga och fluffiga muffins och jag gillar att de inte blev så kompakta som många andra lätt blir.

Ingredienser:
räcker till ca 8 muffins
1 ägg
1 dl strösocker
50 g smör
½ dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver (en liten burk som finns bland baksortimentet, oftast jämte vaniljstängerna)

Fyllning:
40 g vit choklad
½ dl blåbär (jag använde frysta)

Topping:
25 g smör
1 dl havregryn
0,25 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till smeten och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt mjölk och smör.
Blanda mjöl, bak- och vaniljpulver och tillsätt även detta till smeten. Blanda väl. Fördela smeten jämt och fyll formarna till lite mer än hälften. Grovhacka chokladen och fördela ut den och blåbären jämt bland formarna. TIPS! Jag brukar sätta mina formar i en muffinsplåt, för då flyter de inte ut på samma sätt.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Smält smöret till toppingen och rör ihop tillsammans med havregryn och socker. Ta ut muffinsen ur ugnen efter ca 10 minuter och strö på topping. Grädda ytterligare 5-10 minuter tills muffinsen är genonombakt.

Låt svalna på galler under duk!





Vi har varit lite hundvakt i helgen åt fina Milton. Flinga drog sitt strå till stacken och höll i kopplet :)

Kram


3 kommentarer:

  1. Låter jättegott, så de vill jag prova!
    Anita B

    SvaraRadera
  2. Blåbär och vit choklad låter som en riktigt bra kombo!

    SvaraRadera
  3. Ser jätte gott ut! :) Hade du färska blåbär i?

    SvaraRadera